Activiteiten & Actueel

ZNKB 2015 geslaagd

Twee perfecte dagen hebben we achter de rug. Spannende bloemschikwedstrijden op de zaterdag met als resultaat zeer gevarieerde werkstukken rond het thema Vincent van Gogh en een goed bezochte en uitgebreide groenmarkt op de zondag.
Onze bloemschikkers hebben uitstekende prestaties geleverd. In de B-klasse en de A-select klasse behaalden Elmi van de Moosdijk en Jeanne Knapen zelfs een eerste plaats. Een jaar lang mogen ze zich Zuid-Nederlands kampioen noemen. Hilda Vossen behaalde een derde plaats in de A-klasse en mag daarom samen met Elmi en Jeanne naar een workshop van Jan van Doesburg, een internationaal bekend bloemschikker en publicist. De overige uitslagen vindt u op onze website.
Voor het eerst in de geschiedenis van de ZNKB heeft de semi-prof klasse gebloemschikt ten overstaan van het aanwezige publiek op de zondag. Het demonstreren in interactie met bezoekers was een enorm succes, een ware promoting van het bloemschikken.
De groenmarkt “Kleur en Fleur” werd bezocht door ongeveer 750 enthousiaste bezoekers die konden genieten van het aanbod van een dertigtal “groene” standhouders.
Kortom een groot succes dankzij de inzet van 40 vrijwilligers op de zaterdag en zondag, de rayoncommissie (Hélène Emmen, Sia Rutjes, Chris Jongeneel, Gerard Derikx en Francé van Kemenade) en de lokale commissie (Frank van Horne, Annie Janssen, Ada van Dijk, Toos Verdonschot, Francé van Kemenade en Tienie Schutjens).

Verslag ZNKB 2015 Elmi van de Moosdijk

Op zaterdag 18 april heb ik deelgenomen aan de ZNKB 2015 klasse B.
Wij moesten een verplicht arrangement maken. De andere klassen hadden een ver-plicht arrangement en een vrij stuk. Het thema was Van Gogh.
Ik vond het best spannend. Ik was niet zo zeker van mijn bloemschikkunsten maar anderen hadden mij min of meer overtuigd dat ik het best wel kon.
Voordat we moesten beginnen mochten we ons gereedschap vast op de werkplek neerleggen. Ik had vlug even gespiekt wat er allemaal klaar lag. Gerbera’s, anthuri-ums, groen, een schildersdoekje met penselen en perentakken. “HELP perentakken. Wat moet ik daar mee? Ik ben niet zo goed met takken”. Ik voelde een lichte paniek opkomen. Ik ging terug naar de hal waar iedereen gezellig aan het koffiedrinken was. Even overleggen met Maria. Zij deed mij wat goede ideeën bij de hand maar toen ze merkte dat ik best wel zenuwachtig was kreeg ze de slappe lach. Ja, van je vriendin-nen moet je het hebben!
We kregen 1,5 uur de tijd om het bloemstuk te maken. Na wat uitleg konden we be-ginnen. Ik had nog steeds niet bedacht wat ik wilde maken. Toevallig had ik pas nog een schilderworkshop gehad. Dat kwam nu goed van pas. Het thema was “van Gogh” en gelukkig was er van de geschiedenisles van vroeger wat blijven hangen. Kleur, zonnebloemen, oor, aardappeleters. Ik keek eens naar de bloemen, rood, geel en wit.
Ik begon met het schilderijtje en gebruikte voornamelijk deze kleuren. Ondertussen had ik wat tijd om te denken en rond te kijken.
Ik bedacht me dat ik iets anders moest maken dan de anderen. Op advies van Maria eerder die ochtend, stak ik de penselen door het doekje en maakte ik een soort van stellage met de takken en de penselen. Daartussen maakte ik het bloemstuk.
Daarna was ik snel klaar. Het zag er goed uit en de verhoudingen klopte wel vond ik zelf.
Ik was wel tevreden.
Alle andere deelnemers waren nog druk bezig en hadden ook s ’middags vanalles op het programma staan. Ik had opnieuw even tijd om rond te kijken. Er waren prachtige stukken gemaakt met mooie ideeën. Ik stond versteld van wat je allemaal kunt ge-bruiken in een bloemstuk. Vooral het thema van Gogh kwam op diverse originele manieren terug. Iedereen had zich goed in het thema verdiept. Dat is iets wat ik zeker meeneem voor een volgende keer.
De prijsuitreiking was in de hal. Iedereen zat vol spanning te wachten.
Na een kort woordje van de voorzitter kwam Dhr. Jan van Doesburg om de prijzen bekend te maken.
Hij had een aantal foto’s van de gemaakte bloemstukken en gaf daar tekst en uitleg bij. Ik vond dat heel interessant en erg leerzaam. Daarna ging hij over tot de uitreiking van de prijzen.
Hij begon met de B-klasse bij nummer tien en zo naar boven tot nummer één, mijn naam!!!!
Maria ging uit haar dak. Ik was even van mijn stuk, het moest even doordringen, ech-ter moest ik meteen het podium op. Ik ontving de felicitaties en won een workshop van Jan van Doesburg. Supergaaf!
Het was niet te geloven, doe je voor de allereerste keer mee, win je meteen de eerst prijs! Echt geweldig.
Vervolgens werden de andere prijswinnaars bekend gemaakt.
’s Avonds zijn we gezellig met alle deelnemers en organisatie gaan eten. Dit was een gezellige en leuke afsluiting.
Ook de volgende dag was er van alles georganiseerd. Zo verzorgde de Semi-profs een bloemschikdemonstratie en was er buiten een Groenmarkt. Het was erg druk en gezellig.
Kortom een zeer leuke wedstrijd. Mijn complimenten aan de organisatie en alle vrij-willigers.
Ik heb veel nieuwe indrukken opgedaan en veel geleerd. Ook mijn dochter heb ik enthousiast gemaakt. Zij is eind 2014 ook begonnen met bloemschikken bij Francé. Wellicht een nieuw lid bij groei en bloei?
Ik heb nog even nagenoten van mijn nieuwe titel.
Zuid Nederlands Kampioen Bloemschikken Klasse-B.
Klinkt toch geweldig vinden jullie niet?
Groetjes Elmi

 

 

Uitslagen ZNKB 19 april 2015 Asten-Someren (Klik hieronder op de betreffende uitslagenlijst)

  Voor het eerst in de geschiedenis van de ZNKB heeft de semi-prof klasse gebloemschikt ten overstaan van het aanwezige publiek op de zondag. Het demonstreren in interactie met bezoekers was een enorm succes, een ware promoting van het bloemschikken. Alle deelnemers een bijzonder kompliment met de geleverde inzet en prestatie. Wij zijn allemaal bijzonder trots op jullie. Het was/is GRANDIOOS...

  Uitslagen ZNKB 2015 Afdeling Asten-Someren

   Klasse B   
  Nr. Deelnemer Afdeling Punten Score
  107 Elmi van de Moosdijk Ast.Som. 67.5 1e
  104 Mia v.d.Borst-Schattorie Roermond 63.0 2e
  113 Yvonne Vergoossen Roermond 62.5 3e
      
   Klasse A   
  208 Carla Klerks Waalwijk 202.0 1e
  201 Nely Blok-Duiker Dordrecht 185.0 2e
  214 Hilda Vossen Ast.Som. 184.5 3e
      
   Klasse A-select   
  309 Jeanne Knapen-Coenen Ast.Som. 195.0 1e
  307 Anja de Graaf Breda 186.5 2e
  302 Gerry Boerdam-Zandstra Hoekse Waard 182.5 3e
      
   Ere-klasse   
  411 Esselyne Nieuwenhuizen De Langstraat 217.0 1e  B.K.
  418 Joke Vos De Langstraat 206.0 2e
  407 Karen Hornstra-Hartgers Sittard-Geleen 202.0 3e

  Zuid Nederlandse Kampioenschappen Bloemschikken / Groenmarkt 18-19 april

  Op zaterdag 18 april a.s. wordt er door deelnemers uit Zeeland, Limburg en Brabant gestreden om het Zuid Nederlandse Kampioenschap in 4 klassen, van beginners tot ver gevorderden. Zowel leden als niet-leden van Groei en Bloei kunnen meedoen. Na de beoordeling door een jury van deskundigen vindt in de namiddag de prijsuitreiking plaats.
  Op zondag 19 april vindt er een feestelijke en grootse groenmarkt plaats van 11.00 uur tot 16.30 uur. Tijdens de groenmarkt worden alle wedstrijdstukken tentoongesteld en de semi-profs zullen dan een wedstrijddemonstratie houden ten overstaan van het aanwezige publiek.
  Op de zondag zijn verenigingen, bedrijven en  particulieren met name uit de regio aanwezig om zichzelf, hun diensten en hun producten te verkopen, te presenteren of demonstraties te houden. Ook particulieren die hobbymatig werken met natuurlijke materialen of producten doen mee.
  Een loterij, een permanente PowerPointpresentatie, een grabbelton enz verhogen de gezelligheid. Natuurlijk wordt ook gezorgd voor warme en koude hapjes en een drankje.
  Wil je als bedrijf, particulier of instelling nog deelnemen dan kun je je aanmelden bij Gerard Derikx. Tel. 0493-693048.
  Entree voor volwassenen: € 1,-. Kinderen hebben gratis toegang.
  Locatie: Varendonckcollege, Beatrixlaan 25, 5721 LZ Asten.

   

  Thema-informatie voor de deelnemers en bloemschikcoordinatoren ZNKB 18 april 2015 Asten

  Beste deelnemer, categorie B-klasse
   
  Zoals u misschien al gelezen heeft op de website van Groei & Bloei Asten-Someren of via de facebookpagina ZNKB heeft de commissie het thema Van Gogh gekozen als inspiratiebron voor het ZNKB 2015.

  In 2015 is het precies 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh (1853-1890) is gestorven. Dit moment wordt aangegrepen om in Nederland, België en Frankrijk de beroemde  kunstenaar te eren met een zeer divers programma dat onder andere bestaat uit tentoonstellingen, fietsroutes en kunstmanifestaties. Natuurlijk wordt Vincent van Gogh ook in Brabant, daar waar zijn roots liggen, groots geëerd. Het hele jaar door zijn er vele activiteiten op de Van Gogh-erfgoedlocaties Zundert, Etten-Leur, Tilburg, Nuenen en Het Noordbrabants Museum. Maar ook elders in Brabant inspireert Van Gogh! Zo ook in Asten-Someren. Tijdens het ZNKB op 18 en 19 april 2015 is Van Gogh het hoofdthema.
   
  Van de deelnemers in de B-klasse wordt zoals in het wedstrijdreglement is vastgelegd, verwacht dat ze een verplicht arrangement maken. De materialen voor het arrangement worden door de ZNKB-commissie ter beschikking gesteld. De toegestane werktijd bedraagt maximaal 90 minuten, plus 10 minuten na afloop voor het opruimen van de werkplek.
  Wij vragen u goede nota te nemen van het bijgevoegd wedstrijdreglement. De deelnemers dienen zelf hun snoeischaar, draadtang, mesje en evt. schaar mee te brengen. Het is niet toegestaan om spuitbussen of lijmpistool te gebruiken. Koude lijm mag wel.
   
  De overige klassen maken naast een verplicht arrangement een vrij stuk met als thema:
   
  A-klasse – Van Gogh en natuur
  Natuur en kunst waren voor Vincent van Gogh onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nergens vond hij zoveel inspiratie, rust en troost als op het platteland. “… als ik geen liefde had voor de natuur en mijn werk – dan zou ik ongelukkig zijn.”
   
  A-select klasse - Van Gogh en het volk
  Een opvallende constante in van Gogh van voorkeuren betreft de thema’s arbeid en het boerenleven. Werkende figuren nemen een centrale plaats vooral in zijn Hollandse periode.
   
  Ere-klasse - Van Gogh en Parijs
  Het verblijf van Vincent van Gogh in Parijs is cruciaal voor zijn carrière. Zijn schilderstijl maakt hier een grote ontwikkeling door. Het donkere palet, zoals we dat kennen van De aardappeleters, maakt plaats voor een levendig, helderder kleurgebruik. Dit kwam vooral omdat hij de impressionisten en postimpressionisten via zijn broer Theo leerde kennen.
   
  Semi-prof - Van Gogh’s kleuren
  De kleuren spatten bij Vincent van het doek. Gele zonnebloemen, paarse irissen, spannende kleurcombinaties, felle kleuren.
   
  Hélène Emmen, wedstrijdadministratie    Rayoncommissie ZNKB

  Aanvullende thema-informatie informatie voor deelnemers inkulsief categorie Semi-prof

  Beste deelnemer, categorie Semi-prof
  Een nieuwe aanpak voor de semi-prof vroeg toch meer voorbereidingstijd van de commissie om de opdracht duidelijk te omschrijven dan verwacht. Gelukkig wisten wij dat uw voorbereiding nihil is, maar toch eerst even excuses voor de late berichtgeving. 
  Zoals u misschien al gelezen heeft op de website van Groei & Bloei Asten-Someren of via de facebookpagina ZNKB heeft de commissie het thema Van Gogh gekozen als inspiratiebron voor het ZNKB 2015.
  In 2015 is het precies 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh (1853-1890) is gestorven. Dit moment wordt aangegrepen om in Nederland, België en Frankrijk de beroemde  kunstenaar te eren met een zeer divers programma dat onder andere bestaat uit tentoonstellingen, fietsroutes en kunstmanifestaties. Natuurlijk wordt Vincent van Gogh ook in Brabant, daar waar zijn roots liggen, groots geëerd. Het hele jaar door zijn er vele activiteiten op de Van Gogh-erfgoedlocaties Zundert, Etten-Leur, Tilburg, Nuenen en Het Noordbrabants Museum. Maar ook elders in Brabant inspireert Van Gogh! Zo ook in Asten-Someren. Tijdens het ZNKB op 18 en 19 april 2015 is Van Gogh het hoofdthema.
  Dit zijn de sub-thema’s per klasse:
  A-klasse – Van Gogh en natuur
  Natuur en kunst waren voor Vincent van Gogh onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nergens vond hij zoveel inspiratie, rust en troost als op het platteland. “… als ik geen liefde had voor de natuur en mijn werk – dan zou ik ongelukkig zijn.”
  A-select klasse - Van Gogh en het volk
  Een opvallende constante in van Gogh van voorkeuren betreft de thema’s arbeid en het boerenleven. Werkende figuren nemen een centrale plaats vooral in zijn Hollandse periode.
   Ere-klasse - Van Gogh en Parijs
  Het verblijf van Vincent van Gogh in Parijs is cruciaal voor zijn carrière. Zijn schilderstijl maakt hier een grote ontwikkeling door. Het donkere palet, zoals we dat kennen van De aardappeleters, maakt plaats voor een levendig, helderder kleurgebruik. Dit kwam vooral omdat hij de impressionisten en postimpressionisten via zijn broer Theo leerde kennen.
  Semi-prof - Van Gogh’s kleuren
  De kleuren spatten bij Vincent van het doek. Gele zonnebloemen, paarse irissen, spannende kleurcombinaties, felle kleuren.
   
  Opdracht
  De Semi-prof gaat op zondag 19 april, de tentoonstellingsdag van het ZNKB, demonstreren. Zoals u al in het wedstrijdreglement heeft kunnen lezen, staat er een 'bloemenkraam' tot uw beschikking. Deze kraam, lees tafel/werkplek, wordt door de commissie gevuld met bloemen en bijmaterialen. Hiermee maakt u gedurende dag drie werkstukken. Voor twee werkstukken ontvangt u ook de ondergrond van de commissie en voor het derde werkstuk neemt u zelf een ondergrond een vaas, bak of schaal mee. Misschien heeft u een favoriete ondergrond en neemt u die mee. Maar u kunt er ook voor kiezen om meerdere ondergronden mee te nemen zodat u een keuze kunt maken die past bij de aangeboden materialen.
  Dagindeling
  Om 10 uur wordt u ontvangen door de wedstrijdleiding en krijgt u uitleg over de opdrachten en mag u uw 'bloemenkraam' gaan bekijken. Vervolgens krijgt u een half uur de tijd om uw concept uit te werken. Dit mag u op eigen wijze doen; de een gaat tekenen, een ander schrijft de ideeën uit en weer een ander ordent de materialen. Daarna gaat u aan de slag en maakt u verspreidt over de dag drie werkstukken. Wij stellen de bezoekers in de gelegenheid om bij uw bloemenkraam plaats te nemen om de werkzaamheden te aanschouwen. Het maken van de werkstukken is tevens een demonstratie en biedt de bezoekers de gelegenheid om vragen te stellen. Naast de bezoekers is er een jurylid. De opdracht van dit jurylid is een rapport op te stellen met daarin tops en tips over techniek, creativiteit, vormgeving e.d. Om 15.00 uur moeten alle werkstukken klaar zijn en de 'bloemenkraam' opgeruimd. Vervolgens komen alle deelnemers aan de Semi-prof bijeen en ontvangt u het juryrapport en een prijs voor uw inspanning. Zoals in het wedstrijdreglement is aangekondigd, is er geen klassering bij de Semi-Prof.
  Hélène Emmen, wedstrijdadministratie
  Rayoncommissie ZNKB

  ZNKB 18-19 april 2015 Varendonck-College

  Na een oproep tijdens het ZNKB 2014 in de De Langstraat is binnen het rayon Oost- en Midden Brabant de commissie ZNKB  ingericht. Deze commissie ZNKB zal dit jaar samen met Groei & Bloei Asten-Someren het  Zuid Nederlands Kampioenschap Bloemschikken voor amateurs organiseren op zaterdag 18 april 2015 en zondag 19 april. Wij nodigen hierbij uw leden van harte uit aan deze wedstrijd deel te nemen.
  Het ZNKB 2015 vindt plaats in het Varendonck-college, Beatrixlaan 25, 5721 LZ te Asten.
  Er kan worden ingeschreven in de B-klasse, de A-klasse en de Semi-prof  klasse middels het inschrijfformulier in de bijlage. De deelnemers in de Semi-Prof, de Ere-klasse en de A-Select klasse, evenals de tien hoogst geëindigde deelnemers uit de A-klasse en B-klasse van 2014 zijn door ons persoonlijk uitgenodigd . Allen hebben een inschrijfformulier ontvangen met het verzoek dit voor 28 februari 2015 te retourneren naar znkbloemschikken(at)gmail.com.
   
  De Semi-Prof klasse krijgt een nieuwe opzet. Deze klasse wordt verplaatst naar zondag 19 april 2015. De deelnemers krijgen een ‘marktkraampje’ en in deze marktkraam staan bloemen voor hen uitgestald. Gedurende de dag maken ze drie werkstukken. Deze opdrachten worden gejureerd door een rondlopende jury. Het is de bedoeling dat het publiek kan genieten van de werkzaamheden. Door deze activiteit willen we stimuleren dat het publiek geïnteresseerd raakt voor het bloemschikken en als zodanig zin krijgt om bij de afdelingen de cursussen bloemschikken te gaan volgen. Op de kraam zal duidelijke de naam van de deelnemer en de naam van de afdeling zichtbaar zijn. De jurering leidt niet tot een klassering maar de deelnemers ontvangen een juryrapport met tops en tips om een nog betere bloemschikdocent of begeleider te zijn. Alle deelnemers van deze klasse ontvangen een prijs.
  De inschrijfformulieren en het wedstrijdreglemen vindt u hieronder.  Aub dit/deze  invullen en insturen. Dit moet gbeuren voor 28 februai a.s. Het kan gemakkelijk per e-mail (onderstaand adres).
  Indien een van uw leden niet over een computer en/of internetfaciliteiten beschikt, verzoeken wij u dit voor hen uit te voeren. Wij zien de opgave van uw leden uiterlijk 28 februari op e-mail znkbloemschikken(at)gmail.com tegemoet.
  Het inschrijfgeld bedraagt € 15,00 per deelnemer voor de leden die behoren tot het Rayon Oost- en Midden Brabant. Voor Groei & Bloei leden van de overige rayons is het inschrijfgeld € 17,50. Dit onderscheid wordt gemaakt vanwege de vaste financiële bijdrage die de afdelingen van Rayon Oost- en Midden Brabant jaarlijkse leveren aan het ZNKB. Voor bloemschikcursisten die geen lid zijn van de vereniging is het mogelijk om deel te nemen aan de B-klasse en voor hen bedraagt het inschrijfgeld € 20,- . Het inschrijfgeld dient vóór  15 maart 2015 door uw afdeling te worden overgemaakt op bankrekeningnummer NL09 RABO 0103650989 t.n.v. KMTP Asten Someren o.v.v. de naam van de afdeling, het aantal deelnemers en indien van toepassing het aantal niet-leden. Uw inschrijving is pas geldig als het inschrijfgeld is betaald.
  Op zondag 19 april mei kunnen de stukken worden bekeken en zullen de deelnemers aan de Semi-Prof bloemschikdemonstraties verzorgen. Tevens wordt er rond en in het Varendonck-college een Fleur & Kleur-lifestyle groenbeurs voor het bezoekende publiek gehouden.
  Om een evenement als het ZNKB op rolletjes te laten lopen is er veel hulp nodig. Hierbij willen we ook een beroep doen op de wedstrijddeelnemers. Met hun kennis en ervaring zijn zij op zondag 19 april de ideale personen voor het beantwoorden van vragen van de bezoekers, het geven van rondleidingen en het toezicht houden in de tentoonstellingsruimten.  Aanmelding via het inschrijfformulier.
  Wilt u de vorderingen volgen van de organisatie van het ZNKB dan kunt u ons volgen via  Facebook.com/znkb.

   

  Het Thema voor 2015

   

  In 2015 is het precies 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh (1853-1890) is gestorven. Dit moment wordt aangegrepen om in Nederland, België en Frankrijk de beroemde  kunstenaar te eren met een zeer divers programma dat onder andere bestaand uit tentoonstellingen, fietsroutes en kunstmanifestaties. Natuurlijk wordt Vincent van Gogh ook in Brabant, daar waar zijn roots liggen, groots geëerd. Het hele jaar door zijn er vele activiteiten op de Van Gogh-erfgoedlocaties Zundert, Etten-Leur, Tilburg, Nuenen en Het Noordbrabants Museum. Maar ook elders in Brabant inspireert Van Gogh! Zo ook in Asten-Someren. Tijdens het ZNKB op 18 en 19 april 2015 is van Gogh het hoofdthema. Wat de subthema’s zijn, wordt nog geheim gehouden tot 18 maart. 

   

   

  Wedstrijdreglement ZNKB 2015 (klik hieronder)

   Inschrijfformulier (klik hieronder)

    Inschrijfformulier semi-prof (klik hieronder)

     Groenmarkt Fleur & Kleur 19 april 2015 (klik hieronder)

      meer

       

       

       

      14
      Oct
      ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
      14
      Oct
      Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923