PRIJSWINNAARS VOORTUINENWEDSTRIJD, GROENPRIJS EN CREATIVITEITSPRIJS 2017

Groei en Bloei Asten-Someren heeft op 28 september de winnaars bekend gemaakt van de voortuinenwedstrijd 2017.
Tevens werd de jaarlijkse Groenprijs uitgereikt.
Het aantal deelnemers is ook het afgelopen jaar weer met 10% toegenomen. De kerngroep wil de groeiende belangstelling verder stimuleren met een vernieuwende opzet voor de 45ste editie in 2018.

Nadat alle 70 deelnemende tuinen in beeld waren gebracht, met een toelichting van Peter van Rees namens de keurmeesters, werden de volgende prijswinnaars bekend gemaakt:

Categorie grote tuinen (>70 vierkante meter)
1ste prijs: N. van Heugten, Vaarselstraat 90 in Someren
2de prijs: Fam. Raijmakers, Waardjesweg 64 in Asten
3de prijs: R. Hoefnagels Kluisstraat 33 in Ommel.

Categorie middelgrote tuinen (40-70 vierkante meter)
1ste prijs: J. Vinken, Meijelseweg 13 in Heusden
2de prijs: ex aequo Fam. Claessens, Boerenkamplaan 5 in Someren en mevr. Goosen-Haasbroek, Julianapark 19 in Someren

Categorie kleine tuinen (<40 vierkante meter)
1ste prijs ex aequo H. vd Voort, Vegaplein 8 in Asten en B. Damen, Mgr D. Dubbelenstraat 59 in Ommel
3de prijs: B. Berkers, Pastoor van Ervenstraat 18 in Ommel

De creativiteitsprijs is gegaan naar mevr. L. Bloemers, Elzenvlam 11 in Asten.
Zij had het thema “ Creatief gebruik van ruimte en materiaal en hergebruik” op een originele manier in haar tuin verwerkt.

De Groei en Bloei Groenprijs 2017 werd toegekend aan Toon Kanters uit Someren voor zijn initiatief om kwaliteitsgroenten te gaan kweken voor de voedselbank. (ZIE ONDERSTAAND ARTIKEL)

UITREIKING GROENPRIJS en CREATIVITEITSPRIJS 2017

De groenprijs van Groei en Bloei afdeling Asten-Someren wordt jaarlijks uitgereikt aan personen of organisaties, die op basis van vrijwilligheid iets in of met levend groen doen. Zodanig dat anderen daarvan kunnen genieten.
Er is geen geldbedrag verbonden aan de groenprijs. Het gaat om de eer.

Het is een teken van waardering en respect voor of voor het jarenlang uitvoeren van een groene activiteit of voor een nieuw groen initiatief.

Alle leden van onze afdeling kunnen kandidaten vanuit hun eigen gemeente voordragen. De groenprijs kan dus ook vallen buiten de gemeenten Asten en Someren.

We vinden het altijd leuk als we de winnaar of winnaars kunnen verrassen en daarom houden we het zo lang mogelijk spannend en geheim.

Dit jaar wordt slechts 1 prijs toegekend. Deze gaat naar een individuele persoon. Een jonge vent, die nog volop in het leven staat. Iemand die zowel in het groen als daarbuiten zijn sporen heeft verdiend.

Het groen dat aan zijn vingers kleeft, heeft hij ook tijdens zijn verdere loopbaan nooit volledig weg kunnen wassen. Zijn groen hart is blijven kloppen.

Beginnend aan zijn tweede jeugd moest er toch maar een hobby-kastje komen. Bloemen zijn niet echt eetbaar en daarom viel de keuze al snel op het kweken van groenten.

Een klein gezin in combinatie met een te verwachten aanzienlijke productie brengt afzetproblemen met zich mee. Wie ga en wil je een plezier doen, als je geen commercieel doel voor ogen hebt. Ga je vrienden en kennissen bij ieder bezoek groente door de strot duwen of zoek je een mensvriendelijke oplossing. Zo ontstond het idee om groenten te gaan kweken voor de mensen die zijn aangewezen op de voedselbank.

In het begin heb ik gekscherend gesproken over een hobby-kastje, maar het gaat in werkelijkheid om een tuinkas van 800 vierkante meter met een volledig computergestuurde installatie. De voedselbank kan dus regelmatig voorzien worden van een grote hoeveelheid kwaliteitsgroenten.

Het initiatief om te gaan produceren voor de voedselbank willen we waarderen met de groenprijs 2017 van Groei en Bloei.
Met respect kennen we de groenprijs 2017 toe aan Toon Kanters uit Someren.
Zijn initiatief wordt nu door ons en zal straks door velen gewaardeerd worden.

Voorafgaand aan de uitreiking werd ook de creativiteitsprijs uitgereikt.