Activiteiten & Actueel

Tuinenoverzicht en plantenverdeling kerngroep vaste planten

Woensdag 2 oktober a.s. laten we zien welke tuinen we afgelopen zomer bezocht hebben, nl de tuin van Wiel Linssen, familie Parren, Francis Bruekers en kwekerij de Kleine Oase.

Verder organiseren we een plantenverdeling. Mensen die hier graag planten voor willen inbrengen kunnen die in potjes (of plastic zak) aanleveren op 2 oktober vanaf 19.15 uur in het museum Asten. We hopen op een mooi aanbod.

Er mogen maximaal 6 planten per soort ingebracht worden.

Het zou fijn zijn als iedereen zijn/haar aanbod opgeeft via E-mail of een duidelijke lijst in de brievenbus stopt/afgeeft op Hoeksestraat 25 in Someren. Zeker vóór 23 september zodat ik nog voldoende tijd heb om de presentatie te maken. Vermeldt de plantensoort en het aantal dat je mee gaat brengen naar de verdeling.

E-mail : info@ons-paradijs.nl of Hoeksestraat 25 Someren

Deze planten worden die avond gratis en zo eerlijk mogelijk verdeeld onder de leden. Voor niet-leden zijn de kosten € 5,-- Aanvang 20.00 uur. Tot dan!

Locatie: Klok & Peelmuseum, Ostaderstraat 23, Asten. Anita Nijssen

Verslag ma.avond bezoek kwekerij de Kleine Oase, Weert dd. 12 aug. 2019


Op 12 augustus j.l. brachten we een bezoekje aan kwekerij de Kleine Oase te Weert. Een twaalftal mensen waren aanwezig. Net voor we aankwamen was er nog veel regen en hagel gevallen en het overtollige water was nog maar net weggetrokken tussen de planten. Na een half uurtje kwamen er nog wat meer bezoekers. Eigenaren Hans en Cor verwelkomden ons. Al ruim dertig jaar zitten ze in het kwekers vak en zelfs nu ze beiden gepensioneerd zijn gaan ze nog door. Altijd op zoek naar nieuwigheden. Hans vertelde dat ze toch gingen krimpen omdat hun vaste medewerker overleden was. Hij deed veelal het onderhoud in hun tuin. Wij konden lekker rondstruinen tussen de planten. Hun assortiment is enorm groot. Als je meer over een plant wilde weten gaf Hans de nodige informatie. Cor zorgde in de tussentijd  voor koffie en thee met cake.
Voorheen organiseerden zij regelmatig thema-dagen rond planten, Helleborusdagen, floxendagen etc. Ook waren ze op menig tuinbeurs te vinden. Het laatste jaar stonden ze alleen nog in Nuenen op de Bloem- en Tuinbeurs.
De planten op hun kwekerij stonden er ondanks de aanhoudende droogte prachtig bij. Wel 3 x per dag hadden ze met de tuinslang extra water moeten geven. Nu bloeide er nog van alles: floxen, heleniums en zonnehoeden. Na afloop heb ik hen bedankt en een mooi bloemstuk gegeven door Maria gemaakt.

Verslag maandagavond tuinbezoek bij Francis Breukers te Nederweert

Op maandag 15 juli j.l. zijn we in de grote tuin geweest van Francis Breukers. Op de lange brede oprijlaan werden we door haar verwelkomd. Een veertig-tal mensen waren aanwezig. Het was prachtig weer.


Francis vertelde het een en ander over de tuin en daarna kon een ieder op eigen gelegenheid de tuin door wandelen. Het lag er piekfijn verzorgd bij maar je kon zien dat de aanhoudende droogte ook hier zijn tol eiste. In 1996 is de basis van de tuin aangelegd. Opgedeeld in grote tuinkamers omsloten met vooral beukenhagen. Ook nog een oud bakhuis was te bekijken.


Een gedeelte van de tuin rondom de grote vijver was het vorig najaar opnieuw aangeplant. Het moest natuurlijk nog dichtgroeien. Er stonden grote groepen van margrieten met dropplant en veronicastrums.

Een andere border was gevuld met zonnehoeden en kogeldistels.

 

 

Francis organiseert regelmatig kunsttentoonstellingen en sommige werken blijven voor altijd in haar tuin.

Komende september is er ook weer een expositie opgeluisterd met live muziek en we hebben allemaal een uitnodiging daarvoor meegenomen.


Tijdens en na het tuinbezoek konden we koffie of thee drinken en gezellig na buurten.


Als dank voor haar gastvrijheid had Maria weer een prachtig bloemwerk in een frame gemaakt.

Verslagje maandagavond tuinbezoek van de Kerngroep Vaste Planten

Op 24 juni j.l. bezochten we de tuin van Nellie en Pie Parren te Ospel.

Het was heel heet weer, maar 35 personen wisten de weg toch te vinden. Pie vertelde in het kort nog het een en ander over de veranderingen in zijn tuin. Veel van de bezoekers waren als eens vaker hier geweest maar een tuin verandert altijd. Ook bij hun had de meeste buxus het veld moeten ruimen en waren er een paar bomen en alle bamboe verwijderd. Sommige stukken waren helemaal vernieuwd. De tuin zag er prachtig uit en er bloeide heel veel bloemen. Veel soorten rozen en ook verschillende bijzondere planten die je niet vaak ziet. Zuilen overdadig bloeiend met allerlei clematissen. Verder zat de vijver vol met vis en hij was kraakhelder. De moestuin met groenten en fruit was strak ingedeeld zonder een sprietje onkruid. Nellie is degene die vooral dat gedeelte bijhoudt en verwerkt.

Na afloop hebben we met zijn allen heerlijk onder de grote bomen gezeten. Nellie had voor iedereen wafels gebakken en er was koffie en thee. We hebben genoten van hun gastvrijheid en Maria had als bedankje een prachtig bloemstuk gemaakt met een paradijsbloem erin. Deze zal zich vast thuis voelen in hun paradijselijke tuin.

 

LET OP:  NIEUW EMAILADRES VAN ANITA NIJSSEN:  THEOANITANIJSSEN(at)HOTMAIL.COM  

 

 

Terugblik zadenverdeling Kerngroep Vaste Planten 2019

Afgelopen woensdag 6 maart 2019 werd de zadenverdeling gehouden. Ik was blij verrast met de mooie opkomst van ruim 30 personen. Aan de hand van een power-point presentatie kwamen de planten voorbij waarvan zaad ingebracht was. Er waren 71 verschillende soorten zaden. Ook zaten er bollen bij van Sauromatum; Voodoolelie. Stop die in de grond en je hoeft maar even op een plant te wachten. Deze vonden dan ook gretig aftrek. Zo zouden mensen ook dahliaknollen of canna knollen in kunnen brengen tijdens de zadenverdeling. Altijd prima.
De zaden werden zo eerlijk mogelijk verdeeld onder de belangstellenden. Soms was het niet helemaal duidelijk van welke plant het zaad was. Zodoende kan men ook nog voor verrassingen komen staan.
Halverwege hielden we een korte koffie/theepauze verzorgd door Anny.
Na afloop heb ik Tienie en Maria bedankt voor hun hulp bij het verdelen van de zaden. Net voor half elf was iedereen naar huis met de beloften voor het nieuwe tuin jaar.
Ik wens iedereen heel veel zaaisucces toe.
Als het heel goed lukt met een bepaald zaad kun je deze ook altijd aanbieden als plant van de maand.
Ik hoor het wel…..groetjes van Anita Nijssen

Terugblik workshop “Herfsttaart maken” 7 nov.2018

Afgelopen  woensdagavond hebben we met 21 vrouwen een herfsttaart gemaakt voor de vogels en de sier. Maria had een mooie inspiratietaart gemaakt  als voorbeeld. Er waren bekende deelnemers maar ook veel nieuwe gezichten.
Anny zorgde dat de oasis nat was en Theo hielp Maria en mij mee met het uitstallen van alle materialen. Deze hadden we uit onze tuinen verzameld. Takken, bladeren en een heleboel bessen en andere vruchten. Ook sommige deelnemers zelf hadden materialen meegebracht.
Omdat er zoveel deelnemers waren hadden we alle spullen in de gang neergezet. Zo was er genoeg ruimte in de filmzaal om aan tafels te kunnen werken.
Iedereen ging snel van start en na een half uur werken werd er een korte koffiepauze met lekker stuk cake gehouden. Vervolgens ging men verder. Iedereen op een totaal andere wijze. Stuk voor stuk met prachtige eindresultaten. Na afloop zette ik iedereen met de eigen taart op de foto. Deze hebben de deelnemers inmiddels via de mail ontvangen.
Ook de nieuwe gezichten waren zeer tevreden met het verloop van de avond en hun creaties.
Een paar mensen bleven helpen om alles weer op te ruimen. Om half 11 kon je niet meer zien waarvoor de ruimte gebruikt was. Het was wederom een gelaagde avond. Voor de gemaakte mooie foto's wordt verwezen naar Opens internal link in current windowhet fotoalbum.  Anita Nijssen

Terugblik tuinenoverzicht en plantenverdeling 2018

Afgelopen woensdag 3 okt. ’18 konden we een dertigtal mensen welkom heten op onze avond. Er waren zelfs een paar nieuwe gezichten. We begonnen met een terugblik van de maandagavond tuinbezoeken. De foto’s spreken meestal voor zichzelf. Dit jaar hadden we drie tuinen in de zomer en een kwekerij. Daarna werd de pauze gehouden en kon men lekker bij buurten.
Vervolgens gingen we verder met de verdeling van de planten. Maria en Tienie hielpen mee bij het verdelen van de genummerde viltjes.
9 Mensen hadden 45 verschillende planten meegenomen. Deze keer waren er opvallend veel bomen bij. Doordat veel mensen kleine tuinen hebben waren die soms wat moeilijker te plaatsen. Verder werd alles zo eerlijk mogelijk verdeeld onder de geïnteresseerden.  Alle planten kwamen even aan bod op het scherm en werden voorzien van wat toelichting door deelnemers of door mij. Rond kwart over tien was alles verdeeld en konden de mensen hun plantjes gaan verzamelen. Na afloop bleven nog een paar personen helpen met opruimen.  Een half uurtje later was niet meer te zien dat er iets gebeurd was.
Iedereen bedankt voor de inbreng en de belangstelling. Het was een geslaagde avond. Voor enkele foto's wordt verwezen naar het fotoalbum. Voor enkele mooie foto's van de avond zieOpens internal link in current window het fotoalbum.

Tuinenoverzicht en plantenverdeling 2018; kerngroep vaste planten

Woensdag 3  oktober 2018 laten we zien welke tuinen we afgelopen zomer bezocht hebben; nl de tuin van B en B de Bulders te Heeze, de tuin van familie Pleunis te Weert, de tuin van familie van Eijk te Someren en de kwekerij van Muijderman te Veldhoven.

Verder organiseren we een plantenverdeling. Mensen die hier graag planten voor willen inbrengen kunnen die in potjes ( of plastic zak ) aanleveren op 3 oktober vanaf 19.15 uur in het museum Asten. We hopen op een mooi aanbod.
Er mogen maximaal 6 planten per soort ingebracht worden.
I.v.m. mijn vakantie kan iedereen zijn/haar aanbod opgeven via E-mail of een duidelijke lijst in de brievenbus stoppen op Hoeksestraat 25 te Someren. Zeker voor 25 September zodat ik nog voldoende tijd heb om de presentatie te maken. Vermeld de plantensoort en het aantal dat je mee gaat brengen naar de verdeling.

E-mail : nijss356(at)planet.nl  of Hoeksestraat 25 Someren

Deze planten worden die avond gratis en zo eerlijk mogelijk verdeeld onder de leden.  Niet-leden betalen  € 5,--.
Aanvang 20.00 uur. Tot dan!              Anita Nijssen

Verslag ma.avond tuinbezoek 3 sept.2018; kerngroep vaste planten.

Afgelopen maandag 3 sept.2018 bezochten we de kwekerij van Erica en Mark Muijderman te Veldhoven. Ongeveer 25 personen wisten de weg naar deze prachtige kwekerij te vinden. Het weer was prima en alles lag er schitterend verzorgd bij. Er stond nog veel in bloei rondom hun huis en op de kwekerij en moerbedden. Erica hield een inleiding. Daarna liep men alle richtingen uit en sommigen begonnen naarstig planten te verzamelen. Het was als een snoepwinkel. In de kas, die zelfs aan de zijkant naar boven open kon, was een plek voor opkweek van vaste planten. Er stonden heesters en klimplanten. In de winter gingen de vorstgevoelige vaste planten naar binnen. Achter aan het perceel stonden vele soorten bomen en aan de zijkant lag een groot  waterbassin. Hier werd alle hemelwater en gootwater opgevangen. Normaal gesproken konden ze daar het hele jaar uit beregenen. Dit extreem hete jaar hadden ze ook grondwater op moeten pompen.
Helaas werd het al vroeg donker want we hadden best nog wat langer rond willen kijken. In de kantine kregen we nog koffie of thee met cake. Ook konden mensen hier hun verzamelde planten afrekenen. Maria had wederom een prachtig bloemstuk gemaakt om hen te bedanken voor hun gastvrijheid. We komen vast nog eens terug naar deze prachtige kwekerij.    Anita Nijssen   

Voor de door Theo Nijssen en Gerard Derikx gemaakte foto’s wordt verwezen  Opens internal link in current windownaar  het fotoalbum.

Verslag ma.vond 31jul18 tuinbezoek bij familie van Eijk, Someren

Afgelopen maandag 31 Juli bezochten we de tuin van Toon en Jeanne van Eijk. Het was de hele dag erg heet geweest en we waren blij verrast dat bijna 50 personen kwamen kijken. Toon vertelde het een en ander over hun tuin en Jeanne verwelkomde iedereen met een glas ijskoud water. Vervolgens  ging men de tuin in. Na maanden van extreme droogte en hoge temperaturen zagen de meeste planten en het gazon nog mooi groen. (omdat hun grondwaterpomp stuk was hadden ze alles met kraanwater moeten sproeien ) Er stonden bijzondere bomen in de tuin zoals Toona  sinensis; Chinese mahonie  en een volwassen Ailanthus altissima ; de hemelboom.
Ook zeer veel fruitbomen waarvan Jeanne de vruchten verwerkt tot jams en sappen.
Er was een kas waarin de tomaten en komkommers weelderig groeiden. Daarnaast een leuke kruidentuin met ook bloemen en bollen. De Abessijnse gladiool stond schitterend te bloeien. Her en der in de tuin waren zitjes waar de bezoekers dankbaar gebruik van maakten en gezellig gingen zitten buurten; bij de vijver onder de dakboom en het grote terras.
Achter het siertuin gedeelte lag de wijngaard. Blauwe en witte druivenranken vol druiven. Kleiner als andere jaren door de aanhoudende droogte. Toon vertelde de geïnteresseerden over de teelt. Verder was er een moestuin en een kooi met klein-fruit en dergelijke.
Na afloop kon men nagenieten met een kop koffie en thee met een plak cake. Ook kreeg iedereen nog een stek mee naar huis van een Tradescantia pallida purpurea. Deze hadden ze uit Palermo meegebracht en opgekweekt tot grote kuipplanten die het terras sierden. Maria had voor hen een mooie attentie gemaakt om hen te bedanken voor de gastvrijheid. Het was een zeer geslaagde zwoele avond. Voor de gemaakte foto's wordt verwezen naar Opens internal link in current windowhet fotoalbum.

 

 

Maandagavond 3 september tuinbezoek van de kerngroep vaste planten

Op maandag 3 september a.s. vanaf 19u. bezoeken we de kwekerij van Erica en Mark Muijderman, Volmolenweg 9 te Veldhoven. Erica heeft het bedrijf dat haar vader in 1973 opgericht had overgenomen in 1997.  In 2013 zijn ze verhuisd naar hun huidige locatie en hebben daar een prachtige nieuwe kwekerij opgericht. Ze kweken vaste planten maar verkopen daarnaast ook allerlei heesters, bomen, rozen en klimplanten.  Ze hebben een paar personeelsleden en zijn voor de particuliere verkoop alleen open op donderdag, vrijdag en zaterdag. Met een grote vijver voorzien ze in hun eigen waterbehoefte en ook wat de energie betreft zijn ze zelf voorziend door zonnepanelen.  Voor hun kwekerij ligt een prachtig aangelegde tuin waar vele mooie combinaties te bewonderen zijn.  Op deze avond kunnen we ook planten kopen.  We hopen op een mooie opkomst en lekker weer.


Maandagavond 30 juli 2018 tuinbezoek van de vaste planten kerngroep

Op maandag 30 juli a.s. vanaf 19u. bezoeken we de tuin van Toon en Jeanne van Eijk, Boerenkamplaan 70 te Someren.  Achter hun langgevel boerderij grenst een ruime tuin met diverse bomen, struiken en planten. Verdeeld over de hele tuin staan veel soorten fruitbomen zoals appel, peren, pruimen, abrikozen, noten enz. Verder is er een speelgazon met borders, een beugelbaan, attributen voor de kinderen en een vijvertje. Ook eenling planten, uitgereikt bij de lezingen van Groei en Bloei zijn te zien. Een stuk van de tuin is ingeruimd voor een vak met kruiden en een opkweek- en groentekas. Aansluitend een ruime moestuin en een volière, niet voor vogels, maar om ze erbuiten te houden. Daarin staan kersen, diverse soorten bessen, frambozen, bosbessen en aardbeien. Alles wat vogels graag hebben. Verder is er een wijngaard 10 jaar oud met 210 struiken. Daarachter ligt een grasland omzoomd met een enkele bloemen akkerrand. De tuin wordt uit de harde wind gehouden door een erfbeplanting met bomen van 50 jaar oud.  Al met al, een uitgebreide hobby met werk en plezier. Of je het mooi vindt: kom kijken, je bent van harte welkom.


Verslag ma.dagavond tuinbezoek 16jul '18 Toos en Thei Pleunis, Weert; kerngroep vaste planten

Afgelopen maandag bezochten we de tuin van Toos en Tei Pleunis te Weert. Het was weer prachtig weer en een dertigtal mensen waren aanwezig.
Toos hield een inleiding in de schaduw onder een grote treurwilg grenzend aan een vijver. Ze hadden alles prima groen kunnen houden tijdens de lange droogte periode. Hun tuin was bijna 2 Hectare groot en grenst aan het natuur gebied de Krang. Via een imposante oprit met een laan van sierperen aan beide zijden kwam je aan bij hun nieuw gebouwde boerderij. Voor het huis lag een buxustuin met soorten hortensia’s en Dahlia’s die nu de hoofdbloei gaven. Her en der stonden Canna’ s fier overeind. Via een poort kwam je achter het huis. Er waren verschillende terrassen, een kruidentuin en een moestuin met kasje. Aan het huis vast zat een hele mooie serre van waaruit zij samen genoten van hun tuin. Het onderhoud was voortreffelijk gedaan door hen zelf. De terrassen waren aangekleed met kuipplanten en hangpotten met fleurige een jarigen. Mensen die interesse hadden konden planten van de eierplant of paprika planten mee nemen.
Onder het genot van een koel glaasje water werd er na gebuurt. Na afloop had Maria een mooie attentie voor hen gemaakt. We  bedankten hen voor de gastvrijheid en wenste hen veel succes met hun nieuwe bouwplannen in Stramproy. Dus voor degenen die interesse hebben; hun huis en tuin staan te koop.

Voor de gemaakte foto's wordt verwezen naar Opens internal link in current windowhet fotoalbum.

Maandagavond 16 juli tuinbezoek van de kerngroep vaste

Maandag 16 juli vanaf 19u. zijn we welkom bij Toos en Thei Pleunis.


Ze wonen tegen het natuurgebied ‘De Krang’ in Weert.

In 2002 hebben ze een nieuwe boerderij gebouwd. Voorheen stond er een oude boerderij met koeien en weilanden; geen tuin; deze moest wijken voor de natuur. Alles wat er nu groeit en bloeit is door Toos en Thei aangeplant. We komen aan door een lange oprijlaan met perenbomen. Verder zijn er perken met bloeiende planten en struiken, vaste planten en bomen, een waterpoel, kweekkasje en een groentetuin. Ook staan er grote kuipplanten en verschillende hangers met zomerbloeiers. Het geheel is een mooi plaatje.


Het adres is Breijbaan 56 te Weert Swartbroek.

De auto langs de weg parkeren. Het huis is alleen bereikbaar via Weert, vanuit Swartbroek is de weg afgesloten voor auto’s.

Breng goed weer mee.


Tot ziens allemaal !


Verslag maandagavond tuin 2 jul.’18 bij B en B van Horrik te Heeze

Afgelopen maandag 2 Juli brachten we een bezoek aan de tuin van Frans en Sjan van Horrik. Zij hebben tevens een B en B al 13 jaren.
Om 19.00 uur heette Sjan ons van harte welkom. Het was prachtig weer en de opkomst was met bijna 50 personen zeer goed. Zeker als je bedenkt dat op dat moment veel leden mee waren met de meerdaagse reis van Groei en Bloei.
Na een inleiding ging Sjan ons voor in de tuin. Op allerlei plekjes vertelde ze het een en ander. De kruidentuin, moestuin , borders op kleur , de vijver en de vele fruitsoorten , speelplekken voor de kleinkinderen,  van alles is er te zien. Er stond een prachtig exemplaar van Albizia julibrissin te bloeien. Ook de vele soorten Hemerocallis vielen op.
Sjan vertelde enthousiast en je kon merken dat ze erg veel van tuinieren weet. Ze is een verzamelaarster van planten. Materialen krijgen een tweede leven in hun tuin en verder gebruiken ze geen bestrijdingsmiddelen en dergelijke. Ook hoeven ze in normale jaren  niet te sproeien. Dit jaar echter is het al extreem lang droog en was het dus wel een paar keer nodig geweest. Het fruit uit de tuin wordt allemaal verwerkt tot jams of geweckt. Frans maakt er de lekkerste dingen mee voor familie en voor hun gasten van de B en B. Vroeger is hij o.a. banketbakker geweest. Frans geeft niet zo veel om de tuin maar helpt zijn vrouw met maaien en snoeien. Ook in huis doet hij veel zodat Sjan veel tijd heeft voor haar passie de tuin.
Na afloop kregen we koffie thee of water met citroen. Er werd nog een tijdje nagebuurt.
Maria had een prachtige attentie voor hen gemaakt om hen te bedanken voor hun gastvrijheid. Het was een gezellige avond in een mooie tuin.
Voor de gemaakte foto's wodt verwezen naar Opens internal link in current windowhet fotoalbum.

Maandagavond tuinbezoek van de kerngroep vaste planten 2 juli 2018

Op maandag 2 juli vanaf 19u. bezoeken we de bed and breakfast van Sjan van Horrik-Vermeer ‘De Bulders’, Buldersweg 16 te Heeze. In 1986 is haar gezin hier gaan wonen en vanaf toen is de tuin ontstaan. 

In 2006 is de tuin bij hun huis gedeeltelijk opnieuw ingericht toen zij de B & B startte. De tuin is 2000 m2 groot en er staan een heleboel bloemen. De tuin moest bij het huis passen en aansluiten bij het landschap er omheen. Ze wil graag uit de tuin plukken, er is gras voor de kleinkinderen om te spelen, zitplekken voor iedereen. Allerlei groenten en fruit is aanwezig. Het seizoen probeert ze te verlengen met bloembollen in de lente en siergrassen voor de herfst en winter. De borders zijn op kleur. Wel is de indeling door de jaren heen aangepast en de buxus is geruimd. De tuin is ieder seizoen anders en ze houdt van een ongedwongen beplanting waar zaailingen gekoesterd worden.

Verder zijn er vijvers die de tuin nog meer tot leven brengen.

Ze geniet ervan om combinaties van beplanting steeds mooier te maken en vindt het leuk om ons te ontvangen in haar tuin.

We hopen op mooi weer en een fijne opkomst.

 

Zadenverdeling Kerngroep Vaste Planten

Woensdag 7 maart 2018 wordt de zadenverdeling gehouden.

We hopen dat er weer interessante zaden ingebracht worden door zoveel mogelijk mensen.

Aan de hand van een presentatie zullen de betreffende planten kort besproken worden. Daarna worden de zaden gratis en zo eerlijk mogelijk verdeeld onder belangstellenden.

Met betrekking tot de verdeling: a.u.b. de zaden inleveren vóór 25 februari zodat ik voldoende tijd heb voor het maken van de presentatie.

Inleveren bij Anita Nijssen, Hoeksestraat 25 te Someren. Je kunt de zaden ook meebrengen naar de algemene ledenvergadering in februari a.s.

Tot woensdag 7 maart om 20.00 uur in de filmzaal van het museum, Ostaderstraat 23 te Asten.

Deze avond is voor iedereen toegankelijk en niet-leden betalen € 5,--.

We hopen op een goede opkomst !! Groetjes van Anita Nijssen


Verslagje "Herfsttaart maken"

1 November j.l. hebben we een herfsttaart voor de vogels en voor de sier gemaakt. We waren met een flinke groep nl. 17 personen. Ook weer een aantal nieuwe gezichten.

 

Er was heel veel materiaal om te verwerken dus niemand greep mis. Maria had ook heel veel materiaal verzameld en had een mooie voorbeeldtaart gemaakt. Anny heeft gezorgd dat de oasis nat was en zo begon iedereen ijverig aan haar taart. Na een half uur had Anny de koffie klaar en met moeite liet men het werkstuk los. Na een kop koffie of thee met een plak cake werd er weer verder gewerkt. Het is altijd leuk om te zien hoe verschillend de taarten eruit komen te zien. Mooi om te zien maar ook de vogels en eventueel andere dieren zullen er blij mee zijn. De taart kun je regelmatig aanvullen met eetbare dingen zodat je er nog langer van kunt genieten.


Rond 10.00 uur waren de meesten klaar en werden ze nog met hun eigen taart op de foto gezet. De foto is al naar de deelnemers gestuurd.


Een groepje mensen hielp met opruimen en Famke maakten we blij met veel restant materialen. Dat kan ze goed gebruiken voor haar leerlingen op school.


Het was een geslaagde avond en tevreden ging men naar huis.


Veel plezier met de taarten en bedankt.


Tot de volgende keer !

 

Tuinenoverzicht en plantenverdeling Kerngroep Vaste planten

Woensdag 25 oktober a.s. laten we zien welke tuinen we afgelopen zomer bezocht hebben; nl de kwekerij van Mark Verstappen te Someren, de natuurtuin van Joke en Wiebe van Muijen te Someren-Heide, Hoop op Zegen te Altweerterheide, de tuin van Marc van Hulsen te Nederweert en de Dahliatuin te Helmond.

Verder organiseren we een plantenverdeling. Mensen die hier graag planten voor willen inbrengen kunnen die in potjes ( of plastic zak ) aanleveren op 25 oktober vanaf 19.15 uur in het museum Asten. We hopen op een mooi aanbod.

Er mogen maximaal 6 planten per soort ingebracht worden.

I.v.m. mijn vakantie kan iedereen zijn/haar aanbod opgeven via E-mail of een duidelijke lijst in de brievenbus stoppen op Hoeksestraat 25 te Someren. Zeker voor 14 oktober zodat ik nog voldoende tijd heb om de presentatie te maken. Vermeld de plantensoort en het aantal dat je mee gaat brengen naar de verdeling. (telefoneren kan helaas niet)

E-mail: nijss356(at)planet.nl of Hoeksestraat 25 Someren.

Deze planten worden die avond gratis en zo eerlijk mogelijk verdeeld onder de leden. Niet-leden betalen € 5,--

Aanvang 20.00 uur. Tot dan!     Anita Nijssen


Aankondiging Plantenverdeling 2017

Beste mensen,
Ik wil jullie er alvast op wijzen dat de plantenverdeling dit seizoen later op de agenda staat nl:
woensdag 25 oktober 2017 om 20.00 uur in het Beiaard en Natuurmuseum Asten.   Anita Nijssen

Verslag van het ma.avond tuinbezoek van de Kerngroep Vaste Planten 21aug.2017

Afgelopen maandag 21 augustus  hebben we de Dahlia tuin in Helmond west bezocht. Het was mooi weer en een dertigtal leden waren aanwezig. We werden verwelkomd door de voorzitter van de vereniging Wijnand van den Berg. Hij gaf een inleiding over de totstandkoming van de nieuwe locatie etc. De tuin lag er prachtig bij. Elk lid van de vereniging krijgt 64 m² tot zijn beschikking en kan dan 4 rijen dahlia’s aanplanten. Ze mogen zelf beslissen welke dat zijn. Verder heeft de vereniging ook een aantal ondersteunende leden die een vaste bijdrage doneren. Hiervoor kunnen ze dan per seizoen een aantal boeketten bloemen komen halen.
De leden houden alles keurig bij en ook moeten ze de dahliaplanten dieven. Op die manier krijg je grote stevige bloemen. Er zijn veel verschillende soorten dahlia’s;
Waterlelie, mignon, decoratief, cactus en semi-cactus, anemoon, bal en bolvorm, gefranjerde en halskraag.
Je hebt kleine, middelgrote en hele grote tot wel 20-30 cm doorsnede bloemen. De knollen worden in het najaar opgeborgen in een schuur op het terrein. Deze is afgedekt met een dikke laag aarde zodat de temperatuur altijd een graad of 6 blijft. Deze ruimte wordt goed geventileerd.
De bloemen zijn voor eigen gebruik en worden ook gesneden voor verschillende hospices en dergelijke.
Met drie personen gaven ze een rondleiding en na afloop konden we nog tegen een kleine vergoeding koffie of thee drinken. Een geslaagde en interessante avond. Voor een foto-impressie wordt verwezen naar Opens internal link in current windowhet foto-album.

Terugblik ma.avond tuinbezoek Kerngroep Vaste Planten ma.31jul.2017

Maandag 31 Juli j.l. bezochten we de tuin van Marc en Els van Hulsen te Nederweert.
Het was prachtig weer en veel leden kwamen met de fiets. Dat kwam ook goed uit want hun huis en tuin ligt in het dorp en de straatjes zijn daar smal. Bijna 50 personen  luisterden aandachtig naar de inleiding van Marc. Daarna gingen we de tuin in. Een flink deel ligt voor het huis en een deel achter. Tussen de gevarieerde vaste planten beplanting staan de Fuchsia's. Op hun plek staan in het voorjaar eerst nog allerlei bollen.
Marc heeft een 70 tal verschillende soorten Fuchsia's die allemaal water en voeding krijgen via een druppelsysteem. Ook heeft hij 3 soorten die vast in de tuin kunnen blijven.
De tuin zag er piekfijn uit. Achter het huis is de gevel helemaal begroeid met een mannetjes en een vrouwtjes Kiwi. Dit jaar waren er door de late nachtvorst wat minder Kiwi's dan normaal maar er hingen er nog genoeg aan. Door wel 5 keer per jaar te snoeien wordt de Kiwi in bedwang gehouden.
Er staan verder een paar appelbomen , verschillende soorten coniferen, kuipplanten, vaste planten en een-en twee jarigen. Ook een prachtig gesnoeide dakplataan waar je heerlijk in de schaduw kunt zitten.
Mensen genoten van een kopje koffie of thee met cake en bleven gezellig nabuurten.
Op tafel lagen folders over de fuchsia vereniging die mensen mee mochten nemen. Ik bedankte Marc en Els na afloop voor hun gastvrijheid. Voor een foto-impressie wordt verwezen naar Opens internal link in current windowhet foto-album.

Verslag ma.avond tuinbezoek bij Hoop op Zegen te Altweerterheide 10jul17

Afgelopen maandag 10 juli bezochten we de tuin van de fam. Burgerman. In het buitengebied van Altweerterheide ligt hun natuur/tuingebied terwijl ze zelf ruim 50 km. verderop in Voerendaal wonen. Al 28 jaar hebben ze dit perceel en nu staat het te koop.
De opkomst was prima met bijna 40 personen. Het dreigde wat te gaan regenen maar het klaarde op en bleef de hele avond heerlijk weer. Op eigen gelegenheid kon men door het erkende vogelreservaat lopen en zich verwonderen over de vele bijzondere planten die er stonden. Het was prachtig; vooral de Tretrapanax  ( rijstpapierplant)
 maakte indruk met zijn supergrote bladeren. Deze stond her en der in de tuin door wortelopschot. In strenge winters pakt de eigenaar ze in omdat ze vorstgevoelig zijn. De tuin was een waar paradijs, lekker rustig en de planten stonden er mals bij. Er stonden planten die ik ook nog niet eerder ergens gezien had; zoals een kruipende vaste Malva
 (Malvastrum lateritum)
Tegen vergoeding kon men koffie of thee drinken met een koek en daarna weer even de tuin in. Voor een foto-imressie wordt verwezen naar Opens internal link in current windowhet foto-album.

Tuinbezoek van de Kerngroep Vaste Planten: Dahliatuin Helmond West

Op ma. 21 augustus a.s. bezoeken we de Dahliatuin van Helmond West, Oversloot 1 (Houtsdonk) in Helmond. We worden om 19.00 uur verwacht. We krijgen een rondleiding door hun tuin.
Er zijn een heleboel  Dahlia’s te bewonderen in alle denkbare kleuren. Wel zo’n 100 verschillende.
De Dahliavereniging bestaat al sinds 1957. Zij verzorgen de bloemen voor de kerk, en vele andere maatschappelijke doelen en gelegenheden.
Als je donateur wordt van de vereniging kun je vanaf half juli 5 keer een bosje bloemen komen halen voor
€ 12,50. Op deze manier steun je de vereniging.
In de volle grond in de eigen tuin combineren Dahlia’s mooi met grassen en Persicaria varianten. Zo heb je bloemenpracht tot diep in het najaar.
We hopen op mooi weer en een fijne opkomst.
Tot dan !!

Groetjes van Anita en Maria

Terugblik tuinbezoek kerngroep vaste planten ma 12 juni 2017

Afgelopen maandag bezochten we de tuin van Joke en Wiebe van Muijen te Someren-Heide.

 

Het weer was fris maar gelukkig bleef het nu droog. Een dertigtal mensen waren aanwezig. Joke en Wiebe vonden het leuk dat we kwamen en we kregen allemaal een hand. Joke verontschuldigde zich omdat ze haar arm in het gips had gehad. Hierdoor lag de tuin er niet helemaal bij zoals ze gewild had. Ze vertelde in het kort over hun tuin of zoals ze het zelf zei "hun natuurgebied". De ruim twee hectare terrein gaat zo goed als naadloos over in een ecologische verbindingszone. Via gemaaide graspaden met de namen van hun kleinkinderen , liepen we langs en in hun tuin terwijl Wiebe af en toe wat toelichtte. Zo liepen we langs de afgraving van een brede strook waardoor een ondiepe watergeul ontstond. Hier broedde een Dodaars vertelde Wiebe. Dit is de kleinste futensoort in Nederland. De grond was pas een jaar geleden terug aan de natuur gegeven maar je kon op sommige stukken zien hoe snel het gaat als de mens niet meer ingrijpt. Op hun terrein lag een grote poel maar de kikkers hielden zich. Ik denk dat ze schorre kelen hadden van gisteren toen het 10 graden warmer was.

 

Uiteindelijk kwam de avondwandeling bij de moestuin uit. Dit was Joke's terrein. Ze teelt allerlei groenten en fruit. Ze eten het hele jaar uit de eigen tuin. Het was nu niet zo netjes als normaal volgens haar . Wij vonden dat het er goed bij lag. Na afloop dronken we koffie en verse kruidenthee en bleven nog even nabuurten.

 

We bedankten hen voor de gastvrijheid met een kleine attentie.

 

Verslag tuinbezoek bij de plantenkwekerij van Mark Verstappen, 29 mei 2017

Afgelopen maandag 29 mei bezochten we de kwekerij van Mark Verstappen. Het was een erg broeierige dag en een uurtje voor ons bezoek was er nog een hevige onweersbui geweest; weer met hagel. Gelukkig niet zo verwoestend als die van het vorige jaar.

 

Fijn dat we zoveel mensen mochten verwelkomen; bijna 70 personen, geweldig !

De kwekerij en ook de show tuin lagen er prachtig bij.

 

De groep was eigenlijk te groot om alle uitleg goed te kunnen horen. Maar de mensen met de meeste vragen bleven wel in de buurt van Mark. Ook de ouders van Mark en zijn zus waren aanwezig om te helpen en mensen te woord te staan.

 

Zijn collectie bijzondere bomen en heesters was enigszins uitgedund door de hagelramp van vorig jaar maar toch waren er een heleboel bijzondere planten te bewonderen. Vooral van Cornus, Acer en Magnolia heeft hij een heleboel varianten.

 

Het ontwerp van de show tuin is van de hand van Frank Stegers, zowel tijdloos als eigentijds. Er staan bijzondere bomen, mooie heesters en een afwisselende beplanting van grote groepen vaste planten, grassen en bollen. Door het gebruik van gemetselde muren zijn er coulissen ontstaan waardoor de tuin niet in zijn geheel te zien is en dus boeiend blijft. Het mooie natuursteen en de vijver aan het grote terras met hooimijt tuinhuis maakten het plaatje compleet. Na afloop kon men wat drinken en het bleef nog lang lekker toeven aan de grote picknicktafel.

 

Op zaterdag is de kwekerij open voor particulieren en verder ook op afspraak.

Dus mocht je interesse hebben in een bijzondere Cornus, Magnolia of Acer dan weet je waar je zijn moet.

Voor een heleboel andere bomen kun je er ook terecht.

Tuinbezoek vaste planten werkgroep ma 10 jul. 2017

Maandag 10 juli bezoeken we de tuin van de Familie Burgerman: “Hoop op zegen” 6006 TJ Hoogbeemderweg te Altweerterheide.

“Hoop op zegen” is een natuurlijke en goed toegankelijke tuin van 1 hectare groot. Het is ook een erkend vogelreservaat.  Afgelopen jaar zijn er 73 soorten grote en kleine vogels waargenomen. Gedurende de wandeling zijn er vele vaste planten en bijzondere bomen en heesters te vinden, waaronder vele soorten hosta’s en varens. Het van oorsprong natte gebied heeft in het midden 2 grote natuurvijvers en hieraan heeft het dan ook zijn vogelrijkdom te danken.

Vanaf 19.00 uur zijn we welkom.

We hopen dat het mooi weer is. Tot dan! Maria en Anita

Tuinbezoek kerngroep vaste planten ma. 31 juli 2017

Op maandag 31 juli a.s. brengen we een bezoek aan de tuin van Marc van Hulsen, Hortensiastraat 19,  6031 VB in Nederweert.

De tuin is niet zo groot en hierin spelen de Fuchsia’s de hoofdrol. Er zijn een 100–tal potten als hanger, struik of boompje te zien. Ook zijn er een aantal wintervaste fuchsia’s aanwezig. Ze bloeien in de meest uiteenlopende kleuren die je alleen bij een gespecialiseerde kweker kunt krijgen. Onder een markante kastanjeboom staan ook irissen en Hemerocallis in verschillende kleuren.

Ze ontvangen ons graag tussen al die bloemenpracht

Om 19.00 uur zijn we van harte welkom.

We hopen op een leuke opkomst en mooi weer.  Tot dan!  Maria en Anita

Zadenverdeling 2017

Afgelopen woensdag werd de zadenverdeling gehouden. Ongeveer 30 personen waren aanwezig. Er waren door 12 personen ruim 80 verschillende soorten zaden ingebracht. De planten die hieruit gekweekt kunnen worden werden in beeld gebracht en behandeld. Vervolgens deelde Maria de zakjes zo eerlijk mogelijk uit aan de mensen die hun vinger opstaken. Halverwege dronken we koffie om daarna weer verder te gaan.

 

De meeste zaden vonden gretig aftrek hoewel het niet altijd even gemakkelijk is om uit zaad op te kweken. Dit geldt zeker voor zaden van bomen en vaste planten. Je moet veel geduld hebben en soms ook een koude behandeling geven ( een paar weken het zaad in vochtige stekgrond in de koelkast zetten ) als zaad binnen een paar weken nog niet gekiemd is. Uitgebreide zaai instructies kun je vinden op de website : www.zaaisite.nl.

 

Na afloop van de avond heb ik ook nog mensen gevraagd om een Plant van de maand op te kweken. 4 personen boden zich spontaan aan en kregen nog een eigen zakje zaad mee voor dat doeleinde.

 

Ik wens iedereen heel veel succes met het opkweken en mocht je van een plant veel te veel zaailingen krijgen dan kunnen die altijd ingezet worden voor Anita Nijssen

Verslagje Herfsttaart maken 2016

2 november j.l. hebben we een herfsttaart voor de vogels en voor de sier gemaakt. We waren met een kleinere groep als afgelopen jaren nl. 11 personen.

Er was heel veel materiaal om te verwerken dus niemand greep mis. Theo heeft geholpen om alles uit te stallen en de oasis nat te maken. IJverig ging men aan de slag. Na een half uur had Anny Vervoordeldonk de koffie klaar en met moeite liet men het werkstuk los. Er zijn weer prachtige stukken gemaakt; allemaal verschillend. Mooi om te zien maar ook de vogels en eventueel andere dieren zullen er blij mee zijn. De taart kun je regelmatig aanvullen met eetbare dingen zodat je er nog langer van kunt genieten.

Rond 10.00 uur waren de meesten klaar en werden ze nog met hun eigen taart op de foto gezet. De foto is al naar de deelnemers gestuurd.

Een paar mensen hielpen met opruimen en die namen ook veel overgebleven materiaal mee. Dat konden ze goed gebruiken voor andere doelen.

Het was een geslaagde avond en tevreden ging men naar huis.


Veel plezier met de taarten en bedankt.

Tot de volgende keer !


Anita Nijssen

Het verslag Tuinenoverzicht en Plantenverdeling, 5 okt. 2016

Afgelopen woensdag 5 Oktober werd de plantenverdeling gehouden.


We begonnen de avond met een korte terugblik van de tuinen die we dit tuinseizoen bezocht hadden. Aansluitend was er een korte pauze.

Daarna werd de verdeling gehouden. Er waren 60 soorten planten ingebracht door 10 personen. Helaas kon Gusta door ziekte niet aanwezig zijn. Zij brengt ieder jaar een heleboel plantjes in en we wensen haar beterschap.

Sommige mensen waren te laat met doorgeven van hun inbreng en daarom stonden de namen niet meer op de lijst. Toch zijn alle planten even kort toegelicht en daarna zo eerlijk mogelijk verdeeld onder de aanwezigen.

Ruim 30 personen bezochten de verdeling.

Maria en Tienie hielpen met het uitdelen van de nummerviltjes a.d.h.v. welke men na afloop de gekozen plantjes mee kan nemen.


De avond verliep prima en verschillende mensen bleven na om te helpen met het opruimen van de troep; waarvoor dank !

Ik zou het wel prettig vinden als de opgave van plantjes op tijd is omdat de voorbereiding best veel tijd kost.


Allemaal veel succes met de plantjes en tot de volgende keer!


Anita Nijssen


Verslagje maandagavond bezoek tuin en kwekerij Van Nature ma. 19 sept.2016

Afgelopen  maandag bezochten we de experimenteertuin van ‘wij zijn van nature’ te Nuenen.
Hier worden allerlei planten en combinaties uitgeprobeerd zodat men later de beste planten toe kan passen in de ontwerpen. Het was mooi weer en rond de 30 personen waren aanwezig.
Frank, Frank en Caroline zijn samen ‘van Nature’. Frank en Frank ontwerpen tuinen en leggen die ook aan en Caroline ontfermt zich over het onderhoud van de  showtuin en de opkweek van planten die de twee mannen in hun tuinplannen gebruiken.
Omdat het snel donker wordt in deze tijd van het jaar was de inleiding door Caroline kort en gingen we snel de tuin in. Deze ligt midden in een woonwijk maar lopend door de tuin voelt het als een natuurlijke oase. Zelfs in september is de tuin nog boeiend. Vele grassoorten en Asters in de hoofdrol.  Ook de uitgebloeide bloemen van Monarda, Agastache en Phlomis vielen op.  Het was jammer dat het zo snel donker werd. Sommige leden kochten nog wat plantjes en anderen genoten van een kop koffie of thee in de prachtige sfeervolle schuur.
Al en al de moeite waard en misschien nog eens te gaan bekijken in een ander jaargetijde als de tuin er compleet anders uitziet. Voor een fot-impressie wordt verwezen naar Opens internal link in current windowhet foto-album.

Maandagavond 19 sept. tuinbezoek werkgroep vaste planten

Op maandag 19 september bezoeken we de tuin en kwekerij

Van Nature’, Eeneind 32 5674 VP Nuenen.

We worden verwacht om 19.00 uur.

De naam ‘Van Nature’ staat voor hun manier van werken. Zij maken onderhoudsvriendelijke tuinen. Dit doen ze door vaste planten en siergrassen te combineren met harde materialen en hagen.

Het ‘ laten groeien’ en niet dwangmatig bezig te zijn met de ontwikkeling van planten, geeft tijd en rust.

Het hele jaar rond een spannende tuin is hun uitgangspunt, waar mensen en dieren van kunnen genieten.

We gaan hun tuin bekijken en na afloop drinken we nog koffie of thee.

Ben je al nieuwsgierig geworden dan kun je alvast hun website bekijken : www.wijzijnvannature.nl


Tot dan !


Ps. De tuin ligt in een woonwijk met weinig parkeergelegenheid. Probeer de auto elders te parkeren waar je ruimte ziet.

 

13 juni 2016, het tuinbezoek bij Jan en Tiny Theelen in Grashoek

Afgelopen maandag 13 juni bezochten we de tuin van Jan en Tiny Theelen in de Grashoek. Het had alweer de hele dag flink geregend en we hadden nietveel bezoekers verwacht. Toch kwamen er ongeveer 35 personen op deze mooie tuin af. En we hadden geluk want het bleef tijdens ons bezoek nagenoeg droog. Tiny hield een inleiding over het ontstaan van hun tuin. Deze lag er prima bij. Ook zij hadden last van het vele water want hun tuin ligt best laag. Er was een prachtige grote, heldere zwemvijver. Rondom o.a. nog niet door slakken aangetaste Hosta's, Rodgersia, Gunnera en een grote groep Zeeuws Knoopje. Hun hele tuin was afgezet met gaas tegen de konijnen en gedeeltelijk ook voor de veiligheid van de kleinkinderen. Jan ontfermt zich over de grote moestuin. Ze proberen om het hele jaar zelfvoorzienend door te komen. Er stond dan ook een grote variatie aan groenten , kleinfruit en fruitbomen. In een ander gedeelte van de tuin hadden ze een Heide tuin aangelegd. Deze was nu niet in bloei maar door de verschillende bladkleuren en structuren zag het er boeiend uit. Verder stonden er in de tuin veel verschillende vaste planten, bijzondere heesters, liepen er kleine sierhennetjes, was er een grote volière en tuinkasje.

Na afloop kregen we koffie of thee met een lekker stuk koek. We bleven nog een poos gezellig nabuurten onder de grote overkapping. Na afloop bedankte ik hen voor hun gastvrijheid met een kleine attentie.Maandagavond tuinbezoek (30 mei 2016) van de Vaste Planten Werkgroep

Afgelopen maandag 30 mei bezochten we de tuin van Mart en Jose Ingeveld te Budel Dorpplein.


De hele dag had het veel geregend maar gelukkig was het gedurende ons tuinbezoek droog gebleven. De opkomst was met zo’n 30 personen toch meegevallen. Je ziet wel dat echte tuinliefhebbers zich door een beetje regen niet uit het veld laten slaan.


Jose gaf een inleiding over het ontstaan van hun tuin.

Na een bodemsanering zijn ze in 2007 begonnen met de herinrichting van hun tuin. Een tuinontwerper zette de grote lijnen uit en zelf namen ze de beplanting voor hun rekening.

De tuin is 4000 m2 groot en het onderhoud doen ze zelf. De nieuwe opgebrachte grond is leemhoudend en daardoor stonden de meeste planten er prachtig bij; groter dan wanneer je ze op zandgrond ziet.


De vijvers waren helder en Irissen stonden te pronken.

Er waren een heleboel speciale vaste planten te zien en ook de rozen deden het goed in hun tuin.

Ook hadden ze een verwarmd zwembad.


Na afloop kregen we nog een kop koffie of thee en heb ik hen bedankt voor hun gastvrijheid tijdens ons bezoek.


Anita


Zadenverdeling 2016

Op 2 Maart j.l. werd de zadenverdeling van de vaste planten werkgroep gehouden.

Door de griep was ik al dagen mijn stem kwijt. Gelukkig wilde Frans Hoefnagels mijn presentatie toelichten. Zonder enige voorbereiding ging hij door de plantenlijst heen. Er zijn ook niet veel mensen die zoveel ervaring hebben op dat gebied. ( hij heeft deze avonden 25 jaar verzorgd voordat ik het stokje overnam ). In het kort werden de planten van gepaste toelichting voorzien.

De opkomst was als andere jaren en er waren 60 soorten zaden ingebracht door 11 personen. Zaden van Bomen, heesters, vaste planten, een -en tweejarigen, bollen en knollen en klim/hangplanten. Af en toe komen zaden aan de orde die niet eerder op de lijst gestaan hebben en waar we nog geen zaai ervaringen mee hebben. Des te leuker om daar achter te komen.

Op de zadenlijsten staan globale zaaiperiodes. Bij sommige zaden ligt zaaien veel genuanceerder. Voor een uitgebreidere instructie kun je naar de volgende website gaan:

 

 

www.zaaisite.nl

 

De zaden werden zo eerlijk mogelijk onder de belangstellenden verdeeld door Anny Vervoordeldonk en mij. Blij dat ook Anny er was om me daarmee te helpen want ik was nog niet echt fit.

Halverwege hielden we een korte pauze en werd er volop gebuurt. Daarna ging de verdeling weer verder. Rond een uur of 10 waren de zaden verdeeld en hebben we nog een oproep gedaan voor de plant van de maand. We vragen mensen om eenmalig 50 plantjes te vermeerderen voor de vereniging. We kunnen nog een paar reacties gebruiken. Dus heb je interesse laat het mij dan even weten.

De hele avond was weer prima verlopen dank zij de hulp van Frans en Anny,

Bedankt en toch hoop ik dat ik het de volgende keer weer zelf mag doen.


Anita Nijssen

Verslag van de workshop Herfsttaart maken wo. 4 nov. 2015

Afgelopen woensdagavond 4 november hebben we weer een herfsttaart gemaakt om de buitentafel mee te sieren. Anny Vervoordeldonk hielp mee met het nat maken van de oasis en zij zorgde voor koffie en Theo heeft me geholpen met het uitstallen van alle materialen.  De voorbereiding en het verzamelen van alles voor deze workshop kost veel tijd maar is leuk om te doen.
16 Vrouwen namen deel.  Sommigen komen elk jaar meedoen en verschillende nieuwe gezichten waren erbij. Iedereen ging vol overgave aan het werk. Men inspireert en helpt elkaar.
Dit jaar was er uit de tuin nog een overvloed van materiaal te vinden. Waarschijnlijk omdat het nog niet echt koud geweest was en de vogels niet alles leeggegeten hebben.
De meest prachtige en fantasierijke stukken werden er gemaakt. Sommigen wilden zelfs niet even stoppen toen we een korte koffiepauze gingen houden.
Rond 10 uur waren de meeste klaar. Van elke persoon werd een foto gemaakt met haar eigen creatie. Deze krijgen ze binnenkort toegestuurd via mail.
Gezamenlijk werd er opgeruimd en nog voor half elf kon iedereen uiterst tevreden naar huis.
Voor een gedeelte van de foto’s kun je ook Opens internal link in current windowhet foto-album bekijken.      Anita Nijssen

Terugblik naar de plantenverdeling op 7 oktober 2015

Afgelopen woensdag, 7 oktober , werd de plantenverdeling van de Vaste Planten Werkgroep gehouden. Ongeveer 30 personen waren aanwezig.
We begonnen de avond met een korte terugblik naar de tuinbezoeken die we het afgelopen seizoen gehad hebben. Het scherm gaf een vertekend beeld; alles werd erg breed uitgemeten. Ik wist niet hoe ik het kon veranderen dus leken we allemaal veel te dik.
Daarna hielden we pauze en konden we lekker bijkletsen. Na een klein half uurtje gingen we verder met de verdeling van de planten. Er waren 60 verschillende soorten ingebracht: heesters, vaste planten, bollen en kuipplanten. De inbreng kwam van: Gusta de Beer, Mieke Verberne, Frans van Eijk, Maria van Dijk, Petra Genevasen, Toon van Eijk, Foekje Bergsma, Diny van den Broek, Dora Verbugt en ondergetekende.
Tienie heeft ze zo eerlijk mogelijk onder de belangstellenden verdeeld.
Na afloop hielpen een aantal mensen met het opruimen van de ruimte en kon men tevreden naar huis. Voor enkele foto’s wordt verwezen naar het foto-album.    Bedankt !              Anita Nijssen

Tuinenoverzicht en Plantenverdeling 2015 Werkgroep Vaste Planten

Woensdag 7 oktober a.s. laten we zien welke tuinen we afgelopen zomer bezocht hebben: namelijk de tuinen van Mevr. Rutten, Fam. Verwegen, Fam. Zegveld en Fam. Jacobs.
Verder organiseren we een plantenverdeling. Mensen die hier graag planten voor willen inbrengen kunnen die in potjes (of plastic zak) aanleveren op 7 oktober vanaf 19.15 uur in het Klok en PeelMuseum Asten, Ostaderstraat 23. We hopen op een mooi aanbod.
Er mogen maximaal 6 planten per soort ingebracht worden.
Graag vóór 27 september a.s. opgeven (soort en  het aantal dat je meebrengt) zodat wij het juiste beeldmateriaal er bij kunnen zoeken. Tel: 0493-496372 (na 17.00 uur) of
E-mail : nijss356@planet.nl
Deze planten worden die avond gratis en zo eerlijk mogelijk verdeeld onder de leden.  Niet-leden betalen € 5,--
Aanvang 20.00 uur. Tot dan!   Anita Nijssen

Workshop "Herfsttaart maken voor de sier en de vogels"

Op woensdag 4 november a.s. gaan we een herfst- taart maken van allerlei groen, besjes, appeltjes en zaaddoosjes uit de tuin. Zo wordt de taart leuk om te zien maar ook lekker voor de vogels. Met af en toe bijwerken kun je zo de hele winter genieten van een leuk tafereel op de buitentafel.
Deelnemers kunnen zich opgeven bij Anita Nijssen vóór 1 november. Telefoon : 0493-496372 of mailen: nijss356(at)planet.nl.
Wat iedereen zelf mee moet brengen is : een platte schaal doorsnede ongeveer 30 cm en een snoeischaar. Ook kun je zelf decoratieve materialen (uit je tuin) meebrengen. In de pauze kunnen we genieten van een kop koffie/thee met iets lekkers.
De eigen bijdrage is € 5,-- p.p.voor leden en € 10,-- voor niet-leden.
Aanvang 20.00 uur in de educatieruimte van het Klok en PeelMuseum, Ostaderstraat 23, Asten.
Tot dan !      Anita Nijssen

Verslag ma.avond tuinbezoek 3 aug.2015 Zorgboerderij "de Bosserhof", Nederweert

Afgelopen maandag 3 augustus bezochten we de zorgboerderij van de familie Jacobs, Nederweert  “De Bosserhof”. Zij bieden vooral dagop-vang aan dementerende ouderen. Het was prachtig weer en we mochten ruim 40 personen verwelkomen. André gaf een rondleiding en vertelde bevlogen over hun zorgboerderij en dan met name de 2 hectaren groen rondom de gebouwen.
Er was een grote moestuin met onder andere verhoogde kweekbakken. Er was een kleine gedenkplek met een Mariabeeld wat voor veel mensen een troostrijk plekje  was. Ook was er een vlinderpad. Dit had ook educatieve waarde voor hun eigen cliënten en voor scholieren. Een grote boomgaard met hoogstamfruit, een uitgebreide ras-verzameling van appelbomen, een natuurlijke vijver, een erg donker en tot de verbeelding sprekend bospad en verder verschillende dieren, zoals kippen, geiten en ezels.
In de vlindertuin stond ook een vlinderkast waar ze de rupsen van de Koninginnepage in een beschermde omgeving lieten ontwikkelen tot vlinders. Deze werden verder op een mooie dag weer uitgezet in hun tuin. Alles lag er perfect verzorgd bij.
Later genoten we op hun groot mooie terras van een kop koffie en thee met koek. Op dat moment vertelde Johanna het een en ander over het reilen en zeilen van de zorgboerderij. Het gaat boven alles om de beleving bij hun cliënten.
Iedereen was vol aandacht en kon terugkijken op een leuke en interessante avond. Deze mooi plek; ik heb mensen horen zeggen “als het met mij zover komt wil ik hier wel naar toe”
Respect voor het mooie werk wat Johanna en André doen.
Hun zorgboerderij is elke zondag open voor iedereen; om de tuin te bekijken, een kop koffie te drinken of gezellig te buurten. Voor de gemaakte foto's wordt verwezen naar het foto-album.
Anita Nijssen 

Tuinbezoek Zorgboerderij Bosserhof ma. 3 aug.2015

Op maandag 3 augustus brengen we een bezoek
aan de zorgboerderij de Bosserhof, Bosserstraat 23 6031 NS te Nederweert. Johanna en André Jacobs bieden aldaar een zinvolle dagbesteding aan ouderen al dan niet met een  beperking. Hun locatie ligt in een mooie omgeving en heeft naast dieren ook een grote vlinder- en een moestuin.
Om 19.00 uur worden we ontvangen en krijgen een rondleiding. Na afloop kunnen we nog genieten van een kop koffie of thee.
De entreekosten van leden van Groei&Bloei neemt de vereniging voor haar rekening. Kosten niet-leden € 2,50.
Maria en Anita.

Terugblik Tuinbezoek bij Ruud en Wilma Zegveld ma. 22 juni 2015

Op maandag 22 juni bezochten we de tuin van de familie Zegveld te Ospel. Een grote groep mensen trotseerde het zeer slechte weer. Wat heerlijk om zo’n trouwe aanhang te hebben. Ruud en Wilma hadden goed hun best gedaan; de tuin lag er prachtig bij. Zeven jaar geleden hadden ze de hele tuin aangepakt. Ruud is handig en samen hebben ze alles zelf uitgevoerd. De tuin met zijn glooiende golven kwam goed tot zijn recht. De grindpaden netjes opgesloten binnen trespa bandjes. Kleine verhoogde vijverbakken met vissen. Ze hadden pas een nieuwe soort vlinderstruiken aangeplant die beloofden in veel kleuren te bloeien: Buddleja ‘Flower Power’. Ze sturen ons een foto als het zo ver is. Verder vaste planten in grotere groepen netjes bij elkaar.
Naast het woonhuis lag een grote natuurlijke vijver met een paar mooie waterlelies erin en vol met zuurstof planten; dus prachtig helder water. Honderden goudvissen erin en een paar nieuwe siereendjes.
Het regende hard en al gauw zat iedereen lekker aan een kop koffie of thee met eigengebakken cake. Vanonder onze schuilplaats konden we toch de tuin inkijken en alles goed in ons opnemen.
We bedankten hen na afloop voor hun gastvrijheid met een kleine attentie. Voor ’n aantal leuke foto’s wordt verwezen naar het fotoalbum.   Maria en Anita

Tuinbezoek 22 juni 2015 Werkgroep Vaste Planten

Op ma. 22 juni a.s. gaan we de tuin bezoeken van Ruud en Wilma Zegveld, Beelenstraat 10 6035SB in Ospel.
Wilma gaf onderstaande informatie over hun tuin:
“Een paar jaar geleden besloten we onze tuin eens helemaal te veranderen. Er stond zoveel in, er werd vaak zomaar wat bijgezet en er was geen structuur meer in de tuin. Via Maria van Dijk kwamen we bij haar nicht Anita Nijssen voor advies. We wilden zelf een strakke tuin, maar Anita dacht dat bij ons huis en omgeving een andere indeling mooier zou staan. Uit de 3 tuinplannen  kozen we inderdaad niet voor een strak ontwerp. Alles werd uit de tuin gehaald, mest erin, planten en bomen eruit, gras ingezaaid.
Met veel plezier hebben we alles zelf aangeplant. We genieten enorm van onze tuin. Elk seizoen heeft weer wat moois. Vrouwenmantel, echinacea, longkruid, hosta's, geranium, hydrangia, beuken en taxus-hagen. Viburnum en vlinderstruiken, ze staan er allemaal in. In de loop der jaren is het een klein beetje veranderd. Een plant die we toch mooier vonden kwam in de plaats van een minder mooie plant.
Vanaf 19.00 uur zijn jullie welkom om alles zelf te komen bekijken.
Tot ziens op 22 juni”.
Ruud en Wilma Zegveld.

Terugblik Tuinbezoek bij Ton en Marion Verwegen, Leende 15 juni 2015

Op maandag 15 juni jl. brachten we een bezoek aan de tuin van familie Verwegen te Leende. Het was prachtig weer en ruim 40 mensen wisten de weg te vinden.
Aan de rand van het dorp hebben Ton en Marion een grote tuin met het weidse landschap erachter. Het is vooral de hobby van Ton. Hij probeert een zo natuurlijk mogelijk evenwicht te creëren. Voor het huis is de grond nog steeds te vet en winnen de grassen het van de bloemen. Achter het huis lag een vrolijke bloemen-zee. Op dit moment waren de vingerhoedskruiden en de koekoeksbloemen de meest in het oog springende bloemen. Zo wisselt dat elk seizoen. Verder naar achter werd het steeds natuurlijker  zodat het nagenoeg opging in het landschap erachter. Hier en daar waren zitjes ingericht alwaar we konden genieten van een lekkere kop koffie of thee met koek. Ook maakten zij eigen honing die je kon kopen en was er een grote moestuin. Van de nieuwe aardappelen waren ze al aan het eten.
Er werd gezellig nagebuurt en na afloop bedankten we hen voor hun gastvrijheid met een grote pot aardbeien. Zelf hadden ze die ook volop in hun moestuin ; ik had het kunnen weten. Aan hen om het verschil te proeven tussen hun eigen aardbeien van buiten en die van mij uit de kas. Voor ’n aantal mooie foto’s wordt verwezen naar het fotoalbum.        Maria en Anita

Tuinbezoek van de Vaste Planten werkgroep 15 juni 2015 (terugblik)

Het was een mooie avond bij Ton en Marion Verwegen in Leende met ruim 40 bezoekers. Zij hebben een wilde bloemntuin met veel bloemen, erg aantrekkelijk voor bijen, insecten en vogels. Voor enkele foto's wordt verwezen naar het fotoalbum.           Anita Nijssen

Terugblik tuinbezoek ma.20 april 2015 Mw Rutten, Leende

Gusta de Beer had deze tuin getipt… Prachtig!
Het was mooi weer en de opkomst was prima. Wim Crooymans ging ons voor op de route om het een en ander te vertellen. De groep was te groot om alles goed te kunnen volgen. We hadden geen beter moment uit kunnen kiezen terwijl het toch echt een gok was. Magnolia’s bloeien niet zo lang en zijn vorstgevoelig. Ook bij hevige regen zijn de bloemen snel weg. Maar wij hadden geluk. De meeste magnolia’s stonden te bloeien . Er waren wel 160 soorten. Sommige waren uitgegroeid tot indrukwekkende grote bomen. De bloemen waren prachtig; in kleuren variërend van wit naar roze en geel en zalm. Hele grote bloemen en kleine fijne bloemen.
Tussen de hoge Magnolia’s stonden grote groepen heesters zoals Rhododendrons, Skimmia’s , Hortensia’s en Aucuba’s .  Alle planten stonden in een bed van bodembedekkers zoals: Epimedium, Hedera soorten, Vinca en boshyacinten.
Achter het huis was de tuin open met lage taxus cirkels gevuld met borderplanten en aparte bomen en heesters. Achter het tuinhuis met glazen serre stond een grote tobbe gevuld met warm water. Een kachel eraan vast. Zou ze daar zelf in badderen?
Ook maakte de tuineigenares prachtige keramische beelden. Deze stonden door de hele tuin uitgestald. Het waren allemaal natuurlijke onderwerpen in bedekte kleuren. Ze gingen mooi op in de omgeving. Vroeger gaf zij hier workshops in.
Iedereen was onder de indruk van deze mooie grote tuin. Met een paar vriendinnen onderhoudt ze de tuin zelf.
We bedankten haar en de heer Crooymans voor hun gastvrijheid met een grote pot aardbeien.  Als we wilden mochten we altijd nog eens terug komen.
We staan altijd open voor tips over tuinen die zich beschikbaar willen stellen voor een tuinbezoek.
Dus geef het door aan Maria van Dijk of Anita Nijssen.
Gusta bedankt !  Voor de gemaakte foto's, het zijn er veel, wordt verwezen naar het foto-abum.  

Zadenverdeling 4 maart 2015 Werkgroep Vaste Planten

Woensdag 4 maart a.s. wordt de zadenverdeling gehouden.
We hopen dat er weer interessante zaden ingebracht worden door zoveel mogelijk mensen.
Aan de hand van een presentatie zullen de betreffende planten kort besproken worden. Daarna worden de zaden gratis en zo eerlijk mogelijk verdeeld onder belangstellenden.
Met betrekking tot de verdeling: a.u.b. zo spoedig mogelijk de zaden inleveren en zeker vόόr 23 februari. Dit vergemakkelijkt de voorbereidingen. Inleveren bij Anita Nijssen, Hoeksestraat 25 te Someren. 
Tot woensdag 4 maart om 20.00 uur in de filmzaal van het Klok en Peel Museum, Ostaderstraat 23, Asten.
Deze avond is voor iedereen toegankelijk en niet-leden betalen € 5,-.
We hopen op een goede opkomst !!
Groetjes van Anita Nijssen

Even voorstellen ...... Maria van Dijk

Hallo plantenliefhebbers,
Ik wil me even voorstellen. Ik ben Maria van Dijk uit Weert. Daar heb ik samen met mijn man en drie kinderen een boerderij met opfokscharrelkippen. Mijn vrije tijd besteed ik graag aan mijn hobby’s: paardrijden, fietsen, tuinieren en bloemschikken. Zoals je ziet ben ik een echt buitenmens. Sinds een paar jaar ben ik lid van Groei en Bloei waar ik begon met bloemschikken. Ik vind het erg leuk. Tuinen bezichtigen vind ik ook fijn omdat je dan allerlei ideeën opdoet om je tuin leuker te maken. Ik wil me nu gaan inzetten bij de vaste planten werkgroep. Daar ga ik helpen bij de organisatie van de maandagavond tuinbezoeken in de regio. Hopelijk zullen we hier nog veel plezier aan beleven.
groetjes van Maria

Zelf opkweken van nieuwe plantjes d.m.v. zaaien of stekken

Beste Groei en Bloeiers,
Niets is leuker als het zelf opkweken van nieuwe plantjes d.m.v. zaaien of stekken.
Hiervoor heb je echt niet veel ruimte nodig. Je kunt het al doen op de vensterbank in allerlei plastic wegwerpverpakkingsmateriaal. Als je dan te veel plantjes hebt kun je altijd andere leden blij maken tijdens de plantenverdeling in Oktober. Ook kun je nu nog zaden verzamelen om deze in te brengen bij de zadenverdeling in Maart.
Als er voldoende interesse is kunnen we in Augustus een zaterdagmiddag inplannen om samen zomerstekken te maken. Met een groepje mensen  kun je putten uit meer ervaringen. Zo kunnen we van elkaar leren om met succes plantjes te vermeerderen. Ook voor nieuwkomers leuk om deel te nemen en misschien wel enthousiast te raken. Zo kunnen we onze werkgroep bloeiend houden in de toekomst. T.z.t. komen we hierop terug .
Tot ziens !
Anita Nijssen
Vaste planten werkgroep
Tip: speciale zaden kun je bestellen via www.jelitto.com
meer

 

 

Neem ook eens deel aan de activiteiten van een werkgroep. U bent altijd welkom!
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923