Asten-Someren

Nieuws van de kerngroep Dahlia’s

Van deze kerngroep ontving ik zojuist onderstaande info. over hun hobby: de kweek en verzorging van Dahlia’s op het Volkstuinencomplex de Donckhof, Someren. Bent u geïnteresseerd: neem gerust kontakt op met  Henk Boerekamp (zie info. hieronder)
vrijwilliger administrateur/Gerard Derikx

Beste dahlia vrienden, 

Info. over de Dahlia
Dat de Dahlia weer populair wordt hebben we gemerkt tijdens de verkoop van onze Dahlia- knollen in november jl. Het deed ons deugd dat er zoveel belangstelling was. Er kwamen allerlei vragen,zoals: over het planten, bewaren etc Dit deed mij besluiten u hierover wat meer informatie te verschaffen.

Wat kan helpen bij het opstarten van het nieuwe plantseizoen:

Dahlia/s komen oorspronkelijk uit Mexico. Vanaf 1810 begon de teelt zich in Nederland te ontwikkelen. Dahlia’s  zijn dankbare planten de eerste dahlia/s kunnen vanaf half juni bloeien. Bij een goede verzorging gaat de bloei door tot ver in oktober tot vaak de eerste nachtvorst.
Dahlia’s kan je onderverdelen in drie hoogten: van 30-60 cm voor borders of potten, van 60-90 cm en van 95-120 cm.

Het Planten:

Dit kan bij voorkeur al vanaf half april in de buitengrond. Dahlia’s  kunnen niet tegen; dus bij nachtvorst afdekken. Ook kun je de knollen vanaf half april voorkiemen. Begin met een laagje potgrond in een bak of kist te leggen; ongeveer 5 cm; zet vervolgens de knollen tegen elkaar in de kist of bak; strooi daar weer een laagje compost boven op. Plaats deze buiten op een warme beschutte plaats, goed vochtig maken en afdekken met folie. Wekelijks controleren en vochtig houden, niet te nat. Na drie weken zitten er voldoende scheuten aan om uit te planten.
Dahlia’s kun je het beste ondiep planten; plant als volgt: maak een gat in goede warme losse grond 2 à 3 cm onder de grond met een stukje oude steel naar boven en de punten naar beneden. Kies de juiste plantafstand: 40-50 cm afhankelijk van het soort en de lengte.
 
Nog een tip:

Leg bij iedere knol een teentje knoflook. Dit kan helpen tegen de luizen. Giet er een flinke scheut water bij, niet te veel. De grond moet goed vochtig zijn en niet meer. Zet ondersteuning indien nodig tegelijkertijd met de knol in de grond bv een bamboe stok of bijv. U-vormig steunmateriaal.
Planten op een beschutte zonnige plek Dahlia’s zijn zonaanbidders. De ideale grond is luchtig en goed doorlatend.
Zorg ook voor een goede PH-waarde/zuurtegraad: 6à7. Is deze te laag dan is dit met kalk goed te verhogen.
 
Voeding:

Dahla’s zijn gauw tevreden. Goede compost is voldoende. Indien nodig bijmesten met patentkali; 0,5kg per 10x10m; dit licht inharken. Water geven bij extreme hitte; geen overbodige watergift. Dahlia’s houden niet van natte voeten.

Verzorging:

Knip regelmatig oude bloemhoofden weg. Als de bloemen gaan bloeien is het juist belangrijk om bloemen weg te knippen zodat er weer nieuwe komen.
Tip: zet je huis- en tuintafel vol of maak toffe boeketten om weg te geven aan buren of familie. Veel Dahlia plezier.                    Henk Boerekamp; telf. 06-10720774
E: h.boerekampwijnen(at)outlook.com