Asten-Someren

Algemene lezing over Permacultuur door Vera Greutink

Eetbare bostuin/ Voedselbos
Een eetbare bostuin is een tuin waarin fruitbomen, kleinfruit, vaste groentes, kruiden en eetbare bloemen gecombineerd worden tot een productief en onderhoudsvriendelijk landschap. De tuin kan net zo mooi zijn als een siertuin, maar je kunt er ook van oogsten! Het combineren van meerdere lagen kan op verschillende schalen toegepast worden, van een flinke kuip tot meerdere hectares. In de lezing vertelt Vera ook over een aantal bijzondere eetbare gewassen zoals sneeuwklokjesboom, honingbes, pijplook of eeuwige moeskool. 

Permacultuur moestuin 
In deze lezing vertelt Vera hoe je door permacultuur in de moestuin toe te passen met minder werk toch mooie oogsten kunt halen en tegelijkertijd een gezonde bodem creëren. Ze licht de drie belangrijkste principes van permacultuur tuinieren toe: rust voor de bodem (niet spitten), de bodem beschermen door te mulchen en diversiteit. Ook geeft ze een aantal voorbeelden van mooie en productieve groente-polyculturen.

Mooie moestuin

Mooi en nuttig hoeft elkaar niet tegen te bijten! In deze lezing vertelt Vera Greutink hoe je een tuin kunt creëren die leuk is om naar te kijken, maar waar je ook volop uit kunt oogsten. Het ontwerp van een eetbare tuin kan strak zijn met geometrische bedden, of romantisch met een kronkelend pad. Het kan bestaan uit enkele mooi beplante bakken op het terras of honderd vierkante meter beslaan. Vera laat inspirerende voorbeelden zien en bespreekt de meest decoratieve groentes. In de lezing wordt ook uitgelegd hoe je je moestuin zo kunt plannen dat hij er niet alleen in de zomer mooi uitziet en welke technieken je kunt gebruiken om je moestuin onderhoudsvriendelijk te maken.

Klimaatbestendige eetbare tuin

In deze lezing vertelt permacultuur tuinier Vera Greutink hoe je met bepaalde technieken uit het permacultuur repertoire (zoals niet spitten en mulchen) je tuin beter bestand kunt maken tegen onvoorspelbaar weer, zowel droogte als een overvloed aan water. Ook laat ze zien hoe je een eetbare tuin kunt ontwerpen als een weerbaar ecosysteem dat weinig externe input nodig heeft. Tenslotte komen enkele van haar favoriete klimaatbestendige eetbare planten aan bod, zoals honingbes, olijfwilg en brave hendrik.

VERA GREUTINK is moestuinier, groenschrijver en ontwerper van eetbare tuinen. Vanaf 1999 tuiniert ze volgens de principes van de permacultuur.  Ze schrijft voor verschillende Nederlandse en Engelse tuintijdschriften, onder andere  Groei & Bloei, De Tuin op Tafel, Tuinseizoen, Buitenleven en Permaculture Magazine. Ze is de auteur van ,,Tuin smakelijk!'' en ,,Edible Paradise'' (Engelstalig) - in 2024 komt haar derde boek uit, ,,Vera’s moestuin, permacultuur van maand tot maand''.