Prijsuitreiking Groenprijs Gr&Bl. Asten-Someren 2016

De uitreiking vindt plaats op do. 22 sept. 2016 in Centrum de Beiaard, Deken van Pelthof, Asten. Onderstaand vindt u de door de voorzitter van Gr&Bl gehouden toespraak:

Jaarlijks reiken we de Groei en Bloei groenprijs uit. Dit jaar voor de 36ste keer.

In aanmerking komen personen, groepen, organisaties en instanties, die zich op vrijwillige basis inzetten voor het openbaar groen of de groenbeleving in het algemeen promoten.

In het verleden werd de groenprijs steeds uitgereikt binnen de gemeenten Someren en Asten.

Aangezien 50% van onze groei-en-bloei-leden van onze afdeling woonachtig is buiten Asten en Someren hebben we vorig jaar aangekondigd dat leden ook kandidaten uit de ons omringende gemeenten konden voordragen.

Het laatste is gebeurd, zodat na 36 jaar voor het eerst in de historie van de groenprijs, een van de twee prijzen gaat naar initiatiefnemers uit de regio.

Als 2 natuurliefhebbers betrokken zijn bij een zorgboerderij dan ontstaat er als vanzelf een plekje natuur voor de gasten om te genieten.

In dit geval werd een vlindertuin aangelegd, waar de aandacht met name gericht was op de koninginnenpage. Een prachtig initiatief maar daar bleef het niet bij.

Naast de gasten van de zorgboerderij wilde men meer mensen laten genieten, met name mensen uit de kern van Nederweert.

Zo ontstond het idee om vanuit de kern van Nederweert een vlinderpad aan te leggen richting zorgboerderij. Het is niet bij dit idee gebleven.

Door hun enthousiasme hebben ze de gemeente, bedrijven, instanties, sponsoren en particulieren weten te mobiliseren.

Het gevolg was het ontstaan van een 3 km lang “Vlinderpaât”.

Een pad waarlangs ijzerhard, sleutelbloemen, damastbloemen, beemdkroon, herfstaster, koninginnenrit en maar liefst 370 buddleja’s zijn geplant.

Wij als afdeling Asten/Someren vinden het dan ook een eer om de 2 initiatiefnemers Lei Reemer en Truus van Gog de groenprijs 2016 uit te reiken.

Helaas kon Lei Reemer niet aanwezig zijn. Hij is op welverdiende vakantie.

Natuurlijk raad ik iedereen aan om op een zonnige dag dit pad te gaan bewandelen.

XXXXXX

De 2de groenprijs zien we als een oeuvreprijs.

Een prijs als beloning voor het jarenlang stimuleren en promoten van het totale groengebeuren in de meest brede zin.

De prijs willen we toekennen aan een echtpaar uit Someren. Beiden hebben, de een wat meer op de voorgrond dan de ander, samen met hun enthousiasme en doorzettingsvermogen menige groenanalfabeet op het goede spoor gezet.

Voor onze afdeling werden tijd noch moeite gespaard. Altijd bereikbaar, altijd paraat. Het is niet voor niets dat regelmatig de vraag werd gesteld “Waar halen ze toch de tijd vandaan?”

Vanuit het boerenleven gegroeid naar de tuinwereld. Van liefhebbers uitgegroeid tot professionals, tot een wandelende encyclopedie. Vanuit het plat Summers naar vloeiend latijn.

De een kan niet zonder de ander, de ander kan niet zonder de een. Samen in balans, elkaar ondersteunend in de loop der jaren anderen uitgedaagd. Samen een paradijs gerealiseerd, een inspiratiebron voor menig tuinliefhebber.

De een heeft deel uitgemaakt van het bestuur, op de Floriade de koningin met informatie platgewalst op z’n Summers, lid van de werkgroep vaste planten, coördinator zaden- en plantenverdeling enz. De ander altijd onmisbaar aanwezig voor de ondersteuning op de achtergrond.

Met diep respect willen we daarom Anita en Theo Nijssen de groenprijs 2016 uitreiken.

Jullie hebben samen groen Someren op de kaart gezet.

Toekenning Creativiteitsprijs 2016

De uitreiking vindt plaats voorafgaand aan de jaarlijkse bekendmaking van de uitslagen van de voortuinkeuringen Groei&Bloei Asten-Someren. Het is een initiatief van de voortuinen-werkgroep van Groei&Bloei Asten-Someren.

De uitreiking vond plaats 22 sept. 2016 in Centrum de Beiaard, Deken van Pelthof, Asten. Thema 2017 was “gevelverfraaiing”. De prijs is toegekend aan:

Mw. Betsie Hagelaar, Dijkstraat 10, Asten.

Prijsuitreiking Voortuinwedstrijd 2016

Welkom deelnemers aan de wedstrijden, genodigden, welkom wethouder Theo Martens en de leden van de werkgroep Maaike van Jole, Peter van Rees, Gerhard Leuwerink, Roy Heijmans en Ingrid Peters.

Vandaag voor het eerst een prijsuitreiking zonder Martien Peters, die helaas afgelopen juli is overleden.

Martien was jarenlang de grote man achter de voortuinwedstrijden. Eerst in samenwerking met de gemeenten Someren en Asten, later alleen samen met de gemeente Asten en sinds drie jaar onder de vlag van Groei en Bloei.

Zonder hem waren de voortuinwedstrijden misschien wel in schoonheid opgehouden te bestaan.

Hij was de aanjager, de stimulator, die steeds opnieuw met zijn onuitputtelijke energie mensen wist te stimuleren.

Aan zijn enorme doekracht kon niemand ontsnappen.

We zullen hem missen, ook als mens. Vaak als kartrekker op de voorgrond. Maar niet voor zichzelf altijd voor zijn idealen.

Een open en eerlijk iemand, die ook recht door zee kon gaan en altijd makkelijk toegankelijk en bereikbaar.

Naast Martien Peters is ook Frans Hoefnagels ons ontvallen. Frans was niet alleen een gewaardeerd lid van onze afdeling, maar ook vanaf het begin een vaste deelnemer aan de voortuinwedstrijden.

Uit respect voor Martien en Frans vraag ik om een ogenblik stilte om hen in gedachten te herdenken.

Uitslagen voortuinkeuringen 2016 Asten-Someren

GROTE TUINEN