Asten-Someren

Verslag van het tuinbezoek van de Vaste Planten Kerngroep aan ArTheo te Asten-Heusden

Op maandag 27 Mei j.l. bezochten we de beeldentuin van Theo en Marian van Dam.

Elk voorjaar organiseren ze open dagen om allerlei kunst ten toon te spreiden in hun tuin.

Naast eigen werken van Theo exposeerden nu ook: Lei Hanne met keramiek, Jeanne Melief met glasmozaïek, Jan Teunissen met realistische schilderijen, Wim heesakkers met grote beelden in polyester en brons en Darius Verheijden een jonge kunstsmid.

Deze keer stonden dus de kunstwerken in de hoofdrol. Je kon zien hoe deze in een tuin, je eigen tuin bijvoorbeeld, tot hun recht zouden komen.

Het was al lange tijd erg slecht weer en ook deze avond waren de voorspellingen slecht. Hierdoor viel de opkomst tegen. 15 personen zijn gekomen en hebben belangstellend geluisterd naar de rondleiding die Theo gaf.

Er werden veel vragen gesteld over hoe werken tot stand komen en dergelijke. Het was interessant.

Zijn vrouw Marianne deed de tuin. Deze lag er netjes bij waardoor de kunst mooi uitkwam. Wel hadden ze ook erg veel last van slakken, zoals wij allemaal denk ik. Hun tuin ligt te midden van weidse open velden en bossen in een laag liggend gebied. De beplanting bestond uit bomen, heesters en sterke betrouwbare vaste planten zoals vrouwenmantel, brandkruid en penningkruid.

Na afloop kregen we koffie en thee met koek in het atelier. Hier stond en hing ook nog veel kunst.

Om hen te bedanken voor de gastvrijheid en de rondleiding had Maria een “kunstig” groot bloemwerk gemaakt dat meteen een plek kreeg tussen de andere kunst.

Verder liet Theo ook weten dat er recent een groot kunstwerk van hem in Asten-Heusden onthuld was : het “Lichtmonument” ; een 4 meter hoge sculptuur die veel betekenissen heeft in een brede zin van het woord. Gaat het zien!

fotoverslag  HIER

Anita Nijssen

Juni 2024