Asten-Someren

Excursie naar de Tuinen van Appeltern

Eendagsexcursie naar Appeltern

8 juni 2024

Op de heenreis hadden we een koffiestop met gebak in Oploo. Tot onze verrassing was daar al een mooie tuin. Nog nooit waren er in Bloemenpark Appeltern (voorheen De Tuinen van Appeltern) zoveel planten te zien en te koop! Het hele jaar door is er in Appeltern volop aandacht voor het ontwerp en de inrichting van tuinen. Maar de plantenwereld van Appeltern is meer dan dat. Daarom stonden er tijdens het Plantenfestival de planten van diverse gespecialiseerde en bevriende kwekers twee dagen lang extra in de schijnwerpers!

Elke van de 200 tuinen in Appeltern heeft een ander beplantingsplan. Daarnaast is er de 10.000 vierkante meter grote Nationale Vaste Plantentuin. In elk hoekje van het park zijn dus al ontelbare plantcombinaties en plantconcepten te zien. Maar tijdens het Plantenfestijn kwamen er nog heel veel soorten bij. De centrale Lindenlaan werd omgetoverd tot een feestelijke Planten Promenade.

Vorig jaar werd het Groei&Bloei paviljoen wat op De Floriade stond, herbouwd in Appeltern. Er werd ook een echte Groei & Bloei tuin bij aangelegd. De "eigen" plek op Bloemenpark Appeltern wordt nu gebruikt om activiteiten te organiseren.

Dit jaar werd op 8 en 9 juni 2024 een geweldig plantenfestijn met als thema ‘Kleurrijk Tuinfeest’ gepresenteerd. Met 30 topkwekers, een noviteitenborder, een plantendokter en nog veel meer kon je er terecht voor het nieuwste op het gebied van tuinplanten.

Ook Groei & Bloei was aanwezig met uitleg over het tienpuntenplan voor duurzaam tuinieren en meerdere bloemschikactiviteiten. Leden van Groei & Bloei kregen een extra korting en een cadeautje (een tas met het tienpuntenplan voor duurzaam tuinieren).

Dit jaar werd voor de tweede keer tijdens het “Appeltern Plantenfestijn” een Teamchallenge & de Landelijke Finale Bloemschikken georganiseerd. Aan de Landelijke Finale Bloemschikken deden 15 genodigde deelnemers mee, dit is de top 3 uit de diverse categorieën van de regiokampioenschappen. Deze bloemschikkers gingen in de categorieën amateur, student en semi-prof de strijd aan door middel van het maken van een verrassingsarrangement. Na afloop werd in elke categorie de "Appeltern trofee" uitgereikt. Asten-Someren kreeg de eerste prijs in de Teamchallenge en Maria Hendrikx werd Nederlands kampioen. De dag werd afgesloten met een lekker diner in “Het witte huis” in Zeeland. Al met al een mooie dag in de tuinen en geweldig om mee te maken hoe onze bloemschiksters de prijzen binnen haalden.

HIER  fotoverslag

Maria van Neerven