Asten-Someren

Biodiversiteit vergroten in de tuin, hoe doe je dat?

Om de biodiversiteit in je tuin te vergroten is er meer nodig dan alleen nestkastjes op te hangen.

Het biotoop verrijken in de natuur is een samenspel van een heleboel factoren.

Je begint bij de aanleg van een tuin door de onderstaande volgorde te doorlopen!

1. Wat wil je met de tuin?

Onderhoudsvriendelijk, snijbloemen, waterpartij, speelattributen voor de kinderen, moes- en/of kruiden- fruittuintje of veel privacy, 1 of meer zitplekken?

2. Maak een goed ontwerp!

Een goed ontwerp kenmerkt zich vooral door de vormgeving en kleurengebruik van materialen. Hierbij speelt de verhouding van beplanting, beton of tegelverharding in de tuin een belangrijke rol. Houdt maximaal 25 procent aan voor het aandeel van verharding in je tuin!

3. Maak een goed plan voor de waterhuishouding!

Als je water wilt opvangen zijn er veel mogelijkheden, zoals infiltratiekrat, waterton, watercontainer/tank of een kleine wadi!

Je kunt de planten bevloeien, beregenen of begieten. Soms heb je de mogelijkheid om zelf met dit water je toilet door te spoelen.

4. Breng de bodem op orde!

Zorg dat in en op de grond veel bodemleven kan ontstaan, zoals schimmels, bacteriën en andere bodemdiertjes. Schimmels en bacteriën zorgen voor het ontstaan van voedingselementen. Dit kun je bereiken door op of in de bovenlaag van je tuin een bodemverbeteraar toe te voegen. Bodemverbeteraars zijn bijvoorbeeld organische materialen zoals: compost, wormenhumus, bladaarde, houtsnippers, grasmaaisel, stro en versnipperd olifantsgras.

5. Maak een soortenrijke beplantingsplan.

Om een goed ontwerp te doen slagen is een boom(pje) of struik(jes) in de tuin ontzettend belangrijk. Deze zorgen voor schaduw, kleur en voeding(stuifmeel, nectar) voor insecten. En voor vogels, schuilgelegenheid en bessen. Gebruik hierbij zoveel mogelijk enkelbloemige soorten van planten want die worden bezocht door bestuivende insecten.

6. Zorg voor nestgelegenheid en drinkplekken voor insecten/dieren en vogels.

Dit kan in de vorm van nestkastjes, bijenhotel, vlinder- of egelhuis, stapelmuurtje, takkenril of houtwal, vlechtscherm, vogeldrinkbakje of waterbron zijn.

Kortom, nu in de herfst doe je er goed aan om het blad in de borders te laten liggen. Dit is weer voeding voor regenwormen, duizendpoten, pissebedden enz.

Verder ook van de vaste planten niet het loof afknippen want dit is weer bescherming van de plant en andere insecten die daarin schuilen.

In het voorjaar het loof van deze planten fijn knippen of versnipperen en teruggeven in de border.

Op deze manier krijgen de planten weer humus en voeding terug om in het voorjaar weer goed te kunnen groeien.

 

Heel veel succes!

Peter van Rees.