Asten-Someren

Tuinbezoek bij Francis Breukers - verslag

Op maandag 15 juli j.l. zijn we in de grote tuin geweest van Francis Breukers. Op de lange brede oprijlaan werden we door haar verwelkomd. Een veertig-tal mensen waren aanwezig. Het was prachtig weer.

Francis vertelde het een en ander over de tuin en daarna kon een ieder op eigen gelegenheid de tuin door wandelen. Het lag er piekfijn verzorgd bij maar je kon zien dat de aanhoudende droogte ook hier zijn tol eiste. In 1996 is de basis van de tuin aangelegd. Opgedeeld in grote tuinkamers omsloten met vooral beukenhagen. Ook nog een oud bakhuis was te bekijken.

Een gedeelte van de tuin rondom de grote vijver was het vorig najaar opnieuw aangeplant. Het moest natuurlijk nog dichtgroeien. Er stonden grote groepen van margrieten met dropplant en veronicastrums.

Een andere border was gevuld met zonnehoeden en kogeldistels.

Francis organiseert regelmatig kunsttentoonstellingen en sommige werken blijven voor altijd in haar tuin.

Komende september is er ook weer een expositie opgeluisterd met live muziek en we hebben allemaal een uitnodiging daarvoor meegenomen.

Tijdens en na het tuinbezoek konden we koffie of thee drinken en gezellig na buurten.

Als dank voor haar gastvrijheid had Maria weer een prachtig bloemwerk in een frame gemaakt.

Bezoek kwekerij de Kleine Oase - verslag


Op 12 augustus j.l. brachten we een bezoekje aan kwekerij de Kleine Oase te Weert.

Een twaalftal mensen waren aanwezig. Net voor we aankwamen was er nog veel regen en hagel gevallen en het overtollige water was nog maar net weggetrokken tussen de planten. Na een half uurtje kwamen er nog wat meer bezoekers. Eigenaren Hans en Cor verwelkomden ons. Al ruim dertig jaar zitten ze in het kwekers vak en zelfs nu ze beiden gepensioneerd zijn gaan ze nog door. Altijd op zoek naar nieuwigheden. Hans vertelde dat ze toch gingen krimpen omdat hun vaste medewerker overleden was. Hij deed veelal het onderhoud in hun tuin. Wij konden lekker rondstruinen tussen de planten. Hun assortiment is enorm groot. Als je meer over een plant wilde weten gaf Hans de nodige informatie. Cor zorgde in de tussentijd  voor koffie en thee met cake.

Voorheen organiseerden zij regelmatig thema-dagen rond planten, Helleborusdagen, floxendagen etc. Ook waren ze op menig tuinbeurs te vinden. Het laatste jaar stonden ze alleen nog in Nuenen op de Bloem- en Tuinbeurs.

De planten op hun kwekerij stonden er ondanks de aanhoudende droogte prachtig bij. Wel 3 x per dag hadden ze met de tuinslang extra water moeten geven. Nu bloeide er nog van alles: floxen, heleniums en zonnehoeden. Na afloop heb ik hen bedankt en een mooi bloemstuk gegeven door Maria gemaakt.

Terugblik tuinenoverzicht en plantenverdeling wo.2 okt. '19

Woensdag 2 oktober j.l. konden we een dertigtal mensen welkom heten op onze avond. We begonnen met een terugblik van de maandagavond tuinbezoeken. De foto’s spreken meestal voor zich. Dit jaar hadden we drie tuinen in de zomer en kwekerij de kleine oase in Weert. Daarna werd pauze gehouden en kon men lekker bijbuurten.

Vervolgens gingen we verder met de verdeling van de planten. Gerrie hielp mee bij het verdelen van de genummerde viltjes. 9 Mensen hadden 52 verschillende planten meegenomen. Aan de hand van een power point presentatie werden de planten voorgesteld en voorzien van op en of aanmerkingen van de deelnemers en mij. Zo eerlijk mogelijk werden ze verdeeld onder de geïnteresseerden. Rond kwart over tien was alles verdeeld en konden de mensen hun plantjes gaan verzamelen. Na afloop bleven nog een paar personen helpen met opruimen. Een half uurtje later was niet meer te zien dat er iets gebeurd was.

Iedereen bedankt voor de inbreng en de belangstelling. Volgend jaar zou ik het fijn vinden als er nog meer mensen zijn die planten inbrengen. Het hoeven er echt niet veel te zijn. Tot nu toe komt het vaak op dezelfde personen neer.