Asten-Someren

Januari - Sneewklokje (Galanthus nivalis)

Het sneeuwklokje is een bolgewas dat je gemakkelijk kunt laten verwilderen. Her en der komt deze ook in de natuur spontaan voor in bossen en parken. Het wordt gezien als de eerste boodschapper van de lente. Soms bloeit het al in december. Ze wordt ongeveer 25 cm hoog. De bloemen hebben elk een eigen stengel en hangen van de top van de stengel als een klokje naar beneden. De wortelstandige lange smalle bladeren zijn blauwgroen. Op den duur vormen zich grote bloemta-pijten. Deze plant is vermeerderd door Gusta de Beer.

Februari - Zegge (Carex morrowii)

Deze zegge is een vaste plant en een gemakkelijk siergras. Ze groeit overal prima in goede tuingrond in de zon, halfschaduw en zelfs volle schaduw. Ze bloeit in mei met kleine bloeiaren en de smalle bladeren zijn groen met een witte rand. Ze wordt 20-30 cm hoog.

Uit de kluiten gewassen pollen laten zich in de lente gemakkelijk delen en vormen dan snel een winter-groen tapijt. Een uitstekende bodembedekker dus. Deze plant is vermeerderd door Germa Aarts.

Maart - Bieslelie (Sisyrinchium albidum)

Sisyrinchium albidum vormt kleine pollen van gras-achtige platte stengels. Ze krijgt sterachtige bloe-men die meestal wit, soms bleekpaars zijn. Ze wordt ongeveer 30 cm hoog en bloeit van mei tot juli. Ze staat graag in de zon. Deze plant is vermeerderd door Sjan Verberne.

April - Gulden roede (Solidago rugosa Fireworks)

Deze solidago is een opvallende verschijning. Ze is een vaste plant die bloeit met gele bloemen die als vuurwerk uiteen staan. Ze wordt tussen de 90 cm en 120 cm hoog. Ze staat graag in goede grond en zonnig. Ze bloeit van juli tot september en trekt dan veel bijen, vlinders en andere insecten aan. Deze plant is vermeerderd door Anita Nijssen.

Oktober - Berheya purpurea, Zuid-Afrika distel

Een vaste plant met karakter.

Uit de vlakliggende, stekelige rozetten rijzen in het voorjaar al even stekelige scheuten omhoog die bezet zijn met grijsgroen distelachtig blad. Ze bloeit van juni tot september met grote bleeklila bloemen. Ze wordt 60 tot 70 cm hoog. Zet haar op de zonnigste plek in de tuin. Ook trekt ze veel insecten aan ook al komt ze uit Zuid Afrika oorspronkelijk.

Deze plant is vermeerderd door Jan Vinken.