Afgelopen dinsdag 9 mei 2023 brachten we een bezoek aan de boomkwekerij van Huub. Zelf is hij al jaren ook binnen onze vereniging actief bij de kerngroep Dendrologie.
Het was erg nat en regenachtig en de opkomst viel daardoor een beetje tegen. We waren met een twintigtal personen, de echte “die hards”. De meesten waren goed voorbereid met laarzen en paraplu’s.
Huub vertelde gepassioneerd over zijn bedrijf.
Als jong ventje was hij al geïnteresseerd in bomen en struiken. Nadat hij van zijn ouders zijn opleiding af moest maken heeft hij vele jaren gewerkt bij B en B Nagel te Someren-Heide. Daar leerde hij nog meer over de beplantingen. Ook begon hij met het planten van eigen boompjes.
Het duurt wel minimaal 5 jaar voordat je een boompje opgekweekt hebt uit zaad, door enting en stek, tot een verkoopbaar product. Hij bleef naast zijn baan zijn bedrijf steeds verder uitbouwen.
Hier , op zijn geboortegrond heeft hij een klein perceel met containerteelt en verder heeft hij op verschillende plekken grond gehuurd tot zo’n 5 hectare totaal.
Op het containerveld staan heel veel bijzondere soorten. Doordat ze in potten staan kunnen ze jaarrond verkocht en geplant worden. Uit de volle grond kun je alleen leveren als het blad van de bomen eraf is.
Hij kweekt gangbare soorten maar ook heel veel bijzondere soorten. Veel bomen worden tegenwoordig ook toegepast als meer-stammige exemplaren. Deze lenen zich beter voor kleinere tuinen.
Een aantal bijzondere bomen die we gezien hebben: Cornus ‘Eddies White Wonder’ met hele grote bloemen/schutbladen, Cornus controversa ‘Candlelight’ die wel licht lijkt te geven, veel soorten Acers met mooie basten en bladeren, Kalopanax septemlobus, Een toverhazelaarboom ontstaan door enting van een Hamamelis op een onderstam van de Parrotia, Liquid Ambar bomen die schitterende herfstverkleuringen krijgen en ook een nieuwe variant van de beuk namelijk Fagus sylvatica ‘Midnight Feather’ een rode varenbeuk; schitterend maar helaas nog niet voor de verkoop.
Huub heeft diverse machines om het werk eenvoudiger te maken; een hoogwerker om bomen aan te bindenetc., een bomenrooier die tot 35 cm omtrek bomen kan rooien met een grote wortelkluit en een liersysteem waarmee hij grote bomen kan verplaatsen in zijn eentje op afstand bestuurbaar.
Hij werkt ook nog een paar dagen in de week bij een grote bomenkwekerij. In die hoedanigheid gaat hij ook af en toe naar het buitenland voor het bedrijf en brengt dan natuurlijk ook leuke nieuwe bomen of struiken voor zich zelf mee.
In de boomkwekerij sector moet je een beetje vooruit kunnen kijken, wat zullen mensen willen hebben en wat zal het goed doen met betrekking tot de klimaatsverandering.
Na afloop kregen we nog koffie en thee met cake aangeboden door Huub’s moeder en zijn vrouw.
Het was een zeer geslaagde en leerzame excursie en we wensen Huub veel succes met zijn bedrijf.
Bedankt !
(meer foto's Buitenexcursie 2023.05.09 naar de boomkwekerij van Huub van den Boomen )