Activiteiten & Actueel

Algemene lezing De Japanse Tuin di. 8 okt.2019

Op di. 8 okt a.s. hebben wij een alg.lezing over de Japanse tuin. Deze wordt verzorgd door Cor van Gelderen van kwekerij Esveld.
De lezing is in het Klok & PeelMuseum, Ostaderstraat 23, Asten; aanvang 20u. Leden van Groei&Bloei hebben gratis toegang. Niet-leden betalen € 5,-- pp
Inhoud van de lezing: Japanse tuinen hebben een erg herkenbare stijl. Er is immers niet één soort Japanse tuin. Tijdens de lezing krijgen we niet alleen voorbeelden te zien van Japanse tuinen in Nederland maar soortgelijke tuinen in Japan zelf. Ook natuurlijk van planten die in deze tuinen zo graag gebruikt worden. Zij zijn immers vaak de sfeermakers in deze tuinen.
Cor van Gelderen is adviseur en betrokken bij Japanse tuin in Glingendael en heeft ook de Japanse tuin in de keukenhof ontworpen. Vanuit zijn kennis als kweker, verzamelaar en ontwerper vertelt hij hoe je zelf zo’n tuin kunt maken geinspireerd op de Japanse tuinkunst.
Want wist u dat ook in ons land deze Japanse benadering tot verbluffend leuke tuinen kan leiden ook in een beperkte ruimte.

Alg.lezing Clematissen di.16 april 2019

Op di 16 april komt Ton Hannink een lezing geven over clematissen. Ton Hannink is naast zijn grote interesse in clematissen ook verzamelaar van aparte planten (tuin-, kuip-, cameliaplanten). Met zijn presentatie neemt Ton Hannink ons mee in de wereld van clematissen; het verzorgen, de plaatsing in de tuin, het vermeerdering, het snoeien en het genieten van clematissen. Ook ziektes en ongedierte komen aan de orde.


Clematissen zijn planten die op vele plaatsen in de tuin toepasbaar zijn zelfs als kuipplant verkrijgbaar. In deze lezing komen de volgende onderwerpen aan bod: waar vinden we clematissen in de wereld, Clematis soorten, de aankoop van clematissen, de aanplant van clematissen, de plaats in de tuin, de verzorging, het snoeien, ziektes en ongedierte en ook het vermeerderen van de clematis.


Clematissen geven in de tuin nogal eens problemen, zoals bijv. het bruin worden van de bladeren, uitsluitend bloemen in de top en het meest vervelende is de verwelkingsziekte die zomaar bij grootbloemige clematissen kan ontstaan.


In de lezing wordt daar veel aandacht aan besteed zodat je meer plezier van je clematissen kunt hebben. Na de pauze worden foto’s getoond van gemakkelijke en mooie clematissen die geschikt zijn voor de tuin. Tijdens de lezing kunnen vragen worden gesteld er kan ook materiaal mee worden gebracht waar problemen mee zijn. Voor mee info. kunt u alvast zijn website raadplegen http://www.hanninkton.nl/


De lezing is in het Klok en Peelmuseum a/d Ostaderstraat, Asten; aanvang 20u. Leden van Groei&Bloei hebben gratis toegang en voor niet-leden zijn de kosten € 5,-- pp.


Algemene lezing di. 22 jan. 2019 “Snoeien van fruitbomen” door Jackie Jansen

Dinsdag 22 jan. 2019 is een lezing over het snoeien van fruitbomen. Behandeld wordt o.a. de diversiteit aan boomvormen, het waarom en wanneer snoeien en de groei en snoeiregels. Ook komen (veel) voorkomende ziektes aan de orde.

De lezing wordt verzorgd door Jackie Jansen. Betrokkene heeft jarenlang in de fruitteelt gewerkt en is nu adviseur voor fruittelers, o.a. bij bedrijf P.G. Kusters, Land- en Tuinbouwbenodigdheden BV in Dreumel. Hij behandelt alle aspecten van het snoeien van fruitbomen. Er is ook gelegenheid voor het stellen van vragen.

De lezing is in het Klok & PeelMuseum, Ostaderstraat 23, Asten; aanvang 20u. Leden van Groei&Bloei hebben gratis toegang. Niet-leden betalen € 5,-- pp. 

Alg.lezing “De Levende Tuin” door Egbert Roozen

Di. 13 nov 2018 hebben wij een lezing over “De Levende Tuin” door Egbert Roozen. Het gaat o.a. over een duurzame en groene oplossing voor bijv. wateropvang op piekmomenten, het tegengaan van hittestress en het afvangen van fijnstof.

Er worden nieuwe concepten ontwikkeld voor onder andere groene tuinen, groene schoolpleinen en groen in ziekenhuizen. Bij de aanleg van een tuin let je ook op de leefmogelijkheden voor insecten/kleine dieren en het hergebruik van materiaal en planten.

Groen is belangrijk in relatie tot onze gezondheid en de kwaliteit van ons leefmilieu. Zowel in onze tuin, op het schoolplein, in de stad en in de natuur. De combinatie van groen met alles wat de tuin kan bieden, zorgt letterlijk en figuurlijk voor leven in de tuin. Een nuttige tuin, die bovendien ook mooi is.

Egbert Roozen, directeur Branchevereniging VHG, komt ons enthousiast over deze ´groene boodschap´ vertellen. Hij is directeur van Branchevereniging VHG. Deze vereniging behartigt de belangen van de ondernemers in het groen. (Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners)

De lezing is in het Klok en Peelmuseum, Ostaderstraat 23 5721 WC Asten; aanvang 20u. Leden van Groei&Bloei hebben gratis toegang. Voor niet-leden zijn de kosten € 5,-- pp.


Alg.lezing di. 16 okt. 2018 “Mooie borders, prachtige combinaties” door Martje van den Bosch

Op di. 16 okt. a.s. hebben we een mooie lezing voor u. Thema: “Mooie borders,  prachtige combinaties” door Martje van den Bosch van de Tuinen in Demen. Wat je mooi vindt is heel persoonlijk. Wat je in een tuin graag ziet hangt daarnaast ook af van wat je graag terug vindt in de tuin. De een wil rust en de ander zoekt levendigheid. Toch kunnen we stellen dat de tuin bevredigend voor het oog is,als er sprake is van een zekere harmonie.
Tijdens de lezing hoort u welke aspecten daarin een rol spelen, zoals kleur, vorm, herhaling, stijl, en opbouw en functies van beplanting.
Martje geeft daarbij handige tips and tricks voor zowel nieuw te ontwerpen als bestaande borders om er in uw eigen tuin mee aan de slag te gaan.
Martje studeerde filosofie in Nijmegen en was jarenlang verbonden aan de Avans Hogeschool te ‘s-Hertogenbsoch. Sinds 2006 is zij fulltime met tuinen bezig.
Zij schrijft erover, ontwerpt voor anderen en werkt in de Tuinen van Demen die zij met haar man heeft ontworpen en aangelegd. Na de presentatie is het mogelijk om het boek ‘’Beleving in de Tuin’’ te kopen en te laten signeren.
De lezing is natuurlijk in het Beiaard en Natuurmuseum, Ostaderstraat 23 5721 WC Asten; aanvang 20u. Leden van Gr&Bl hebben gratis toegang. Voor niet-leden zijn de kosten € 5,-- pp.

 

 

Algemene lezing “Bomen voor een kleine tuin”

Alg. lezing "Bomen voor een kleine tuin" door Henry Kuppen  dd. di. 17 april 2018

Informatie: bomen zijn belangrijk voor het milieu en voor ons als mensen. Hier zal iedereen mee in kunnen stemmen. Ze zorgen voor de broodnodige zuurstof, voor schaduw op hete dagen, voor nestgelegenheid voor vogels en voor voeding voor een heel aantal soorten torretjes, insecten en ander misschien niet zo aantrekkelijke, maar wel heel belangrijke beestjes. Dus eigenlijk zou iedereen een boom in zijn tuin moeten planten, hoe klein die ook is. En daar gaat het nogal eens fout. Want bomen worden groot, soms te groot voor de kleinere tuin en dan zorgt zo’n boom eigenlijk alleen maar overlast.

Henry Kuppen van bureau Terra Nostra uit Mill vertelt deze avond hoe je de juiste soort boom of grote heester kiest voor je tuin zodat je samen, de boom en jij, gezond oud kunt worden in diezelfde kleine tuin.

De lezing is in het Klok & Peelmuseum, Ostaderstraat 23 5721 WC Asten. Leden van Groei&Bloei hebben gratis toegang. Voor niet-leden zijn de kosten € 5,-- pp.

 

 

Algemene lezing “Zomerbloeiende bloembollen, maand lang plezier”

Op di. 13 maart a.s. komt Dineke van “De Boschhoeve” uit Wolfheze een lezing verzorgen over zomerbollen,maandlang plezier. Deze is in het Klok & Peelmuseum, Ostaderstraat 23 5721 XW Asten.

Volkomen onterecht halen veel mensen hun neus op voor zomerbloeiende bollen en knolgewassen. Ze denken dat het moeilijke planten zijn die veel zorg vereisen, terwijl de meeste kuipplanten licht,water en ruimte vragen. Iin de winter kunnen veel zomerbollen heel eenvoudig in kistjes of droog in pot weggezet worden. Sommige soorten kunnen met of zonder een winterdek gewoon in de grond blijven. Eenmaal aan de groei gebracht in het voorjaar kun je er maandenlang plezier van hebben.

We nemen u tijdens de lezing mee langs potten vol roodsterretjes en ouderwetse begonia’s, geurende Abessijnse gladiolen op een warme zomeravond, diverse soorten lelies Eucomis, Tulbaghia’s en rijk bloeiende Agapantussen.

De moestuin wordt een waar lustoord met vrolijke oranje Crocosmia’s en prachtige Dahlia’s in diverse paars tinten, donkerrood of helderrood zalmkleur of oranje geel en zelfs caramel.

Ook borders op kleur in de tuin krijgen juist een extra pittig accent door het gebruik van lang bloeinde bolgewassen.

Zomerbollen: wij kunnen al jaren niet zonder. Tevens zijn er bollen voor de verkoop.

Leden. Leden van Groei&Bloei hebben gratis toegang. Voor niet-leden zijn de kosten € 5,-- pp.


Alg.lezing over Kamerplanten

door Martijn Verberne di. 16 jan. 2018

 

Inhoud van de lezing: Martijn Verberne komt van oorsprong uit Asten. Hij werkt bij Nizza in Venlo.

Hij zal vertellen over het ontstaan van het gebruik van kamerplanten vanaf het ontstaan en wie er mee begonnen is. Ook vertelt hij over soorten die werden toegepast in een bepaalde tijd bijv. rond 1900. Verder vertelt hij hoe je kamerplanten kunt toepassen in huis, wat de trends zijn en de meest populaire planten. Centrale thema: Kerstboom eruit kamerplant erin.

Leden van Gr&Bl hebben gratis toegang. Voor niet-leden bedragen de kosten € 5,-- pp.

 

Alg.lezing over 3 dimentionale diaseries (Engelse tuinen) di.21nov.2017; 20u.

Alg.lezing over 3 dimentionale diaseries (Engelse tuinen) di.21nov.2017; 20u.

Een bijzondere lezing staat u te wachten: ’n Lezing over driediemensionale (3D) diaseries. Datum: di. 21 nov. 2017; aanvang 20u in het Klok en Peelmuseum, Ostaderstraat 23, Asten. Leden van Groei&Bloei hebben gratis toegang. Voor niet-leden is de entree € 5,-- pp. 
De beelden die u te zien krijgt worden vertoond op een manier alsof u er echt doorheen loopt. De beelden worden met twee camera’s tegelijk gemaakt. Dit is te vergelijken met onze ogen: alleen door met twee ogen tegelijk te kijken nemen wij diepte waar. Omdat beide dia’s op een scherm geprojecteerd worden hebben de toeschouwers een polariserende bril om het linker en rechter beeld uit elkaar te houden. Het geheel wordt in kleur vertoond.
We krijgen dia’s te zien van Engelse tuinen.

Alg.lezing over Groene Daken (Sedumdaken) door Simpel Sedum, Venlo; di.24 okt.’17.

 

We hebben deze keer een bijzonder interessante lezing voor u in petto: nl. over “Sedumdaken”. In de huidige tijd zijn optimale woningisolatie en groene energie niet meer weg te denken randvoorwaarden voor het leefmillieu; ook in partkulier opzicht en dus ook voor ons, Groei&Bloei-liefhebbers. Daarom deze interessante lezing deze keer.

 

Datum: di. 24 okt. 2017 20u. in het Klok en Peelmuseum, Ostaderstraat 23 Asten 5721 WC. Leden van Groei&Bloei hebben gratis toegang; voor niet-leden zijn de kosten € 5,-- pp. De lezing wordt verzorgd door een vertegenwoordiger van SimpelSedum, Venlo. Website: www.simpelsedum.nl Veel meer informatie vindt u op deze website.


Info. over Sedum-daken:

Sedum is een mooi alternatief voor bitumen, kiezeldak, golfpaten of simpel aarde en onkruid. Juist in stedelijke gebieden met een hoge mate van bebouwing is het prachtig als er meer bloeiende planten komen. Ook direct op de aarde als onderbeplanting en tegen onkruid is Sedum een schitterend alternatief. Door het aanbrengen van Simpel Sedum wordt er een natuurlijke isolatielaag op uw dak aangebracht. Dit geeft een behoorlijke verkoelende werking in de zomer (als een kelder). Hierdoor krijgt u bij warm weer een frisser binnenklimaat. Heeft u airconditioning dan bespaart u ook hierop door minder stroom te gebruiken. Een groen (sedum)dak absorbeert ook het omgevingsgeluid. De isolatie tegen contactgeluiden (dus binnen) is verbluffend. Regen en hagel geven geen direct geluid meer in de leefruimte. Dit wordt als erg prettig ervaren, vooral als je van klassieke muziek wilt genieten.


Graag zullen wij u ontmoeten op bovenstaande lezing. 

T. 077-4006816                                   

Sitterskampweg 109

E. eveline(at)simpelsedum.nl                

5927 NJ Venlo

I.  www.simpelsedum.nl  Alg. lezing over Pompoenen en Exotische vruchten di. 14 maart 2017

Jaarlijks hebben we in het Klok en Peel Museum een prachtige tentoonstelling over pompoenen en exotische vruchten. Wie kent dit evenement niet ? Weet u wel hoeveel soorten er zijn, hoe ze er allemaal uit zien en wat u er allemaal mee kunt doen ?

Wij hebben Sanders Pompoenen en Exoten, uit Sprang-Capelle gevraagd ons uitgebreid te komen informeren. Deze lezing staat gepland op di. 14 maart 2017 in het Peel en Klokmuseum, Ostaderstraat 23 5721WC Asten; aanvang 20u.

 

Het bedrijf is gespecialiseerd in de teelt van exotische groenten uit China, Suriname, Thailand en in de teelt van zo'n 200 verschillende pompoensoorten uit de gehele wereld. Wat voorbeelden van groentes zijn Sopropo (bittergourd), Tseetgwa, Tonggwa, Sponskalebas (Luffa) en diverse andere komkommerachtigen.

Voor de kookliefhebbers: er zijn prachtige recepten van soepen en gerechten. Bezoek de site eens. Graag tot di. 14 maart.

 

 

Alg.Lezing over Siergrassen di. 24 jan. 2017. Waarom siergrassen in de tuin?

Op dinsdag 24 januari a.s. verzorgt Dhr Janssen een lezing over Siergrassen. Deze is in de educatieruimte/filmzaal van het Klok en Peel Museum, Ostaderstraat 23 in Asten en begint om 20.00 uur. Leden van Groei&Bloei hebben gratis toegang. Voor niet-leden bedragen de kosten € 5,-- pp. Hij gaf ons de volgende informatie:

Rond 1990 was ik op naar een alternatief voor onze mooie heide- en coniferentuin.

Iets nieuws moest dan ook iets zijn dat een toegevoegde waarde zou bieden aan onze tuin. Dat heb ik gevonden in siergrassen. Zo staan er inmiddels bijna 100 soorten fraaie siergrassen te pronken in onze Hulsbergse tuin als bodembedekkers, haag of solitairplant in een combinatie met vaste planten, heesters en mooie bomen.

 

Waarom siergrassen?

ze zijn sterk en duurzaam.

ze zijn aantrekkelijk het hele jaar door

ze zijn makkelijk te combineren met vaste planten

en versterken elkaar door het contrast

ze zijn rustgevend met een boeiende beweeglijkheid

ze kunnen repeterend zijn herhaald geplant worden

en zorgen dan voor rust,ritme,verbinding en harmonie

ze zijn alsbodembedekker,solitair en haag te gebruiken

ze kunnen in de zon of schaduw, in zandgrond.

 

Laat mij jullie meenemen in de veelzijdigheid van de wereld van de siergrassen.

Ik breng ook wat planten mee waarvan enkelen verloot mogen worden.


Algemene lezing “ Vogels in de Tuin” door Rien van der Steen, Natuurgids natuurbeheer/natuureducatie.

Op di. 22 november a.s. zal Rien van der Steen voor ons een lezing komen verzorgen over “Tuin- en stadsvogels”. Vanuit Vogelbescherming Nederland is IVN-er Rien van der Steen aangewezen als adviseur binnen de gemeente ’s-Hertogenbosch. Hij is ook een fervent natuurgids natuurbeheer/natuureducatie.
De lezing is in Dienstencentrum De Beiaard, Pastoor de Kleynhof 21 5721 CR Asten; aansluitend aan de extra algemene ledenvergadering (zie het betreffende artikel in dit blad); aanvang ongeveer 20.30u.
 
De stad is en wordt een steeds belangrijker biotoop. De steden blijven maar groeien en het omliggende agrarisch landschap wordt steeds meer ongeschikt voor de natuur. Plantjes en dieren zoeken de stad op, niet alleen om er te leven maar de stad wordt ook gebruikt als stapsteen en als corridor van het ene naar het andere natuurgebied. Wij gaan het hebben over sommige van die dieren namelijk de tuinvogels of wat breder gezien, de stadsvogels. Welke rol onze tuinen spelen en wat de huidige betegelings-rage aanricht hoef ik u als ‘’Groei- en Bloeier’ natuurlijk niet te vertellen. Wist u bijvoorbeeld dat een oude villawijk in de stad tot de rijkste vogelgebieden kan horen? Niks geen Oostvaardersplassen dus maar gewoon het park. Weet u dat met een paar kleine handelingen uw tuin al vogelvriendelijk gemaakt kan worden of met wat meer inzet uw tuin in een tuinreservaat kan worden omgetoverd?
Daarover hoop ik met u wat te kunnen kletsen op deze interactieve avond. Graag tot dan. Leden van Groei&Bloei hebben gratis toegang. Voor niet-leden zijn de kosten € 5,-- pp.

Algemene lezing “Alles over Rozen” door Luc van Esser, Rosarium Kinrooi

Op di. 18 okt. is de lezing “Alles over rozen” door Luc van Esser, Rosarium Kinrooi, België. Het rosarium werd aangelegd in 2011 naar aanleiding van het eerste rozendorp van Vlaanderen.


Het park aan de kerk en vele plantsoenen fleuren de hele zomer het schilderachtige dorp op waar het goed toeven is. Het rozarium in de Beekstraat van Luc v Esser bevat ongeveer 6000 adr. rozen dit zijn ziektevrije gezonde langbloeiende rozen, waar geen problemen mee zijn. Luc is niet de eerste de beste. Hij werd in 2000 en 2006 gouden winnaar van de Vlaamse tuinaannemer.


Ook zijn rozentuin is tot in de puntjes verzorgd; de graspaden brengen u door de hele tuin waar een massa van vaste planten en rozen u toelachen.


Wat interesse betreft: er komen mensen uit alle windstreken zoals Nieuw Zeeland, USA, Hongkong en Berlijn. Onlangs werd hij aangesproken door de stichting Limburgs landschap om als adviseur zich te bemoeien met de ruine van het kasteel Monfort dat hij tot een spektakulair geheel boetseerde van maar liefst 4000 rozen.

Ook is hij een veel gevraagd internationaal jurylid op grote rozentrials zoals Barcelona.


De lezing is in de educatieruimte/fimlzaal van het Klok en PeelMuseum, Ostaderstraat 23 5721 WC Asten; aanvang 20 u. Leden van Gr&Bl hebben gratis toegang. Niet-leden betalen € 5,--. Na afloop is natuurlijk ook nog de uitreiking van de plant van de maand.

 

Algemene lezing: Aanleg van borders door Hub Driesen di. 12 april 2016

Vaste planten en vasteplanten-borders zijn populair. Waarschijnlijk is deze trend in gang gezet door de tuinreizen naar Engeland, The Bakermat van de border.

Een enkeling heeft het in de vingers om probleemloos een mooie border te maken. Veruit de meeste van ons hebben daar echter moeite mee. Als men echter consequent een aantal stelregels toepast kan iedereen een mooie border maken.

Hub Driesen kan ons hier veel over vertellen. Aan de hand van tekeningen en fotos leert deze lezing hoe men een mooie border kan ontwerpen.

Vóór de pauze komen aan bod: -het begrip border -de belangrijkste aandachtspunten bij het ontwerpen en aanleggen van een border -aan de hand van een plantenlijst leert men hoe een border te ontwerpen en - uitgangspunt is traditionele Engelse border.

Ná de pauze worden de aanwezigen meegenomen naar een aantal prachtige tuinen en vasteplanten-kwekerijen en maken zij kennis met het nieuwe assortiment van de meest bruikbare planten. Hierbij zitten verrassende nieuwelingen.

De lezing vindt plaats op dinsdag 12 april a.s. in de educatieruimte/filmzaal van het Klok en Peel Museum, Ostaderstraat 23 in Asten en begint om 20:00 uur. Leden van Groei&Bloei hebben gratis toegang. Voor niet-leden bedragen de kosten € 5,-- pp

Algemene lezing DCM “Voeden van planten” di.15 maart 2016

De presentatie zal gaan over het voeden van de planten in de moestuin, de siertuin en het gazon op een milieuvriendelijke manier met organische meststoffen. DCM is een producent van organische voedingsstoffen voor o.a. de sier- en moestuin. Maar, wat zijn voedingsstoffen voor de plant, wat is bodemleven en waarvan worden organische meststoffen gemaakt? Op deze en nog veel meer vragen zal Leo Groenleer antwoord geven. En natuurlijk als u zelf vragen hebt zal er gelegenheid zijn deze te stellen.

Tijdens de presentatie zullen mooie foto´s van tuinen in binnen- en buitenland te zien zijn. Zo zullen beelden te zien zijn van de tuinen van Villandry in Frankrijk, Barnsdale gardens, Sissinghurst, Rosemoor en van Wisley gardens in Engeland en Paleis het Loo in Nederland.

Een wervelende presentatie die u als tuinliefhebber niet mag missen.

De lezing vindt plaats op dinsdag 15 maart a.s. in de educatieruimte/filmzaal van het Klok en Peel Museum, Ostaderstraat 23 in Asten en begint om 20:00 uur. Leden van Groei&Bloei hebben gratis toegang. Voor niet-leden bedragen de kosten € 5,-- pp.

Algemene lezing "Opvallende vaste planten" di. 19 jan. 2016

Marcel de Wagt heeft een eigen kwekerij met opvallende vaste planten. Door opleiding en jarenlange ervaring kan Marcel ons hier veel over vertellen en dit gaat hij doen op di. 19 januari 2016 tijdens de algemene lezing ‘opvallende vaste planten’. Wilt u al wat meer weten, bezoek dan de website: www.opvallendeplanten.nl
Ruim 8 maanden staan vaste planten boven de grond. Meestal bloeien ze maar één tot twee maanden.
We zijn geneigd om vooral naar de bloemen te kijken. Maar door een zorgvuldige selectie van tuinplanten valt er zo veel te beleven zowel voor als na de bloei.
In de presentatie laat Marcel de Wagt zien wat er zoal vóór als ná de bloei valt te genieten van planten of combinaties van planten.
Hij neemt ook niet bloeiende planten mee om het één en ander te laten zien. Dit wordt een boeiende avond met veel informatie waar wij allen van kunnen leren. De lezing vindt plaats op dinsdag 19 januari a.s. in de educatieruimte/filmzaal van het Klok en Peel Museum, Ostaderstraat 23 in Asten en begint om 20.00 uur. Leden van Groei&Bloei hebben gratis toegang. De kosten voor niet-leden zijn € 5,-- pp.

Algemene lezing "Tuin het Jaar rond" do. 8 okt. 2015

Alg.Lezing “Tuin het Jaar rond” door Henk Schuurmans

Op do. 8 oktober komt Henk Schuurmans uit Oss een lezing geven over zijn eigen tuin het jaar rond.
Hij zal aan de hand van een groot aantal foto’s laten zien wat zoal door het jaar heen in zijn tuin groeit en bloeit.
Zijn grote hobby is kuipplanten. Die zullen dan ook in de meerderheid zijn wat beplanting betreft. Verder komen natuurlijk bemesting, snoeien en diverse andere thema’s die in de tuin aan de orde zijn aan bod.
Het gaat een informatieve gezellige avond worden.

U bent do. 8 oktober van harte welkom in de educatieruimte/filmzaal van het Klok en Peel Museum, Ostaderstraat 23  5721 WC Asten. Aanvang 20u. Leden van Gr&Bl hebben gratis toegang. De kosten voor niet-leden zijn € 5,--.

Algemene lezing "Succulenten en Mediterrane planten in en om het huis" door Nico Uittenbroek

Algemene lezing: ‘Succulenten en Mediterrane planten in en om het huis’
Di 24 nov. 2015 20u

We gaan een reis maken door Texas, Utah, Arizona, Mexico, Bretagne en het Alpengebied. Nico Uittenbroek neemt ons mee naar deze prachtige landschappen om meer te vertellen over cactussen en vetplanten, samengevat succulenten. Deze groeien namelijk in deze unieke landschappen.
Met name cactussen zijn voor vele plantenliefhebbers maar rare dingen. Het zijn woestijnplanten. "Ze hebben geen water nodig." "Cactussen bloeien nooit, terwijl ze de mooiste bloemen bezitten van het plantenrijk." Zo maar wat kreten. We zien het verschil tussen een cactus en een vetplant. Wat is winterhard? Waar zet ik ze neer, in huis of in de tuin? en uiteraard wordt de verzorging niet vergeten. Er komen verschillende tuinen aan bod.  Vanaf 1984 experimenteerde Nicco Uittenbroek met succulenten. Soms was hij verbaasd dat het lukte, andere keren begreep hij er niks van waarom je een plant verspeelde. Onze seizoenen en het klimaat is aan het veranderen. Met name de Mediterrane planten profiteren hier van. Overigens zijn veel andere succulenten, vetplanten dus, uit Afrika winterhard, tenminste als ze droog staan. U hoort en ziet hoe Nicco Uittenbroek dat doet. Een avondvullend programma van deze expert waarin u alles te horen gaat krijgen over succulenten en wellicht een ander beeld gaat krijgen van deze bijzondere plantensoort.
U bent dinsdag 24 november 2015 om 20:00 uur van harte welkom in de educatieruimte/filmzaal van het Klok en Peel Museum Asten, Ostaderstraat 23, 5721 WC Asten. Toegang niet-leden € 5,--.

Algemene lezing: ‘Vergeten Groenten’ di. 17 maart 2015

Kent u ze nog? De vergeten groente: Heilige Boontjes, Warmoes, Brave Hendrik, Heilige en Huttentut?
Stichting ‘vergeten groente’ teelt deze bijzondere gewassen nog tot op de dag van vandaag.  Deze avond wordt verzorgd door Marian Janssen en Louis Eikelboom.
De lezing (ca 1uur voor en ca een half uur na de pauze) gaat over vergeten groenten: oude rassen van bekende groenten en groenten waarvan we soms niet meer weten dat ze ooit gegeten zijn. U krijgt te horen wat er niet meer in de schappen van de super en de groenteboer ligt. En wat we in de afgelopen tientallen of misschien honderden jaren zijn kwijt geraakt aan smaak en kleur. U kunt daarbij denken aan paarse aardappeltjes, gele bietjes, palmkool, maar ook aan snijbiet en Molssla. De presentatie wordt verluchtigd met anekdotes, geschiedenissen en andere achtergronden. Na afloop weet u alles van Heilige Boontjes, Warmoes, Brave Hendrik en Huttentut.
 
U bent a.s. dinsdag 17 maart 2015 om 20:00 uur van harte welkom in de educatieruimte/filmzaal van het Klok en Peel Museum Asten, Ostaderstraat 23, 5721 WC Asten. Toegang niet-leden € 5,-.

Algemene Bloemschikdemonstratie: ‘Ikebana’ do. 23 apr. 2015

Op do. 23 april 2015 komen Dini Bastiaanssen en Alie Bos een lezing en demonstratie geven over Japanse bloemschikkunst. De naam is afgeleid van de woorden IKERU (leven, weer tot leven wekken) en BANA (bloem).
Ikebana begon vele eeuwen geleden zoals vele andere kunstvormen als middel van religieuze verering. Nu wordt het als vrijetijdsbesteding beoefend over de hele wereld. Langzaam werd het religieuze aspect van ikebana minder belangrijk. Bloemschikkingen werden decoratieve elementen. Beoefenaars van de Japanse bloemschikkunst ontwikkelen een oog voor compositie, harmonie en ruimte.
Later worden er nog enkele bloemstukken verloot.
Een wereld vol schoonheid en verfijning, een wereld die cultuur en natuur verbindt, speels, kunstig, betoverend; klassiek, modern tot ultramodern; een levende kunstvorm; niet alleen in het land van herkomst, maar ook in ons land. Kortom, een demonstratie die je niet wilt missen. U bent van harte welkom donderdag 23 april 2015 om 20:00 uur in het Dienstencentrum de Beiaard, Pastoor de Kleynhof 21  5721CR  Asten. Leden van Groei & Bloei hebben gratis toegang. Voor niet-leden bedragen de kosten € 5,-

Alg.lezing: Macrofotografie / Dichtbijfotografie 30 april 2015

Wil je van heel dichtbij mooie en scherpe foto’s maken van bloemen, vruchten of diertjes in je tuin ook met je eigen toestel kom dan naar de lezing van Peter van Veen.
Beroepsfotograaf Peter van Veen komt uit Werkendam en heeft als achtertuin nationaal park De Biesbosch.
Hij schrijft artikelen over fotografie en is gespecialiseerd in cursussen, lezingen en workshops. Hij brengt graag kennis over op een plezierige, interactieve en zo begrijpelijk mogelijke manier.
Zijn lezingen zitten vol met praktische en direct toepasbare adviezen over lichtinval, compositie dieptewerking, kleurnuances en scherpte. Aan de hand van zijn tips worden je normale standaardfoto’s kleine artistieke kunstwerkjes.
Zie voor nadere informatie: www.moorfotografie.nl
De lezing vindt plaats in het Klok en Peelmuseum, Ostaderstraat 23, 5721 WC in Asten. Aanvang: 20.00 uur. Toegang: voor leden gratis, voor niet-leden € 5,-.
meer

 

 

Neem ook eens deel aan de activiteiten van een werkgroep. U bent altijd welkom!
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923