Asten-Someren

Maandagavond tuinbezoek van de kerngroep vaste planten 2 juli

Afgelopen maandag 2 Juli brachten we een bezoek aan de tuin van Frans en Sjan van Horrik. Zij hebben tevens een B en B al 13 jaren.

Om 19.00 uur heette Sjan ons van harte welkom. Het was prachtig weer en de opkomst was met bijna 50 personen zeer goed. Zeker als je bedenkt dat op dat moment veel leden mee waren met de meerdaagse reis van Groei en Bloei.

Na een inleiding ging Sjan ons voor in de tuin. Op allerlei plekjes vertelde ze het een en ander. De kruidentuin, moestuin , borders op kleur , de vijver en de vele fruitsoorten , speelplekken voor de kleinkinderen,  van alles is er te zien. Er stond een prachtig exemplaar van Albizia julibrissin te bloeien. Ook de vele soorten Hemerocallis vielen op.

Sjan vertelde enthousiast en je kon merken dat ze erg veel van tuinieren weet. Ze is een verzamelaarster van planten. Materialen krijgen een tweede leven in hun tuin en verder gebruiken ze geen bestrijdingsmiddelen en dergelijke. Ook hoeven ze in normale jaren  niet te sproeien. Dit jaar echter is het al extreem lang droog en was het dus wel een paar keer nodig geweest. Het fruit uit de tuin wordt allemaal verwerkt tot jams of geweckt. Frans maakt er de lekkerste dingen mee voor familie en voor hun gasten van de B en B. Vroeger is hij o.a. banketbakker geweest. Frans geeft niet zo veel om de tuin maar helpt zijn vrouw met maaien en snoeien. Ook in huis doet hij veel zodat Sjan veel tijd heeft voor haar passie de tuin.

Na afloop kregen we koffie thee of water met citroen. Er werd nog een tijdje nagebuurt.

Maria had een prachtige attentie voor hen gemaakt om hen te bedanken voor hun gastvrijheid. Het was een gezellige avond in een mooie tuin.


 

Maandagavond 16 juli tuinbezoek: Toos en Thei Pleunis te Weert

Afgelopen maandag bezochten we de tuin van Toos en Tei Pleunis te Weert. Het was weer prachtig weer en een dertigtal mensen waren aanwezig.

Toos hield een inleiding in de schaduw onder een grote treurwilg grenzend aan een vijver. Ze hadden alles prima groen kunnen houden tijdens de lange droogte periode. Hun tuin was bijna 2 Hectare groot en grenst aan het natuur gebied de Krang. Via een imposante oprit met een laan van sierperen aan beide zijden kwam je aan bij hun nieuw gebouwde boerderij. Voor het huis lag een buxustuin met soorten hortensia’s en Dahlia’s die nu de hoofdbloei gaven. Her en der stonden Canna’ s fier overeind. Via een poort kwam je achter het huis. Er waren verschillende terrassen, een kruidentuin en een moestuin met kasje. Aan het huis vast zat een hele mooie serre van waaruit zij samen genoten van hun tuin. Het onderhoud was voortreffelijk gedaan door hen zelf. De terrassen waren aangekleed met kuipplanten en hangpotten met fleurige een jarigen. Mensen die interesse hadden konden planten van de eierplant of paprika planten mee nemen.

Onder het genot van een koel glaasje water werd er na gebuurt. Na afloop had Maria een mooie attentie voor hen gemaakt. We  bedankten hen voor de gastvrijheid en wenste hen veel succes met hun nieuwe bouwplannen in Stramproy. Dus voor degenen die interesse hebben; hun huis en tuin staan te koop.


 

Maandagavond 30 juli tuinbezoek bij familie van Eijk, Someren

Afgelopen maandag 31 Juli bezochten we de tuin van Toon en Jeanne van Eijk.

Het was de hele dag erg heet geweest en we waren blij verrast dat bijna 50 personen kwamen kijken. Toon vertelde het een en ander over hun tuin en Jeanne verwelkomde iedereen met een glas ijskoud water. Vervolgens  ging men de tuin in. Na maanden van extreme droogte en hoge temperaturen zagen de meeste planten en het gazon nog mooi groen. (omdat hun grondwaterpomp stuk was hadden ze alles met kraanwater moeten sproeien ) Er stonden bijzondere bomen in de tuin zoals Toona  sinensis; Chinese mahonie  en een volwassen Ailanthus altissima: de hemelboom.

Ook zeer veel fruitbomen waarvan Jeanne de vruchten verwerkt tot jams en sappen.

Er was een kas waarin de tomaten en komkommers weelderig groeiden. Daarnaast een leuke kruidentuin met ook bloemen en bollen. De Abessijnse gladiool stond schitterend te bloeien. Her en der in de tuin waren zitjes waar de bezoekers dankbaar gebruik van maakten en gezellig gingen zitten buurten; bij de vijver onder de dakboom en het grote terras.

Achter het siertuin gedeelte lag de wijngaard. Blauwe en witte druivenranken vol druiven. Kleiner als andere jaren door de aanhoudende droogte. Toon vertelde de geïnteresseerden over de teelt.

Verder was er een moestuin en een kooi met klein-fruit en dergelijke.

Na afloop kon men nagenieten met een kop koffie en thee met een plak cake. Ook kreeg iedereen nog een stek mee naar huis van een Tradescantia pallida purpurea. Deze hadden ze uit Palermo meegebracht en opgekweekt tot grote kuipplanten die het terras sierden. Maria had voor hen een mooie attentie gemaakt om hen te bedanken voor de gastvrijheid. Het was een zeer geslaagde zwoele avond.


 

Verslag 3 sept. tuinbezoek Erica en Mark Muijderman te Veldhoven

Afgelopen maandag 3 sept.2018 bezochten we de kwekerij van Erica en Mark Muijderman te Veldhoven.

Ongeveer 25 personen wisten de weg naar deze prachtige kwekerij te vinden. Het weer was prima en alles lag er schitterend verzorgd bij. Er stond nog veel in bloei rondom hun huis en op de kwekerij en moerbedden. Erica hield een inleiding. Daarna liep men alle richtingen uit en sommigen begonnen naarstig planten te verzamelen. Het was als een snoepwinkel. In de kas, die zelfs aan de zijkant naar boven open kon, was een plek voor opkweek van vaste planten. Er stonden heesters en klimplanten. In de winter gingen de vorstgevoelige vaste planten naar binnen. Achter aan het perceel stonden vele soorten bomen en aan de zijkant lag een groot  waterbassin. Hier werd alle hemelwater en gootwater opgevangen. Normaal gesproken konden ze daar het hele jaar uit beregenen. Dit extreem hete jaar hadden ze ook grondwater op moeten pompen.

Helaas werd het al vroeg donker want we hadden best nog wat langer rond willen kijken. In de kantine kregen we nog koffie of thee met cake. Ook konden mensen hier hun verzamelde planten afrekenen. Maria had wederom een prachtig bloemstuk gemaakt om hen te bedanken voor hun gastvrijheid. We komen vast nog eens terug naar deze prachtige kwekerij.

Anita Nijssen 


 

Terugblik tuinenoverzicht en plantenverdeling 2018

Afgelopen woensdag 3 okt. ’18 konden we een dertigtal mensen welkom heten op onze avond. Er waren zelfs een paar nieuwe gezichten. We begonnen met een terugblik van de maandagavond tuinbezoeken. De foto’s spreken meestal voor zichzelf. Dit jaar hadden we drie tuinen in de zomer en een kwekerij. Daarna werd de pauze gehouden en kon men lekker bij buurten.

Vervolgens gingen we verder met de verdeling van de planten. Maria en Tienie hielpen mee bij het verdelen van de genummerde viltjes.

9 Mensen hadden 45 verschillende planten meegenomen. Deze keer waren er opvallend veel bomen bij. Doordat veel mensen kleine tuinen hebben waren die soms wat moeilijker te plaatsen. Verder werd alles zo eerlijk mogelijk verdeeld onder de geïnteresseerden.  Alle planten kwamen even aan bod op het scherm en werden voorzien van wat toelichting door deelnemers of door mij. Rond kwart over tien was alles verdeeld en konden de mensen hun plantjes gaan verzamelen. Na afloop bleven nog een paar personen helpen met opruimen.  Een half uurtje later was niet meer te zien dat er iets gebeurd was.

Iedereen bedankt voor de inbreng en de belangstelling. Het was een geslaagde avond


 

Terugblik workshop “Herfsttaart maken” 7 nov.2018

Afgelopen  woensdagavond hebben we met 21 vrouwen een herfsttaart gemaakt voor de vogels en de sier. Maria had een mooie inspiratietaart gemaakt  als voorbeeld. Er waren bekende deelnemers maar ook veel nieuwe gezichten.

Anny zorgde dat de oasis nat was en Theo hielp Maria en mij mee met het uitstallen van alle materialen. Deze hadden we uit onze tuinen verzameld. Takken, bladeren en een heleboel bessen en andere vruchten. Ook sommige deelnemers zelf hadden materialen meegebracht.

Omdat er zoveel deelnemers waren hadden we alle spullen in de gang neergezet. Zo was er genoeg ruimte in de filmzaal om aan tafels te kunnen werken.

Iedereen ging snel van start en na een half uur werken werd er een korte koffiepauze met lekker stuk cake gehouden. Vervolgens ging men verder. Iedereen op een totaal andere wijze. Stuk voor stuk met prachtige eindresultaten. Na afloop zette ik iedereen met de eigen taart op de foto. Deze hebben de deelnemers inmiddels via de mail ontvangen.

Ook de nieuwe gezichten waren zeer tevreden met het verloop van de avond en hun creaties.

Een paar mensen bleven helpen om alles weer op te ruimen. Om half 11 kon je niet meer zien waarvoor de ruimte gebruikt was. Het was wederom een gelaagde avond.

Anita Nijssen