Asten-Someren

Thema-bijeenkomst dendrologie

Afdeling:

Asten-Someren

Datum:

16-02-2023


Kosten:

€ 2,-

Kosten lid:

Gratis

Locatie:

Museum Klok & Peel
Ostaderstraat 23
5721 WC Asten

Route

Het thema voor onze volgende bijeenkomst is:

Het verborgen leven van een boom”.

 

Meer info:

Op deze avond zullen Chris vd Wurff en Willie vd Vorst ons meenemen in de wondere wereld van bomen. Zij zijn bij uitstek de vakmensen die veel weten over het wel en wee van een boom. Vanuit hun praktijk vertellen zij ons een boeiend verhaal. Het gaat niet zozeer over de alledaagse zichtbare zaken van een boom, maar over de vaak onbekende eigenschappen. Onder andere met de huidige techniek van DNA is er de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar het wel en wee van bomen. Daardoor is er veel nieuwe kennis beschikbaar gekomen. Vooral ook over het onzichtbare leven van de boom. Bijvoorbeeld de samenlevingsvorm van schimmels en planten via de wortels. Bijna alle planten werken ondergronds samen met schimmels. Deze absorberen bijvoorbeeld mineralen uit de bodem die ze vervolgens afstaan aan een plant, in ruil daarvoor krijgen ze suikers terug voor hun eigen voeding. Hoe hoog kan een boom de sapstroom opstuwen, is daar een grens aan?

Kunnen bomen met elkaar communiceren en zo ja hoe dan?

Vol porig, ring porig en verspreid porig termen die de aard van het hout van een boom aanduiden. Zomaar enkele kreten die aan de orde kunnen komen.

 

De bijeenkomst is op do. 16 feb. 2023 om 20u. in museum Klok en Peel, Ostaderstraat, Asten. De entree is gratis voor leden van Groei & Bloei; voor andere belangstellenden, die van harte welkom zijn, € 2.-.

 

Kerngroep dendrologie Groei & Bloei Asten/Someren

 

29-12-2022

vN