Asten-Someren

Op maandag 15 Mei bezochten we de tuin van Herman en Ria Janssen te Leveroy.

Het was een beetje fris maar droog. Ongeveer 40 personen waren aanwezig. Herman vertelde het een en ander over het ontstaan van hun tuin en dat hun passie vooral bomen en heesters is.

Na deze inleiding liepen we achter hem aan door de tuin. Hij wist veel te vertellen over alle bijzondere bomen en struiken die er stonden. Het zijn vooral zuur minnende planten en ieder jaar strooide hij een volle aanhanger turf onder al die planten. Ze houden vooral van blad houdende heesters en bomen zodat er in de winter ook een groen geraamte blijft.

Er staan bijvoorbeeld Raphiolepsis , Azora met geurende opvallende knalgele bloemen, Choisya en verschillende soorten Eucalyptussen en Viburnum. Ze hebben ook verschillende soorten Magnolia’s, zoals de Grandiflora die zijn blad houdt en Magnolia ‘Amber’ uniek in Nederland . Deze had opvallende groen-gele stervormige bloemen en bloeit terwijl het blad er al aan is. Ze hebben ook veel soorten Lagerstroemia waaronder een hele grote groep die Herman zelf gestekt had. Wat vooral die avond opviel was de muur van Rhododrendron’s in een paar tinten roze. Wel drie meter hoog WOW!! Geweldig zag het er uit.

Ria maakt beelden van keramiek en die stonden ook her en der in de tuin. De meeste stukken op de natuur gebaseerd. Prachtige werken. Herman doet ook aan beeldhouwen en daar stonden ook voorbeelden van zoals een grote boedha.

Alles lag er geweldig netjes onderhouden bij. Het was een lust voor het oog en iedereen was onder de indruk.

Na afloop kregen we ook nog koffie en thee met koek geserveerd in een mooie tuinkamer.

Maria had een mooi bloemwerk gemaakt om Herman en Ria te bedanken voor hun gastvrijheid. Een duurzaam stuk wat keer op keer opnieuw gevuld kan worden met verse bloemen. Het was een zeer geslaagde avond.

Meer foto's :  Tuinbezoek 2023.05.15 in Leveroy