Asten-Someren

Tuinieren met schaduwplanten

Vroeger was er weinig bekendheid met het tuinieren in de schaduw, onder bomen of aan de noordkant van muren want er groeide toch niets. Dat is tegenwoordig wel anders.

Met het aantal schaduwtuin liefhebbers groeide ook het assortiment schaduwplanten op de commerciële markt en is op dit moment flink uitgegroeid, met name planten uit Noord-Amerika, Japan en de aangrenzende landen van het Himalaya gebergte. Vroeger werden de schaduwrijke gedeelten in de tuin vaak aangeplant met rododendrons, pieris, berberis etc.

Gelukkig is daar mede dankzij internet veel verandering in gekomen en zijn er planten te over om in de schaduw te planten.

Je kunt de schaduwplekken verdelen en verschillende categorieën. Je hebt diepe schaduw waar nooit geen zon te zien is zoals b.v. onder een dicht bladerdak. Die plek is vooral geschikt voor verschillende varens. Ook Diphylleia is aan te raden en verschillende asarum soorten. Je hebt ook schaduw waar indirect zonlicht bij kan, daar waar de bomen niet zo dicht staan of in de schaduw van een muur of schutting. Voor deze categorie is een behoorlijk aantal planten beschikbaar zoals trilliums, veratrums, parissen en podophyllum soorten. En je hebt de lichte schaduw waar de morgenzon af late avondzon bij kan. En ook hierin zijn veel verschillende planten te verkrijgen zoals diverse orchideeën waarvan de Cypripediums heel geschikt daarvoor zijn, lelies en dan met name de martagons, Polygonatum, Uvelaria en nog veel meer.

Er zijn verscheidene boeken waar je veel schaduwplanten kunt bekijken met de daarbij behorende documentatie. Een van die boeken, helaas nog in het Engels, is Shade peranials van W. George Schmid.

Het is wel verstandig om je grond een beetje aan te passen zoals het aanbrengen van bladaarde, ervoor zorgen dat je grond goed doorlatend is maar wel wat vocht kan vasthouden.

Schaduwplanten of zoals ze in Engeland zeggen Woodland plants, houden vaak van wat vochtige grond met veel humus, maar de planten mogen zeker niet nat staan.

Kwekers in Nederland die een mooie collectie aan schaduwplanten hebben zijn o.a. de Hessenhof in Ede die dit jaar toevallig 40 jaar bestaan. Hans Kramer kweekt al zijn planten biologisch.

Ook een mooie kwekerij met een groot assortiment aan schaduwplanten is kwekerij Foltz in Meeden te Groningen. Niet aan de deur maar zeer de moeite waard en tevens een prachtige tuin om te bezichtigen.

Een kweker die niet ver van kwekerij Foltz ligt is Aan de Dijk in Oudeschip, en deze kwekerij is alleen maar gespecialiseerd in schaduwplanten.

 

Ik hoop dat ik u een beetje enthousiast heb gemaakt voor schaduwplanten en mocht u wat meer willen weten over deze mooie materie mag u best contact met me op nemen, en hopelijk kan ik u ergens mee helpen. Piet van de Laar

 

NB: Enkele foto’s van schaduwplanten uit onze tuin zijn toegevoegd.