Asten-Someren

Zadenverdeling 2017

Afgelopen woensdag werd de zadenverdeling gehouden. Ongeveer 30 personen waren aanwezig. Er waren door 12 personen ruim 80 verschillende soorten zaden ingebracht. De planten die hieruit gekweekt kunnen worden werden in beeld gebracht en behandeld. Vervolgens deelde Maria de zakjes zo eerlijk mogelijk uit aan de mensen die hun vinger opstaken. Halverwege dronken we koffie om daarna weer verder te gaan.

De meeste zaden vonden gretig aftrek hoewel het niet altijd even gemakkelijk is om uit zaad op te kweken. Dit geldt zeker voor zaden van bomen en vaste planten. Je moet veel geduld hebben en soms ook een koude behandeling geven ( een paar weken het zaad in vochtige stekgrond in de koelkast zetten ) als zaad binnen een paar weken nog niet gekiemd is. Uitgebreide zaai instructies kun je vinden op de website : www.zaaisite.nl.

Na afloop van de avond heb ik ook nog mensen gevraagd om een Plantvandemaand op te kweken. 4 personen boden zich spontaan aan en kregen nog een eigen zakje zaad mee voor dat doeleinde.

Ik wens iedereen heel veel succes met het opkweken en mocht je van een plant veel te veel zaailingen krijgen dan kunnen die altijd ingezet worden voor Anita Nijssen


 

Verslag tuinbezoek bij de plantenkwekerij van Mark Verstappen

Afgelopen maandag 29 mei bezochten we de kwekerij van Mark Verstappen. Het was een erg broeierige dag en een uurtje voor ons bezoek was er nog een hevige onweersbui geweest; weer met hagel. Gelukkig niet zo verwoestend als die van het vorige jaar.

Fijn dat we zoveel mensen mochten verwelkomen; bijna 70 personen, geweldig !

De kwekerij en ook de show tuin lagen er prachtig bij.

De groep was eigenlijk te groot om alle uitleg goed te kunnen horen. Maar de mensen met de meeste vragen bleven wel in de buurt van Mark. Ook de ouders van Mark en zijn zus waren aanwezig om te helpen en mensen te woord te staan.

Zijn collectie bijzondere bomen en heesters was enigszins uitgedund door de hagelramp van vorig jaar maar toch waren er een heleboel bijzondere planten te bewonderen. Vooral van Cornus, Acer en Magnolia heeft hij een heleboel varianten.

Het ontwerp van de show tuin is van de hand van Frank Stegers, zowel tijdloos als eigentijds. Er staan bijzondere bomen, mooie heesters en een afwisselende beplanting van grote groepen vaste planten, grassen en bollen. Door het gebruik van gemetselde muren zijn er coulissen ontstaan waardoor de tuin niet in zijn geheel te zien is en dus boeiend blijft. Het mooie natuursteen en de vijver aan het grote terras met hooimijt tuinhuis maakten het plaatje compleet. Na afloop kon men wat drinken en het bleef nog lang lekker toeven aan de grote picknicktafel.

Op zaterdag is de kwekerij open voor particulieren en verder ook op afspraak.

Dus mocht je interesse hebben in een bijzondere Cornus, Magnolia of Acer dan weet je waar je zijn moet.

Voor een heleboel andere bomen kun je er ook terecht.


 

Terugblik tuinbezoek ma 12 juni

Afgelopen maandag bezochten we de tuin van Joke en Wiebe van Muijen te Someren-Heide.

Het weer was fris maar gelukkig bleef het nu droog. Een dertigtal mensen waren aanwezig. Joke en Wiebe vonden het leuk dat we kwamen en we kregen allemaal een hand. Joke verontschuldigde zich omdat ze haar arm in het gips had gehad. Hierdoor lag de tuin er niet helemaal bij zoals ze gewild had. Ze vertelde in het kort over hun tuin of zoals ze het zelf zei "hun natuurgebied". De ruim twee hectare terrein gaat zo goed als naadloos over in een ecologische verbindingszone. Via gemaaide graspaden met de namen van hun kleinkinderen , liepen we langs en in hun tuin terwijl Wiebe af en toe wat toelichtte. Zo liepen we langs de afgraving van een brede strook waardoor een ondiepe watergeul ontstond. Hier broedde een Dodaars vertelde Wiebe. Dit is de kleinste futensoort in Nederland. De grond was pas een jaar geleden terug aan de natuur gegeven maar je kon op sommige stukken zien hoe snel het gaat als de mens niet meer ingrijpt. Op hun terrein lag een grote poel maar de kikkers hielden zich. Ik denk dat ze schorre kelen hadden van gisteren toen het 10 graden warmer was.

Uiteindelijk kwam de avondwandeling bij de moestuin uit. Dit was Joke's terrein. Ze teelt allerlei groenten en fruit. Ze eten het hele jaar uit de eigen tuin. Het was nu niet zo netjes als normaal volgens haar . Wij vonden dat het er goed bij lag. Na afloop dronken we koffie en verse kruidenthee en bleven nog even nabuurten.

We bedankten hen voor de gastvrijheid met een kleine attentie.


 

Verslag tuinbezoek bij Hoop op Zegen te Altweerterheide 10jul

Afgelopen maandag 10 juli bezochten we de tuin van de fam. Burgerman.

In het buitengebied van Altweerterheide ligt hun natuur/tuingebied terwijl ze zelf ruim 50 km. verderop in Voerendaal wonen. Al 28 jaar hebben ze dit perceel en nu staat het te koop.

De opkomst was prima met bijna 40 personen. Het dreigde wat te gaan regenen maar het klaarde op en bleef de hele avond heerlijk weer. Op eigen gelegenheid kon men door het erkende vogelreservaat lopen en zich verwonderen over de vele bijzondere planten die er stonden. Het was prachtig; vooral de Tretrapanax  ( rijstpapierplant) maakte indruk met zijn supergrote bladeren. Deze stond her en der in de tuin door wortelopschot. In strenge winters pakt de eigenaar ze in omdat ze vorstgevoelig zijn. De tuin was een waar paradijs, lekker rustig en de planten stonden er mals bij. Er stonden planten die ik ook nog niet eerder ergens gezien had; zoals een kruipende vaste Malva (Malvastrum lateritum)

Tegen vergoeding kon men koffie of thee drinken met een koek en daarna weer even de tuin in.


 

Terugblik tuinbezoek in Nederweert op 31 juli

Maandag 31 Juli j.l. bezochten we de tuin van Marc en Els van Hulsen te Nederweert.

Het was prachtig weer en veel leden kwamen met de fiets. Dat kwam ook goed uit want hun huis en tuin ligt in het dorp en de straatjes zijn daar smal. Bijna 50 personen  luisterden aandachtig naar de inleiding van Marc. Daarna gingen we de tuin in. Een flink deel ligt voor het huis en een deel achter. Tussen de gevarieerde vaste planten beplanting staan de Fuchsia's. Op hun plek staan in het voorjaar eerst nog allerlei bollen.

Marc heeft een 70 tal verschillende soorten Fuchsia's die allemaal water en voeding krijgen via een druppelsysteem. Ook heeft hij 3 soorten die vast in de tuin kunnen blijven.

De tuin zag er piekfijn uit. Achter het huis is de gevel helemaal begroeid met een mannetjes en een vrouwtjes Kiwi. Dit jaar waren er door de late nachtvorst wat minder Kiwi's dan normaal maar er hingen er nog genoeg aan. Door wel 5 keer per jaar te snoeien wordt de Kiwi in bedwang gehouden.

Er staan verder een paar appelbomen , verschillende soorten coniferen, kuipplanten, vaste planten en een-en twee jarigen. Ook een prachtig gesnoeide dakplataan waar je heerlijk in de schaduw kunt zitten.

Mensen genoten van een kopje koffie of thee met cake en bleven gezellig nabuurten.
Op tafel lagen folders over de fuchsia vereniging die mensen mee mochten nemen.

Ik bedankte Marc en Els na afloop voor hun gastvrijheid.


 

Verslag van het ma.avond tuinbezoek in de Dahlia tuin, 21 aug.

Afgelopen maandag 21 augustus  hebben we de Dahlia tuin in Helmond west bezocht. Het was mooi weer en een dertigtal leden waren aanwezig. We werden verwelkomd door de voorzitter van de vereniging Wijnand van den Berg. Hij gaf een inleiding over de totstandkoming van de nieuwe locatie etc. De tuin lag er prachtig bij. Elk lid van de vereniging krijgt 64 m² tot zijn beschikking en kan dan 4 rijen dahlia’s aanplanten. Ze mogen zelf beslissen welke dat zijn. Verder heeft de vereniging ook een aantal ondersteunende leden die een vaste bijdrage doneren. Hiervoor kunnen ze dan per seizoen een aantal boeketten bloemen komen halen.

De leden houden alles keurig bij en ook moeten ze de dahliaplanten dieven. Op die manier krijg je grote stevige bloemen. Er zijn veel verschillende soorten dahlia’s;

Waterlelie, mignon, decoratief, cactus en semi-cactus, anemoon, bal en bolvorm, gefranjerde en halskraag.

Je hebt kleine, middelgrote en hele grote tot wel 20-30 cm doorsnede bloemen. De knollen worden in het najaar opgeborgen in een schuur op het terrein. Deze is afgedekt met een dikke laag aarde zodat de temperatuur altijd een graad of 6 blijft. Deze ruimte wordt goed geventileerd.

De bloemen zijn voor eigen gebruik en worden ook gesneden voor verschillende hospices en dergelijke.

Met drie personen gaven ze een rondleiding en na afloop konden we nog tegen een kleine vergoeding koffie of thee drinken. Een geslaagde en interessante avond.


 

Verslagje "Herfsttaart maken"

1 November j.l. hebben we een herfsttaart voor de vogels en voor de sier gemaakt. We waren met een flinke groep nl. 17 personen. Ook weer een aantal nieuwe gezichten.

Er was heel veel materiaal om te verwerken dus niemand greep mis. Maria had ook heel veel materiaal verzameld en had een mooie voorbeeldtaart gemaakt. Anny heeft gezorgd dat de oasis nat was en zo begon iedereen ijverig aan haar taart. Na een half uur had Anny de koffie klaar en met moeite liet men het werkstuk los. Na een kop koffie of thee met een plak cake werd er weer verder gewerkt. Het is altijd leuk om te zien hoe verschillend de taarten eruit komen te zien. Mooi om te zien maar ook de vogels en eventueel andere dieren zullen er blij mee zijn. De taart kun je regelmatig aanvullen met eetbare dingen zodat je er nog langer van kunt genieten.

Rond 10.00 uur waren de meesten klaar en werden ze nog met hun eigen taart op de foto gezet. De foto is al naar de deelnemers gestuurd.

Een groepje mensen hielp met opruimen en Famke maakten we blij met veel restant materialen. Dat kan ze goed gebruiken voor haar leerlingen op school.

Het was een geslaagde avond en tevreden ging men naar huis.

Veel plezier met de taarten en bedankt.

Tot de volgende keer !