Beste tuinliefhebbers, vanaf jonge leeftijd ben ik middels mijn vader en moeder geconfronteerd met planten in de ruimste zin van het woord. Door mijn vader vooral met planten uit de natuur terwijl mijn moeder me wegwijs maakte in de tuinplantenwereld. Toen ik een jaar of tien was had ik een eigen tuintje met een vijvertje onder onze oude perenboom en mijn voorkeur ging al snel uit naar het zaaien en stekken van sierplanten zoals fuchsia's, dahlia's, vlijtige liesjes en nog veel meer. Toen ik samen met mijn vrouw een eigen huis kocht met daarbij een kleine tuin werd mijn interesse alleen maar groter omdat wij zelf ons tuintje konden inrichten. Door mijn passie gingen wij al gauw tuin- en plantenbeurzen bezoeken en kwamen met de meest voor ons vreemde planten thuis. De kunst was om deze "vreemde gasten" een goede plaats in de tuin te bezorgen maar nog belangrijker was om die gasten een goede bodem te geven zodat ze het jaar erop weer terugkwamen en dan liefst een maatje groter als wat ze het jaar ervoor waren. Onze tuin staat nu vol vreemde kostgangers en wij kijken elk jaar weer naar het voorjaar uit. Soms verlies je wat, dat is niet leuk en soms win je wat en daar wordt het verlies weer mee gecompenseerd.
Bij het inrichten van je tuin is het belangrijk om te weten wat je grondsoort is. Dit in verband met de keuze van je planten of het aanpassen van de grond in je tuin door het aanbrengen van substraten of het maken van je eigen grondmix. Grond is een van de belangrijkste onderdelen om je planten gezond te laten opgroeien of het nu in de tuin is of op het balkon. Grond is altijd en overal een natuurlijk gegeven.
Mijn vader was door zijn werk bij de Nederlandse Heidemaatschappij gespecialiseerd in de verschillende grondsoorten van Zuid Nederland zoals leemgrond, zandgrond, veengrond, rivierklei, enz. Die passie is overgeslagen naar mij, vooral om planten een optimale groei en levenscyclus mee te geven om het maximale te willen bereiken wat een plant in zich heeft. Buiten de weersomstandigheden waar wij gelukkig geen invloed op hebben is het substraat waar ze in moeten gedijen het belangrijkste voor de plant. Dikwijls is dat grond die al aanwezig is maar het kan ook zijn dat je grond een aanpassing vereist. Zonder plant-eigen substraten geen mooie planten. Door ons te verdiepen in de behoeften van planten in hun natuurlijke habitat kunnen wij op een kleinschalige manier grondmixen en substraten aanbieden die voor uw planten van belang zijn.
In januari geef ik een lezing bij de afdeling Asten Someren die zal gaan over grondsoorten en substraten. Alle voorkomende grondsoorten in Nederland worden behandeld maar ook de substraten die voor diverse planten in uw tuin voor een weelderige groei en bloei kunnen zorgen. Nog even genieten van de laatste bloeiers, en in januari zullen de eerste planten zoals de winterakonieten, de hamamelissen en de edgeworthia hun bloemen weer tonen.
Piet van de Laar