Asten-Someren

De Chayote

De vrucht is een kunstwerkje. Voor de mensen die de vrucht zelf willen kweken is hieronder een leidraad geschreven. In februari mag je beginnen met de kweek. Het zou leuk zijn als je wat foto's maakt van dit proces! Of als je de vrucht hebt gegeten: hoe heb je de vrucht klaargemaakt en hoe smaakte het? Zo kunnen we in ‘n toekomstige nieuwsbrief nogmaals aandacht besteden aan deze bijzondere vrucht.

Chayote kweken

De vrucht is zo stevig en knapperig als een appel maar met de smaak van komkommer. Je bewaart de vrucht koel en donker. In februari plaats je hem op een lichte en warme plaats, maar niet in het zonlicht. Na een week of drie komen de eerste blaadjes vanuit de spleet naar buiten. Doe nog niets. Daarna komt er een (witte) wortel uit de spleet. Nu ga je de vrucht oppotten. Je plant de vrucht half onder de grond met de kant waar de scheut uit groeit naar beneden. De pit die uit de vrucht groeit moet namelijk onder de grond komen. Hij groeit snel. Geef hem een stokje. Zet hem eind mei, als hij ongeveer een meter hoog is, op een zonnige en beschutte plaats buiten. De vrucht kwijnt weg terwijl de plant groeit. Hij groeit erg hard en heeft een horizontaal raamwerk nodig om te klimmen. De ranken worden langer dan die van een pompoen (waar hij familie van is)

Chayote oogsten

In augustus komen de eerste kleine bloemen, die vooral door wespen bezocht worden. De vruchten zijn vrij snel daarna oogstbaar tot aan de eerste vorst. Ze zijn, mits koel en donker bewaard,een Ze zijn, mits koel en donker bewaard, een paar maanden houdbaar. De hele plant is eetbaar. De jonge scheuten zijn als asperge te eten. De vrucht heeft weinig smaak maar een pittige textuur. Is rauw ook eetbaar, maar in reepjes kort geroerbakt op zijn best. Ook de pit is eetbaar, dus je kunt de hele vrucht opsnijden. De gestekelde vrucht schillen met handschoenen!