Asten-Someren

Terugblik thema-avond "Bomen in een kleine tuin", 19 januari 2017

Door: Huub v.d. Boomen met vakgerichte ondersteuning van Chris v.d. Wurff en Willy v.d. Vorst

Riet opende de avond door de 21 belangstellenden te verwelkomen en daarna het woord te geven aan Huub die d.m.v. een PowerPoint-presentatie ons ging laten zien en vertellen welke bomen geschikt zijn voor een kleine tuin.

Huub had de geschikte bomen in 3 groepen ingedeeld.

 

Groep 1.

Bomen die van nature bol- of zuilvormig zijn. Weinig werk.

Groep 2.

Leibomen, dakbomen of parasolbomen en blokbomen. Bomen die meer werk vragen.

Groep 3.

Bomen die niet hoger worden dan 6 meter.

Voor de pauze kregen we uitleg over groep 1 en 2. Na de pauze werd groep 3 behandeld.

 

Groep 1: Bol- en Zuilvormige

Huub liet van deze groep zo'n 20 verschillende bomen zien waarbij hij telkens de specifieke eigenschappen besprak zoals bloeiwijze, seizoenskleur, eventueel vruchten, opvallende stam, zon- of schaduwminnend en eventueel specifieke eisen aan de grond.

Bij de bolvormige vielen bv. op:

 1. Bij de Acers: de Acer pseudoplatanum 'Prinz Handjery' met prachtige bladverkleuring van zalmgeel naar geelgroen met aan de onderkant een rood-paarse gloed.

 2. Aesculus mutabilis Induta met mooie roze bloemen.

 3. Liquidambar styraciflua Gunball. Mooie herfstkleur en een stam met diepgegroefde kurklijst die op oudere leeftijd vergrijst.

 4. Quercus palustris 'Green Dwarf' met grote groene bladeren die in de herfst naar rood-bruin verkleuren.

Bij de zuilvormige vielen de volgende op:

 1. Acer palmatum Silhouette. Deze wordt 1.50 breed en krijgt een vuurrode herfstkleur.

 1. Amelanchier alnifolia 'Obelisk'. In het voorjaar is de hele zuilvormige boom bedekt met de witte bloemen.

 2. Cercidifilum japonicum 'Rotfuchs' voor wie van donker blad houdt.

 3. Parrotia persica 'Persian Spire'

 

Groep 2. De vormbomen.

Vanouds bekend is de Leilinde. Later kwam de Plataan maar tegenwoordig kan elke boom in vorm worden geleid. Vaak wordt de beuk gebruikt als men ook 's winters inkijk wil tegen gaan.

Ook bij dak- of parasolvorm worden veel soorten gebruikt. De plataan maakt snel een dak maar vooral bij droog weer komt er stof vrij waar mensen allergisch voor kunnen zijn. De Moerbei heeft ook mooi groot blad maar dan moet men kiezen voor de witte Moerbei omdat deze geen vruchtjes heeft die kleur afgeven.

Daarnaast heeft men nog de blokvorm waarvoor ook coniferen worden gebruikt.

Het zal duidelijk zijn dat deze bomen veel werk vragen om de goede vorm te behouden.

 

Groep 3. Bomen kleiner dan 6 meter.

Bij deze groep besprak Huub zo'n 34 bomen. Of de boom inderdaad 6 m wordt, hangt natuurlijk van bepaalde omstandigheden af zoals: hoe lang heb je de boom, hoe zijn de groeiomstandigheden, de standplaats en bodemsamenstelling.

Er waren bomen bij met een mooie gekleurde of schilferende of kurkachtige stam. Bij andere bomen viel de herfstkleur op of de bijzondere vruchten.

Enkele die opvielen waren bv.:

 1. Bij de Acer-soorten: Acer shirasawanum Aurea: uitlopend met mooi groengeel blad met een oranje gele gloed.

 2. Asimina triloba met mooie rode bloemen en groene vruchten.

 3. Clerodendrum trichotomum met witte bloemen en decoratieve paarswitte vruchten.

 4. Cornussoorten zoals kousa en florida met hun variaties.

 5. Heptacodium miconioides met mooi blad, schors en vooral de herfstbloei met rode verkleuring.

 6. Magnolia Butterflies: geel bloeiend met rode meeldraden. Of M. loebneri 'Leonard Messel' met grote stervormige witte bloemen.

 7. Ptelea trifoliata met, na de witte bloei, trossen lichtgroene schijfjes met zaad die er nog lang aanblijven.

Huub dank voor deze mooie avond met duidelijke uitleg. En nu nog de juiste keuze maken uit al dat moois!!

Ook Chris en Willy: dank voor de verduidelijking waar nodig.

Henny Custers

Terugblik thema-avond "Niet te missen coniferen !", 16 februari 2017

Hoewel coniferen niet direct ieders favoriete onderwerp zijn konden er toch 18 belangstellenden verwelkomt worden.

Huub van den Boomen gaf, aan de hand van een powerpointpresentatie, samen met Willy van de Vorst een overzicht van mooie en goede coniferen. Dat overzicht werd ondersteund door vers geknipte takken die zij hadden meegebracht.

Er is een enorm aanbod van coniferen, zeker in de gecultiveerde soorten. Maar Huub en Willy beperkten zich tot de “wilde” soorten. Doordat Huub er zich voor deze avond zo in verdiept had, gaf hij aan dat ook hij er veel van geleerd had.

Voor alle duidelijkheid: alle naaktzadigen behoren tot de coniferen en veel soorten komen uit Noord-Amerika. Men denkt vaak dat coniferen het hele jaar door groen zijn. Dat is niet het geval. En zijn diverse soorten die hun naalden in het najaar laten vallen.

“Bomen gaan niet dood door ouderdom, maar door omstandigheden”.

Er is keuze uit allerlei vormsoorten zoals zuilvormen, bodembedekkers, treurvormen, dwergvormen, kleine, grote en héél grote bomen.

Belangrijk is natuurlijk om n.a.v. de groeivorm van de conifeer de juiste standplaats te kiezen. Een enkele solitaire zuilvorm bijvoorbeeld kan een tuin zeker iets extra’s geven.

Soorten die aan bod kwamen, (zodat geïnteresseerden meer informatie nog kunnen opzoeken op bv. Internet):

 

Taxus baccata: alles van de taxus is giftig behalve het vruchtvlees van de bessen, die in het tweede jaar eetbaar zijn. Het snoeisel wordt gebruikt voor het maken van een medicijn tegen kanker. Goed te gebruiken als haag. T. dovastoniana: een aparte soort met een sierlijke vorm. T. fastigiata: groeit meer in de lengte dan in de breedte, een Ierse soort, langzame groeier, geschikt voor een kleine tuin.

Tsuga canadensis heterophylla: ofwel Helmlockspar. Kan in goede omstandigheden wel 60m hoog worden.

Thuja (Levensboom): meerdere soorten. Alle thuja’s geuren. Goed geschikt voor hagen. Heeft duurzaam hout. Er zijn ook soorten in zuilvorm. In Canada en Amerika tot 100m. hoog!

Pseudotsuga mensiezii (Douglasspar): wordt in Nederland gebruikt voor productiebossen.

Taxodium distichem (Moerascipres): naaldverliezend.

Pinussoorten (Den): P. sylvestris: grove den/vliegden, opgaande takken. P. strobus: mooi als ze jong zijn, gevoelig voor wolluis. P.pParviflora “Glauca”: blauwe naalden

Metasequoia (Watercipres): naaldverliezende boom, “levend fossiel”. Mooie herfstkleur. Goed te snoeien.

Sequoia sempervirens (Kustmammoetboom): zwaar bedreigt door houtzaagbedrijven door de rechte stammen en de goede kwaliteit van het hout.

Sequoiadendron giganteum: is samen met de twee bovengenoemde sequoia’s de hoogste boom ter wereld. In verband met de capillaire werking kunnen bomen waarschijnlijk niet hoger worden dan 130-140m.

Larix kaempferi (Japanse lariks): vooral voor de houtproductie. Wordt tegenwoordig niet meer veel aangeplant.

Calocedres decurrens (Wierookceder): zuilvormig, goede boom, aromatisch hout, tot 25m.

Chamaecyparisnootkasensis (Nootkacipres): treurvorm, solitair staand het mooiste. C. lawsoniana, er zijn veel vormsoorten. C. obtusa, grillig gevormd blad, langzame groeier, dwergvorm, heeft gaan naalden maar schubben, sierwaarde in de tuin

Abies, (Zilverspar): A. grandis: harde groeier, gezonde boom, heeft ruimte nodig. A.nNormannian:, veel als kerstboom gebruikt, naalden vallen niet snel uit. A. koreana: prikt niet, naalden vallen niet uit, kleine soort, langzame groeier.

Cedrus deodara: afhangend profiel, heeft goede grond nodig, tot 50m. hoog. C. libani“Glauca”: blauwe naalden

Araucaria araucana (Slangenden): in pot kopen, is nl. moeilijk te verplanten

Cryptomeria japonica “Cristata” (Japande hanekam): hanekamachtige verbreding aan de toppen van de takken, redelijk winterhard, gezonde boom, gevoelig voor luchtvervuiling

Juniperus (Jeneverbes): beschermde status, van oorsprong uit Nederland, prikkende naalden, groeit goed op schrale grond. J. virginiana “Skyrocket”: smalle vorm, blauwgrijze kleur. J. horizomtalis “Glauca”, kruipende platte vorm, beloopbaar, zilverblauw, heeft zon nodig.

Picea (Spar):P. omorika, mooie en langhoudbare kerstboom, smalopgaande en compacte boom, hangende kegels. P. abies (fijnspar): kerstden, kan tot 50m hoog worden, veel gebruikt bouwhout in Nederland. P. orientalis (Kaukasisiche spar) heeft de kortste naalden, sierlijke boom, aanrader

 

Huub en Willy, dank jullie wel voor de interessante avond. Bij een aantal mensen zal de kijk op coniferen toch wel in positieve zin verandert zijn!

Na afloop kon iedereen een stek meenemen van Thujopsis dolabrata, een geslacht uit de cipresfamilie, die door Frans van Eijk beschikbaar werden gesteld. Dank daarvoor Frans!

Frans Soeren liet weten dat er in Lunteren een mooi Pinetum is dat men kan bezoeken. Pinetum “de Dennenhorst” is een bostuin van naaldbomen van circa 6 hectare. Het is bijzonder omdat er veel grote en bijzondere coniferen in een natuurlijke omgeving staan. Mooie doorkijkjes met combinaties van verschillende groeivormen en schakeringen groen. “Het zal uw kijk op coniferen voorgoed veranderen”. Het Pinetum is in 1934 gesticht door Ir. H.L. Dinger en bevatte in 2009 een collectie van ongeveer 1200 verschillende naaldboomsoorten, -variëteiten en -cultivars. www.pinetum.eu

Riet van den Boomen

Terugblik thema-avond "Bijzondere boombasten", 16 maart 2017

Riet van den Boomen heet 25 belangstellenden welkom, waarna zij haar presentatie begint over boombasten wereldwijd. Dit naar aanleiding van het boek “Bark” van Cédric Pollet, een Franse fotograaf die over de hele wereld bijzondere boombasten heeft gefotografeerd.

Na een zeer uitgebreide zoektocht op internet presenteerde zij een overzicht van mooie, soms bizarre en ook spectaculaire boombasten. Er is op dit gebied zoveel moois te vinden in de natuur! Zeker als we de moeite nemen om naar de vaak bijzondere details te kijken.

De reis werd gestart in Europa, waar, hoewel bescheiden, toch zeker ook heel mooie basten te zien zijn. Kijk bv. maar eens naar een jonge beregende tak van de grove den in onze Nederlandse bossen.

Basten van plataan, taxus, populier, tamme kastanje, olijfboom, zeeden, parasolden, kurkeik en de Griekse aardbeiboom waren te zien.

Vervolgens ging de reis verder naar Azië. De regenboogeucalyptus m.n. heeft op een bepaald moment in het seizoen een bast in allerlei kleuren waarvan je zou denken dat dat niet echt kan zijn. En dus een goed gekozen naam!

De mooie lipstickpalm, de echte kaneelboom, bamboesoorten, prunus, berk, schijniep, esdoornsoorten, kweepeer enz. kwamen aan bod. De enorme verscheidenheid in de natuur is spectaculair als je het wilt zien.

Vervolgens reisden we door naar Afrika waar vooral de indrukwekkende boomsoorten en -basten van Namibië, van het eiland Socotra bij Jemen en van Madagaskar getoond werden. Hier werd ook duidelijk dat bomen voor zowel mens als dier nuttig en noodzakelijk zijn.

Het is bijzonder om te zien waar bomen toe in staat zijn. In barre omstandigheden toch kunnen groeien en bloeien. In optimale omstandigheden tot volle en natuurlijke wasdom en bloei komen. En daarbij ook nog fantastisch mooi zijn om naar te kijken door hun grote verscheidenheid aan vormen en details!

In het nieuwe binnenseizoen vervolgen we onze wereldreis naar Oceanië en naar Amerika, waar ook heel veel moois te zien is op het gebied van boombasten.

Met dank voor de aanvullingen van Chris en Huub.

Riet van den Boomen

Terugblik thema-avond: Bezoek aan tuin Frans van Eijk

Bomenherkenningskwis bij Frans van Eijk

Zo’n 25 dendrologen durfden het aan om zich op de proef te laten stellen op hun kennis over bomen.

Frans heeft 2 jaar gelden een singel aangeplant van 4 m. breed en 200m lang met stekken van houtige gewassen die hij gekregen, gekocht of zelf gestekt had. Hij wist niet alle namen van deze stekken en hij dacht dat het een leuk idee zou zijn om de leden van de werkgroep dendrologie er eens naar te laten kijken. Frans had 53 stekken genummerd en Chris van der Wurff is van te voren gevraagd om ze van naam te voorzien.

Iedereen kreeg een formulier waarop alle namen, zowel de Nederlandse als de wetenschappelijke/Latijnse naam, stonden en de aanwezigen werd gevraagd het goede nummer bij de juiste stek te zetten.

We hadden de pech dat het de nacht ervoor gevroren had waardoor het net uitgelopen jonge blad hier en daar bevroren was wat het nog moeilijker maakte.

Toch liet men zich daar niet door weerhouden en men ging welgemoed aan de slag. Sommigen werkten individueel, anderen in duo’s of in grotere groepjes. Er waren geanimeerde discussies en men leerde van elkaar.

Na enige tijd ging Chris met de hele groep alle bomen langs om uitleg te geven. Alleen nr. 26 bleef een twijfelgeval. Is het een Fraxinus? De tijd zal het leren.

Na afloop was er tot onze verrassing ook nog koffie, thee en cake.

Frans en familie, hartelijk dank voor de gastvrijheid en de plezierige en leerzame avond!

Ook dank aan Chris voor zijn bijdrage van tijd en kennis!

Riet van den Boomen

Excursie Skandiawijk Geldrop, 18 mei 2017

Met Chris van der Wurff en 23 belangstellenden maken we kennis met mevrouw Carla Beerens (voorzitter) en de heer Stan Mikkers (bestuurslid) van de groencommissie van de Skandiawijk in Geldrop. Zij vertellen over het ontstaan van de wijk. Barones Van Tuyll van Serooskerken die de gronden die behoorden bij het kasteel van Geldrop, in bezit had, bepaalde bij de verkoop daarvan aan Philips dat er wel gebouwd mocht worden maar dat het geheel een parkachtig aanzien moest houden.

Er zijn 286 huizen gebouwd in een Skandinavische stijl, wat o.a. duidelijk te zien is in de raampartijen en wat ook de naam van de wijk verklaart.

Begin jaren ’50 waren de meeste huizen in de Skandiawijk in eigendom van Philips en bedoeld voor Philipsmedewerkers in hogere functies. De gemeente en Philips hebben in die tijd afgesproken dat, voor een gedeelte van de wijk wat de groenvoorziening betreft, een parkachtig aanzien zou worden nagestreefd in een Engelse landschapsstijl

Het zou daarbij gaan om de voor- en zijtuinen en dat betekende dat er ook geen erfafscheidingen geplaatst mochten worden.

In de jaren ’70 kregen de bewoners de gelegenheid om hun huis te kopen en op drie huurwoningen na zijn alle huizen inmiddels in eigendom.

Maar men werd daarbij wel verplicht om een notariële akte te ondertekenen waarbij men zich moest houden aan de oorspronkelijke afspraak wat de tuinen betreft. En dat zou, bij doorverkoop aan toekomstige bewoners, ook blijven gelden. Iedere eigenaar van een huis moet ook een bijdrage betalen voor het in stand houden van deze unieke groene wijk.

VvGH Skandia betekent Geldropse Vereniging van Grond- en Huiseigenaren Skandia en is opgericht op 1 mei 1974. Hierin zijn alle eigenaren vertegenwoordigd en zij zorgt dat de oorspronkelijke doelstellingen worden nageleefd. Men wil hiermee bereiken dat de wijk parkachtig, uniek en groen blijft. De vrijwillge groencommissie en de ledenvergadering bepalen hierin wat er wel en niet kan/mag in de wijk. Het is natuurlijk onvermijdelijk dat dat discussie oplevert, maar men komt altijd wel tot overeenstemming.

Groot onderhoud van de tuinen wordt door een hovenier uitgevoerd.

Vervolgens maken we een wandeling door de wijk waarbij we door de enorme bomenkennis van Chris de bijzonderheden te horen krijgen.

Door de jaren heen hebben Danny Allards van Tree-D boomverzorging en Chris een heel bijzondere verzameling aangeplant. Op enkele plaatsen staan ook beeldbepalende bomen.

 

Een kleine selectie:

Betula albosinensis - Chinese rode berk

Halesia carolina - Sneeuwklokjesboom met mooie boombast

Cotinus coggygria 'Royal Purple' - Pruikenboom

Stewartia pseudocamellia - Schijncamelia/boomcamelia (herfstkleur)

Hamamelis x intermedia - Toverhazelaar

Acer davidii “Carmen” - Esdoorn

Koelreuteria paniculata - Chinese vernisboom

Acer trifloru - Esdoorn (herfstkleur)

Magnolia acuminate - Augurkenmagnolia

Acer saccharinum - Witte esdoorn, zilveresdoorn

Cercidiphyllum japonicum - Katsuraboom, koekjesboom

Tilia maximowicziana - Middelgrote Japanse linde. Zeer grote bladeren!

Nyssa sylvatica - Tupeloboom (herfstkleur). Staat vaak in moerasdelta

 

Veel bomen staan nu nog in een grasmat wat niet goed is voor een boom. Dat wordt in de loop van de komende tijd aangepast, waarbij de boom een ruime boomspiegel krijgt met aangeplante onderbegroeiing en/of een mulchlaag. Ook de boompalen zijn milieuvriendelijk door het acaciahout dat hiervoor gebruikt wordt.

Het is jammer dat de wijk zo weinig bekend is bij groenliefhebbers. Het is zeer de moeite waard om in alle jaargetijden meerdere malen de wijk bezoeken om te genieten van alle boomvormen, boombasten, bloeiwijze en herfstkleuren!!! Het is een prachtig voorbeeld hoe men met groenaanplant in een wijk om kan gaan.

Hartelijk dank aan mevrouw Beerens en de heer Stan Mikkers voor de ontvangst en rondleiding. Daarnaast onze welgemeende complimenten voor het vele vrijwillge werk van de groencommissie, de hovenier en andere medewerkers, en voor het prachtige resultaat van al jullie inspanningen.

Ook bedanken wij Chris van harte, niet alleen voor de deskundige en enthousiaste rondleiding, maar vooral omdat hij ons alweer uit de nood geholpen heeft!!!

Riet van den Boomen

Terugblik thema-avond, 21 september 2017

Door: Chris van der Wurff en Huub v.d. Boomen

Op de eerste avond van het nieuwe seizoen verwelkomde Riet v.d. Boomen 18 belangstellenden.

Het scherm, voor de Powerpoint over Ander fruit, stond al klaar. Ook lagen er weer heel verschillende takken om later door te geven bij het bespreken van heester/boom van het "andere fruit"

Chris vertelde dat ze bij het selecteren van de heesters en bomen ervan uit waren gegaan dat de betreffende heester/boom in ieder geval in ons klimaat buiten te kweken is.

 

In de loop van de avond werden de volgende nootachtigen besproken:

 1. Fagus sylvatica. De beukennoot

 2. Juglans regia. De walnoot: (Boucaneer en Coenen)

 3. Castanea sativa. Kastanje: (Broadview is heel goed)

 4. Prunus dulcis. De Amandel: Bevat blauwzuur dus niet teveel van eten!

 5. Juglans cinerea. Boternoot, grijze of zwarte noot.

 6. Juglans cinerea x ailantifolia. (China, hardgroene noten in trossen die erg kleven)

 7. Pinus pinea. (pijnboompit)

 

Planten waar men thee van kan zetten:

 1. Toona sinensis. Van het blad en jonge scheuten. Smaakt naar uiensoep.

 2. Hydrangea serrata amagiana. Het kookproces maakt de thee zoet.

 3. Sytisus scoparius. De thee is verzachtend.

 4. Akebia trifoliata. Thee van de jonge blaadjes.

 

Eetbare delen:

 1. Phylostachys shanghai (bamboe). De jonge scheuten zijn eetbaar. De aurea is zoeter dan vivax.

 2. Humus lupulus. Hop. De hopscheuten, gestoomd, smaken als asperges maar bitter.

 

Vruchten die men zo kan eten en/of als jam, moes of gelei:

 1. Asimina triloba. (Prairiebanaan) heeft ook mangosmaak en veel pitten. Vincent van Gogh. Deze plant heeft een kronkel in de tak. Een tropische vrucht uit onze tuin!

 2. Vaccinium vitis-idaea. Rode bes of Vossenbes. Moet nat en zuur staan. Laagblijvend.

 3. Vaccinium corymbosum. Amerikaanse bosbes.

 4. Vaccinium myrtillus. Bosbes. Heeft bep.schimmel en schaduw nodig.

 5. Vaccinium macrocarpon. Granberry

 6. Gaylussacia baccata. Zusje van de bosbes. Goed eetbaar.

 7. Vacccinium Pink Lemonade. Wintergroen en roze bessen.

 8. Amelanchier alnifolia. Krentenboompje.

 9. Lycium barbarum. Lange takken met bloem en bes tegelijk.

 10. Aronia melanocarpus. Appelbes.

 11. Mespilus germanica. Mispel (Westerveld is goed).

 12. Decasnea fargesii. Augurkenstruik

 13. Cornus mas. Gele kornoelje. Rode eetbare bes.

 14. Cornus kousa. Vruchtjes en jong blad eetbaar.

 15. Prunus armaniaca. Abrikoos. Liefst leiden tegen warme muur. Let op vorst!

 16. Prunus serotina. Vogelkers. Is zwart eetbaar.

 17. Malus domestica. Sierappel.

 18. Gaultheria procumbens. Bergthee

 19. Rubus ursinus. Braam.

 20. Rubus ursinus x idaeus. Framboos.

 21. Rubus fruticosum. Wilde braam.

 22. Cudrania tricuspidata. Chinese Aardbeienboom.

 23. Vitis vinifera. Druif. Boskoop glorie of vroege van der Laan.

 24. Hippophae rhamnoides. Duindoorn vit.C!

 25. Chaenomelis cathayensis. Japanse dwergkwee. Hele grote vrucht.

 26. Rosa rubignosa. Vit.C.

 27. Arbutus unedo. Aardbeienboom.

Het was weer een hele interessante avond Chris en Huub! Bedankt hiervoor namens alle aanwezigen!

 

Henny Custers

Na het afsluiten van deze avond vroeg Riet opnieuw even alle aandacht! Ze gaf aan dat ze nu 7 jaar lang de dendrologie-avonden heeft georganiseerd en per 1 januari hiermee gaat stoppen! Ik stop dan ook met de verslagen maken. Ze vroeg de aanwezigen na te denken wie dit zou willen overnemen en dit ook door te geven aan belangstellenden die nu niet aanwezig waren.

Riet wil graag voor half november weten wie zich beschikbaar stelt!

Het is niet echt heel veel werk: 1x per jaar in de zomer een vergadering met de deskundigen om het nieuwe programma samen te stellen en door te geven aan Groei en Bloei. Daarnaast natuurlijk 1x per maand zorgen dat de betreffende gegevens worden doorgegeven.

Als er geen gegadigden zijn gaat afdeling Dendrologie helemaal stoppen !!!

Voor meer informatie is Riet te bereiken via  rvandenboomenpeters(at)gmail.com

Terugblik thema-avond: "Boombasten" deel 2, 19 okt.2017

Door: Riet van den Boomen

Riet opende de avond door de 18 belangstellenden te verwelkomen. Ze legde uit dat op deze avond het tweede deel werd behandeld van Boombasten (het eerste deel werd in maart van het vorige seizoen behandeld). Reisden we de vorige keer door Europa, Azië en Afrika, nu nam ze ons mee door Oceanië en Amerika.

Net als vorige keer had Riet weer veel ongelooflijk mooie afbeeldingen verzameld waarbij ze telkens uitleg gaf. De meest opvallende zullen aan bod komen!

Behalve dat we hele mooie verkleurende basten te zien kregen, zagen we ook onvoorstelbare vormen van stammen en takken! Als extra kregen we ook vaak de bloeiwijze en vruchten te zien van de betreffende boom.

Eerst gingen we naar Oceanië.

We zagen de Boomvaren met zwarte stam, de Slangenden, de Austr. Grasstree, deze groeit maar 1 cm per jaar, heeft een prachtige bloeiwijze. De Eucalyptus (Gomboom) waarvan er wel 700 soorten zijn. De E. Pauciflora had een onvoorstelbaar mooie bast: het leek wel een modern schilderij, evenals de rode Gomboom! Niet te geloven!

De Flessenboom die water opslaat in de flesvormige onderkant, een aparte tak-aanzet heeft en tegen heel wisselende temp. kan (van -10 tot 50 gr.).

Dan nog de Hoepelpijnboom. Is meer dennentakachtig en stoot de bast cirkelvormig af, dus horizontaal, wat een streepeffect geeft.

Nu komen we in Amerika:

Ook hier zagen we weer een grote verscheidenheid aan bastverkleuringen en -groeiwijzen.

Opvallend de Wurgvijg, een boom die een andere boom compleet kan overgroeien! Een volgroeide boom leek wel kantwerk! Prachtig!

De Cabbagetree: de binnenkant bast smaakt echt naar kool!

De Koningspalm: deze staat op de vlag van Cuba.

Bij de Driehoekspalm is de stam echt driehoekig.

Aan de westkust groeit een Amerikaanse Aardbeienboom van 30m hoog en 2m. De stam is bruin.

De Kust-Mammoetboom (Sequoia sempervirens en Sequoia Giganteum ). Deze laatste is zeer bekend als de tunnelboom en staat in het Sequoia National Park. Hij is meer dan 1000 jaar oud. Deze tunnelboom is zo genoemd omdat men er in het midden door kan rijden. In januari van dit jaar is deze omgevallen door ouderdom of wateroverlast.

In Californië zagen we de Pinus longeave (= langlevend), deze bristlecone-den groeit op 3000m. en kan zowel tegen hitte als koude. Het is de oudste boom van de wereld! Niet voor te stellen wat een prachtige stammen deze boom heeft! Geweldig!

Pinus densiflora, Japanse rode den uit Korea. Heeft een rode stam die van onder af steeds grijzer wordt. Bovenkant groeit in paraplu-vorm.

Washingtonia robusta en filifera hebben een groene rok.

Mexicaanse grasboom, 100 jaar oud, bladeren van 2 meter en kurkachtige stam. Weer zo'n kunstwerk van de natuur!

Acacia shpaerocefalia: heeft symbiose met mieren en hoorns op stam van de boom.

Scheerkwastboom: bloemen met hele lange meeldraden, lijkt op scheerkwast.

Braziliaanse druivenboom: zéér bijzonder! Bloemen bloeien op de stam en later de vruchten!

Riet, het was echt geweldig en bijna onvoorstelbaar dat dit allemaal in de natuur te zien is!! Dank je wel voor de geweldige avond. Veel werk geweest maar zeker de moeite waard!

Henny Custers

Terugblik thema-avond "Nieuwste inzichten in snoeien", 16nov.2017

Door: Willy van de Vorst

Riet opende de avond door de 25 belangstellenden te verwelkomen en gaf daarna het woord aan Willy.

Willy begon met te vertellen dat de manier van snoeien sinds zijn studie voor hovenier steeds weer is veranderd.

Destijds snoeide men een tak helemaal tot aan de stam. Later bleek dat dit heel slecht is. Er ontstaat dan een grote wond waardoor rottingsmechanismen (met name schimmels) vrij spel hebben om zich door de hele boom te verspreiden. De boom kan dan afsterven.

Nu wordt een tak met maximaal 20% van de stamomvang gesnoeid. Is de tak te dik dan neem je 1/3 van de tak weg.

Wat heel belangrijk is: snoeien doe je in de zomer. Ook dit was vroeger anders: toen werd er steeds in de winter gesnoeid. (En nu nog heel vaak!!)

Waar de tak is gesnoeid ontstaan op de knopen nieuwe takjes in het rond waardoor er een soort parapluvorm ontstaat. Deze vorm past niet mooi in de vorm van de kruin.

De nieuwste manier van snoeien waar het deze avond over gaat, heet Fracture Pruning: het gecontroleerd laten afscheuren van de tak. Men past dit toe bij breuksnoei en stormschade. Door de schuine breuk van de tak wordt het cambium getriggerd waardoor de knopen helemaal langs de rand gaan uitlopen. Zo wordt er via een natuurlijke weg een nieuwe binnenkroon gevormd.

In de praktijk wordt dit nu ook door hoveniers toegepast. Willy liet ons een filmpje zien van Hoek hoveniers waarop te zien is dat heel bewust Facture Pruning wordt toegepast: men zaagt de tak dus schuin in en daarna gaat de tak zelf verder afbreken. De stam mag niet beschadigd raken daarom wordt net voor de stam een zaagsnede in de tak gemaakt. Niet iedereen is enthousiast over deze methode want "het ziet er niet uit" wordt vaak gezegd!

Na de koffiepauze kwamen er verschillende onderwerpen aan de orde.

Riet liet een filmpje zien met de titel: de boom twittert dat hij dorst heeft!

Op de stam van een boom was allerlei apparatuur aangebracht die signalen doorgaf als de boom water kon gebruiken.

Zo was er ook een filmpje waarop te horen was (via apparatuur) dat de boom muziek maakte.

De iepenziekte kwam ter sprake. Dit wordt veroorzaakt door de Iepenspintkever. Een boom krijgt deze ziekte alleen als hij verzwakt is. Op de film zag men hoe in den Haag ieder jaar 9000 iepen op de stam in horizontale richting om de 10 cm een injectie kregen tegen deze ziekte.

Momenteel heerst de Essenziekte: ook dit gebeurt weer als de boom weinig weerstand heeft.

Zo kwamen er nog wat ziektes langs.

De conclusie van de avond was, dat ondanks alle wetenswaardigheden die vanavond langs kwamen, we nog steeds heel weinig van bomen weten! Dit was maar een klein stukje van het verhaal!

Willy, alles bij elkaar een hele leerzame en interessante avond. Bedankt hiervoor! Ook Riet bedankt voor de aparte filmpjes!

Henny Custers

Terugblik thema-avond "Bomen voor de toekomst", 21 dec. 2017

Door: Huub van den Boomen

Riet opende de avond door de 25 belangstellenden te verwelkomen en uit te leggen wat Huub zou gaan bespreken. Verder vertelde ze dat er na de pauze een verrassing zou zijn!

Voor de pauze liet Huub ons via PowerPoint 28 door hem gekozen bomen zien. Na de pauze vervolgde hij dit tot 64 bomen.
Na de pauze was de verrassing dat er een gedicht over bomen (van Arnold de Boer uit Asten) werd voorgelezen door een van onze trouwe belangstellenden: Dolf Verburg uit Someren.

(Zie onderaan verslag)

Iedere boom die Huub had gekozen als boom voor de toekomst had zijn specifieke eigenschappen.

Dit waren de meest opvallende:

1. Bomen met mooie bast en/of mooie herfstkleur

Acer griseum (iets zuurdere grond), Acer trifolium, Amelanchier Rainbow Pillar, Cornus kousa Milky Way, Nyssa sylvatica (natte grond, bijenboom), Malus Everest, Acer rubrum Scanlon, Betula utilis Doorenbos.

2. Zuilvormige bomen

Quercus palustris Green Piller, Magnolia kobus Isis, Ginko biloba Tit, Quercus warei Kindred Spirit, Parrotia persica Jodrell Bank, Acer campestre William Caldwell, Taxus baccata Fastiegata, Carpinus betulus Lucas.

3. Bolvormige bomen en goed snoeibare (lei)

Liquidambar styraciflua Gumball, Quercus palustris Green Dwarf (iets zuurdere grond), Cercidiphylum japonicum, Parotia persica Vanessa (kan tegen nat en droog), Ilex Netty Steven, Acer campestre Elsrijk.

4. Groenblijvende

Pinus sylvestris in soorten, Pyrus communis, Juniperes virginianum Sky Rocht, Quercus rysophylla Maya (vorstgevoelig)

5. Bomen die goed in steden geplant kunnen worden

Platanus orientalis Minaret (kan goed tegen fijnstof), Pinus sylvestris, Acer campestre Red Skin (alle grondsoorten), Liquidambar styraciflua Worplesdon (mooi voor lanen), Acer platanoides Royel Red, (lanen), Celtis australis (Netelboom, ongevoelig voor luchtvervuiling).

6. Bomen met zomerbloei

Frangula alnus Fine Line (mei tot september, droge grond), Styrax japonica June Snow (witte bloemen en geur.

7. Bomen die in de schaduw groeien en bloeien

Stuartia rostrata (bloem wit-roodachtig), Zelkova serrata Variegata (loopt roze uit, bontbladig)

8. Bomen voor kleinere tuinen

Acer campestre Nanum, Frangula alnus Fine Line (meer struik), Sorbus commixta Dodong (struikvormig smal), Cornus controversa Pagode (Weddingcake Tree), Euyonimus Hamilton, Carpinus carolimana (leemgrond), Zelkovia persica Variegata.

9. Nieuwe onbekende bomen

Magnolia Kobus Isis, Liquidambar styraciflua Slenden, Heptacodium miconioides (1980), Metaseguoia glyptostroboides (1950), Parotia persica Jodrell Bank, Tillia henryana.

De Fagus sylvatica is geen toekomstboom omdat hij echte winters nodig heeft.

Het was weer een zeer interessante avond met heel veel informatie over 64 bomen en Huub had er nog meer: goed voor een volgende keer! Huub ontzettend bedankt!

Henny Custers 

Adres verkoop praktische trappen voor bv. snoeiwerk:

Karel Goossens, Gevaartsestraat 77 B-8020 Oostkamp België

Website: www.buxuskwekerijgoossens.be


Gedicht van Arnold de Boer uit Asten

Zorg dragen

De bomen laten alles los

hun zorgen vallen gestaag

en vormen rond de stam

een bladerlaag van oude zorgen

die langzaam verteren tot stof

voor nieuwe kleren:

Onbeschreven bladeren

waar de bomen

in hun winterdromen

al over moederen en vaderen...