Activiteiten & Actueel

PLANT VAN DE MAAND

Maandelijks wordt bijzondere aandacht besteed aan een "plant van de maand'". De bijzondere kenmerken van deze plant worden uitvoerig belicht in het maandelijks periodiek van de afdeling - het bekende info.blad (voorheen Groene Boekje) De plant wordt binnen de vereniging opgekweekt en na afloop van de maandelijkse leden-lezing gratis beschikbaar gesteld.    De aktiviteit werd verzorgd door:  Jan Driessens, Sterksel.  Jan overleed op 16 oktober 2015.  Vanaf okt. 2015 wordt deze activiteiten voortgezet door een nieuwe initiatiefgroep bestaande uit Anita Nijssen, Famke Weerts, Gusta de Beer, Toon van Helmond, Frans van Eijk en anderen.

 

 

Plant van de maand oktober 2019

Sisyrinchium striatum  - Bieslelie

Deze kortlevende plant heeft zwaardvormig blad en wordt ongeveer 50 tot 60 cm hoog. Ze bloeit met creme-gele bloempjes in april tot juli. De bloempjes groeien boven elkaar op lange stelen.

Ze staat graag op een zonnige plaats op goed doorlatende grond. In de winter houdt ze niet van natte voeten . Mocht de moederplant het niet overleven dan zorgt ze toch altijd voor voldoende nakomelingen door zaad. Deze plant is vermeerderd door Toon van Eijk.

Plant van de maand april 2019

Nepeta “Dawn to Dusk” Kattekruid


Dit kattenkruid is een vaste plant van 70 tot 80 cm hoog. Ze bloeit met zeer lichtroze lipbloemen in Juni en Juli. Ze staat graag op een droge zonnige plek in de border.


De bloemen trekken bijen en vlinders aan en ook is ze geschikt als snijbloem. Ze ruikt ook lekker.


Deze plant is vermeerderd door Anita Nijssen.

 

 

Plant van de maand maart 2019

Lychnis viscaria Pekanjer en Dianthus Anjer


Deze maand worden er twee verschillende planten uitgegeven.


Lychnis viscaria is een kleine groenblijvende vaste plant die graag in de zon staat. Ze wordt 30-40 cm hoog en bloeit van mei tot juli met donkerroze bloempjes. De plant voelt een beetje kleverig aan vandaar de naam pekanjer.


Dianthus is in dit geval ook een kleine vaste plant met grijzig blad en roze bloemen. Deze is geschikt als bodembedekker in de zon of halfschaduw. Ze bloeit van mei tot juli. Ze geurt en trekt vlinders aan. Ze blijft wintergroen.


Beide planten zijn vermeerderd door Frans van Eijk.

 

 

Plant van de maand februari 2019

Leycesteria formosa     Grootmoeders oorbellen 

Deze plant is een sierheester van 100-150 cm hoogte. De bloemen lijken net op lange oorbellen. Ze hebben paarsrode schutbladen die verschijnen van Juli tot en met September. Na de bloei vormt ze purperblauwe bessen die graag door vogels gegeten worden. Ze staat graag op een zonnige plek maar ook lichte schaduw wordt prima verdragen. De goede tuin grond moet  waterdoorlatend zijn. Door de heester elk voorjaar helemaal tot 10 cm boven de grond terug te knippen houdt je een compacte gezonde struik die rijkelijk bloeit en zich soms uitzaait.

Deze plant is vermeerderd door Anita Nijssen

 

 

Plant van de maand januari 2019

 

Agapanthus     Afrikaanse lelie

 

Deze Agapanthus praecox is een kuipplant. Ze heeft breder blad en houdt dat ook in de winter. Ze bloeit wit in juli tot augustus en de bloeistengels worden ongeveer 70 cm hoog. Als je haar in een pot houdt; moet deze een goede afwatering hebben en voldoende vocht in het groei/bloei seizoen. Ze staat graag op een plek in de volle zon. Voor een betere bloei kun je ze in april/juni bemesten met een meststof met hoog kali gehalte en dat nogmaals herhalen na de bloei. Ze moet bij 5 graden overwinteren op een lichte plek. In mei kun je haar ook in de volle grond zetten en dan hoeft er niet bemest te worden.

Deze plant is vermeerderd door Gusta de Beer.

 

Plant van de maand november 2018

Platycodon grandiflorus      Ballonklokje


Het ballonklokje is een vaste plant uit de Campanula familie. Ze gaat soms wat moeilijk aan de gang maar als ze dat eenmaal is gedraagt ze zich als een gemakkelijke plant.


Ze heeft grijsgroen blad en in dit geval blauwe bloemen. Ze zijn er ook in roze en wit. De bloemen zijn 5 tot 8 cm groot. Als de bloemknop nog dicht is lijkt het op een ballon; vandaar de naam. De bloemen bloeien van juni tot augustus.


Ze wordt 40 tot 60 cm hoog en staat graag in de volle zon. De grond moet humusrijk zijn zodat er voldoende vocht ter beschikking blijft.

Ze komt het beste tot haar recht in een grotere groep en laat zich gemakkelijk combineren met andere vaste planten.


Deze plant is vermeerderd door Diny van den Broek.


Veel plezier ermee.

Anita Nijssen


Info. over plant van de maand dec. 2017 e.a.

Afgelopen december 2017 is  de plant van de maand abusievelijk niet uitgereikt. Het was de Lobelia Cardinalis. Deze is vermeerderd door Frans van Eijk. Zij wordt nu uitgedeeld na de jaarvergadering op 8 februari a.s.  Zij  was vermeld in het info.blad nov ’17-jan ’18.
Na de lezing van 16 jan. werd de Lychnis coronaria alba, witte prikneus,  uitgedeeld. Deze werd vermeerderd door Gusta de Beer. 

 

 

Plant van de maand oktober 2018

Echinops sphaerocephalus "Arctic Glow" 

Kogeldistel

Het is een vaste plant die ongeveer 80 cm hoog wordt.
Grote kogelvormige  bloemen op lange stevige roodbruin vertakte bloemstengels. De bloemkleur is zilverwit. De bladeren zijn zilvergroen en gestekeld. Deze plant bloeit van Juli tot September. Ze houdt van een droge warme zonnige plek die goed afwatert. Insecten en vlinders zijn dol op deze plant.
Deze plant is vermeerderd door Anita Nijssen.
Veel plezier ermee! 

 

 

Plant van de maand april 2018

Imperata cylindrica “Red Baron”

Japans bloedgras

Japans bloedgras is een siergras met rood groene bladeren. Ze wordt 40-60 cm hoog en staat graag op een zonnige plek. Ook in de halfschaduw groeit ze nog goed maar zal de verkleuring iets minder sterk zijn. De bloei is onopvallend.

Japans bloedgras combineert mooi met roze of rood bloeiende planten of met andere hogere siergrassen.

Ze houdt van goede grond die niet te nat is.

In de winter sterft ze bovengronds af en kun je ze in Maart tot de grond wegknippen zodat ze weer fris uitloopt.

Deze plant is vermeerderd door Famke Weerts.

 

 

Plant van de maand maart 2018

Erysimum cheiri Muurbloem

De muurbloem is een wintergroene kortlevende vaste plant.

Ze staat graag op een zonnige plek op droge grond die goed doorlaatbaar is of stenig en kalkrijk en in muren.

Ze bloeit in april tot juni met rode, gele en oranje bloemen die heerlijk geuren. Ze wordt ongeveer 40 cm hoog.

Ze is ook bijenplant, hommelplant, drachtplant en vlinderplant.

De zaden zijn gemakkelijk te zaaien.

Deze plant is vermeerderd door Frans van Eijk.

 

 

Plant van de maand januari 2018

Lychnis coronaria alba Witte prikneus


Deze prikneus is een kortlevende vaste plant. Ze staat het liefst op een arme droge kalkrijke bodem. Ze wordt 60 tot 70 cm hoog en staat graag in de volle zon. Als ze op de goede plek staat zal ze zichzelf uitzaaien. Ze bloeit met witte bloemen en de stengels en bladeren zijn grijs en fijn behaard.


Deze plant is vermeerderd door Gusta de Beer.

 

 

Plant van de maand december 2017

Lobelia cardinalis     Scharlaken lobelia


Deze wintergroene vaste plant houdt van een plek in de zon of halfschaduw. Ze bloeit met prachtige bloedrode bloemen in een lange aar van Augustus tot Oktober. Ze wordt ongeveer 80 cm hoog.

De grond moet voldoende vochtig en voedselrijk zijn in het bloeiseizoen. In de winter heeft ze het soms moeilijk als het te nat is; afdekken kan dan helpen maar na de vorst wel weer meteen vrijmaken. Vooral mooi in de buurt van een vijver.

 

Deze plant is vermeerderd door Frans van Eijk.

 

 

Plant van de maand november 2017

Bouteloua gracilis Muskietengras


Dit prairiegras wordt ongeveer 50 cm hoog.

Ze kan veel droogte verdragen en staat graag zonnig en op een open plaats. Ze bloeit van juli tot september met opvallende bruinige aartjes tussen groene grasblaadjes. Ze is volledig winterhard maar houdt niet van natte voeten in de winter. Ze woekert niet en is gemakkelijk te combineren. Deze plant is vermeerderd door Gusta de Beer.

 

Plant van de maand oktober 2017

 

Galtonia Candicans Kaapse hyacint


Deze Galtonia is een bolgewas en ze bloeit van Juli tot September. De lange bloemstelen dragen trompetvormige, zuiver witte bloemen in luchtige trossen. Ze geuren heerlijk. Ze wordt 80-100 cm hoog en staat graag op een zonnige plek in goede voedselrijke grond. De bollen kun je 15 cm diep planten en in de winter afdekken met een dikke laag blad. Je kunt ze ook binnen overwinteren maar niet helemaal uit laten drogen. Ze is tevens drachtplant en hommelplant. Deze plant is vermeerderd door Frans van Eijk.

Plant van de maand maart 2017

Deze plant kwam tijdens de zadenverdeling ook aan de orde en ik was er niet achter kunnen komen hoe de plant heette.

Ricus van Neerven heeft de naam gevonden

Namelijk: Araujia serasifera Motplant

Deze plant blijkt in veel zuidelijker landen erge woekerneigingen te hebben maar bij ons zal dat wel meevallen omdat ze niet echt winterhard is. Ze is wintergroen en heeft witte sappen die allergische reacties teweeg kunnen brengen. De kleine witte tot roze bloemen lokken nachtvlinders en bijen en houden die vast in hun bloemkeel waardoor de diertjes kunnen sterven.

Plant van de maand februari 2017

Antennaria alpina rozenkransje

Dit plantje is vermeerderd door Toon van Helmond.

Het is een kleine vaste plant; een rotsplantje. Het heeft wollig behaarde bladeren en kleine witte of roze bloemhoofdjes op onvertakte stengels van 10 – 15 cm hoog. De bloempjes zijn geschikt om te drogen. Ze houdt van een kalkrijke, arme, droge grond en een plekje in de zon. Ze vormt dichte zoden van kleine rozetjes door de uitlopers.

Veel plezier ermee !

Plant van de maand januari 2017

Chlorophytum comosum “Ocean’en ‘Bonnie”

Deze graslelie is vermeerderd door Famke Weerts. Het is een groenblijvende vaste kamerplant die van nature in tropische gebieden van Azië en Afrika voorkomt.

De plant wordt 10 tot 60 cm groot en heeft een bladrozet van lange slanke bladeren. Ze heeft een vlezige wortelstok. De kleine witte bloemen vormen een tot 120 cm lange al dan niet vertakte pluim. Soms zitten daar ook al kleine plantjes aan die snel wortel schieten als ze aarde raken. De plant is lucht filterend. Wel een lichte plek maar geen direct zonlicht.

“Ocean” heeft recht groen wit blad en “Bonnie” heeft gekruld groen wit blad.

Plant van de maand november 2016

Agastache rugosa "Golden Jubilee"


Deze plant is vermeerderd door Frans van Eijk.

Het is een vaste plant die 50 cm hoog wordt. Het goudgroene blad steekt fris af tegen korte lavendel lila bloemtrossen. Het is een smakelijke mint plant met een complex aroma met tintjes anijs en drop. Je kunt die gebruiken in een thee of in vleesgerechten.

Vlinders, bijen en hommels zijn dol op deze leuke plant. Zet de plant op een droge zonnige plek. Vooral geen natte voeten in de winter.

Veel plezier ermee !

Plant van de maand oktober 2016

Kalanchoe daigremontiana


Deze plant is vermeerderd door Gusta de Beer.

Het is een kamerplant die behoort tot de vetplantenfamilie.

Ze groeit rechtop en heeft langgerekte driehoekige groene bladeren die aan de achterkant paars gevlekt zijn. De volwassen plant krijgt jonge plantjes op de randen van de bladeren die worteltjes krijgen. Op die manier kun je ze gemakkelijk vermeerderen.

De plant is giftig en houdt van een lichte plek, maar geen direct zonlicht.

Veel plezier met deze gemakkelijke plant !

 

Plant van de maand april 2016

Helleborus orientalis    Kerstroos

Het is een vaste plant die van januari tot april kan bloeien. De bloemen van deze zaailingen zijn knikkend en variërend van licht tot donkerroze/lila. De plant wordt 40 tot 60 cm hoog. De Helleborus kan jarenlang op de zelfde plek blijven staan en houdt van een humusrijke grond die voldoende vochtig blijft. Ook doet ze het goed in een pot op het terras. Ze staat graag in de halschaduw. Helleborus is giftig.

Deze zaailingen zijn opgepot door Petra Berkvens.Plant van de maand maart 2016

Delosperma deschampsii      ijsbloempje

 

Deze plant van de maand is opgepot door Maria van Hoof-Sauvé   uit Asten.   Het is een vaste plant die uiteindelijk ongeveer 10 cm hoog wordt. Van mei tot juli bloeit ze met lichtgele bloempjes. Ze is bruikbaar in de rotstuin, als bodembedekker tussen stenen en in stapelmuurtjes.Ze houdt van een warme, zonnige plek met voldoende vocht.

Veel plezier met deze plant !
Plant van de maand januari 2016

Tulbaghia violacea       wilde knoflook
 
 Tulbaghia violacea is een polvormende plant met grijsgroen smal blad. Ze wordt ongeveer 50 cm hoog. Ze bloeit van mei tot in oktober met sierlijke, geurende lilaklleurige bloemen die op het uiteinde van lange stengels staan.
 
Tulbaghia staat het liefst op een droge plek in de zon. Ze is niet betrouwbaar winterhard. In de volle grond kun je haar een bladerdek geven of in een pot in de garage overwinteren.
 
Jonge bladeren en bloemen kunnen vers in salades en sauzen verwerkt worden. De smaak is licht uien achtig.
 
In de winter sterft ze helemaal af en komt in het voorjaar terug. Ze kan  in borders als bodembedekker of solitair toegepast worden en in potten.  Deze plant is vermeerderd door Gusta de Beer.

Plant van de maand november 2015

Aquilegia vulgaris     akelei
 
De akelei is een kruidachtige, winterharde vaste plant.
 
De bladeren zijn drielobbig en de plant wordt 45 tot 60 cm hoog.
 
Ze bloeit van mei tot juli met paarsblauwe bloemen en kan zich goed uitzaaien als ze het naar haar zin heeft. Ook kunnen verschillende akeleien onderling kruisen zodat je nieuwe varianten krijgt. Ze houdt van een plek in de zon en halfschaduw en van humeuze en voldoende vochtige grond. Ze is een ideale weefplant en ook geschikt als snijbloem. Deze akelei is vermeerderd door Frans van Eijk.

Plant van de maand oktober 2015

Anthyllis vulneraria coccinea   Rode wondklaver
 
Deze plant van de maand is opgepot door Toon van Helmond uit Asten.
 
Het is een vaak kortlevende vaste plant. Een sierlijk kruidje wat in de natuurgeneeskunde gebruikt wordt bij slecht genezende wonden. Ze wordt ongeveer 10 cm hoog maar de liggende bloemstelen kunnen tot 40 cm lang worden.
 
Ze vraagt een zonnige, vochtige standplaats met voldoende voeding. Ze kan zichzelf uitzaaien. Het blad kan in salades, soep en bonengerechten gebruikt worden en van de bloem kun je kruidenthee maken.

Nieuwe initiatiefnemers Plant van Maand (zomer 2015)

Zoals jullie wel gehoord hebben is Jan Driessens  (wegens gezondheidsredenen) nu echt gestopt met het vermeerderen van de plant van de maand. Deze wordt steeds na afloop van een lezing uitgereikt aan alle belangstellenden. Groei&Bloei heeft nagedacht over een mogelijk vervolg van deze activiteit. Bij enkele leden is het idee  ontstaan om dit met meerdere mensen op te pakken. Famke Weerts, Gusta de Beer, Toon van Helmond, Frans van Eijk en ondergetekende (Anita Nijssen) zijn voornemens om een plant te vermeerderen voor de leden.
Mensen die interesse hebben om ook een plant voor hun rekening te nemen krijgen een zak potgrond en potjes (als je die zelf niet hebt). Misschien heb je wel iets in de tuin wat uitgezaaid is of wat je zelf kunt zaaien of stekken; zelfs een kamerplant is mogelijk.
Als je zelf geen uitgangsmateriaal hebt kunnen wij ook voor zaden zorgen. Geef je op bij het bestuur of bij Anita Nijssen: T. 0493-496372 of E: nijss356@planet.nl
Vele handen maken licht werk !
NB: De eerste plant werd inmiddels  uitgereikt tijdens de alg.lezing van 8 okt.2015. (zie hieronder)

Plant van de maand februari 2016

Pelargonium ‘Flower of Spring ‘         geranium
 
Deze geranium wordt 40 tot 50 cm hoog. Het blad is blauw groen met een crème wit randje. De geranium bloeit met scharlaken rode bloemen. Ze bloeit van mei tot en met oktober. Ze is niet winterhard dus als een kuipplant behandelen. Je kunt haar door stekken vermeerderen. Deze geranium is vermeerderd door Famke Weerts.

Plant van de maand januari 2016

Tulbaghia violacea       wilde knoflook
 
 Tulbaghia violacea is een polvormende plant met grijsgroen smal blad. Ze wordt ongeveer 50 cm hoog. Ze bloeit van mei tot in oktober met sierlijke, geurende lilaklleurige bloemen die op het uiteinde van lange stengels staan.
 
Tulbaghia staat het liefst op een droge plek in de zon. Ze is niet betrouwbaar winterhard. In de volle grond kun je haar een bladerdek geven of in een pot in de garage overwinteren.
 
Jonge bladeren en bloemen kunnen vers in salades en sauzen verwerkt worden. De smaak is licht uien achtig.
 
In de winter sterft ze helemaal af en komt in het voorjaar terug. Ze kan  in borders als bodembedekker of solitair toegepast worden en in potten.  Deze plant is vermeerderd door Gusta de Beer.

Plant van de maand november 2015

Aquilegia vulgaris     akelei
 
De akelei is een kruidachtige, winterharde vaste plant.
 
De bladeren zijn drielobbig en de plant wordt 45 tot 60 cm hoog.
 
Ze bloeit van mei tot juli met paarsblauwe bloemen en kan zich goed uitzaaien als ze het naar haar zin heeft. Ook kunnen verschillende akeleien onderling kruisen zodat je nieuwe varianten krijgt. Ze houdt van een plek in de zon en halfschaduw en van humeuze en voldoende vochtige grond. Ze is een ideale weefplant en ook geschikt als snijbloem. Deze akelei is vermeerderd door Frans van Eijk.

Plant van de maand oktober 2015

Anthyllis vulneraria coccinea                             rode wondklaver
Deze plant van de maand is opgepot door Toon van Helmond uit Asten.
Het is een vaak kortlevende vaste plant. Een sierlijk kruidje wat in de natuurgeneeskunde gebruikt wordt bij slecht genezende wonden. Ze wordt ongeveer 10 cm hoog maar de liggende bloemstelen kunnen tot 40 cm lang worden.
NB: uitreiking na afloop van de alg. lezing dd. 8 okt.2015
meer
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923