Asten-Someren

Januari - Afrikaanse lelie (Agapanthus)

Deze Agapanthus praecox is een kuipplant. Ze heeft breder blad en houdt dat ook in de winter. Ze bloeit wit in juli tot augustus en de bloeistengels worden ongeveer 70 cm hoog. Als je haar in een pot houdt; moet deze een goede afwatering hebben en voldoende vocht in het groei/bloei seizoen. Ze staat graag op een plek in de volle zon. Voor een betere bloei kun je ze in april/juni bemesten met een meststof met hoog kali gehalte en dat nogmaals herhalen na de bloei. Ze moet bij 5 graden overwinteren op een lichte plek. In mei kun je haar ook in de volle grond zetten en dan hoeft er niet bemest te worden.

Deze plant is vermeerderd door Gusta de Beer.

Februari - Grootmoeders oorbellen (Leycesteria formosa)

Deze plant is een sierheester van 100-150 cm hoogte. De bloemen lijken net op lange oorbellen. Ze hebben paarsrode schutbladen die verschijnen van Juli tot en met September. Na de bloei vormt ze purperblauwe bessen die graag door vogels gegeten worden. Ze staat graag op een zonnige plek maar ook lichte schaduw wordt prima verdragen. De goede tuin grond moet  waterdoorlatend zijn. Door de heester elk voorjaar helemaal tot 10 cm boven de grond terug te knippen houdt je een compacte gezonde struik die rijkelijk bloeit en zich soms uitzaait.

Deze plant is vermeerderd door Anita Nijssen

Maart - Pekanjer (Lychnis viscaria) en Anjer (Dianthus)

Deze maand worden er twee verschillende planten uitgegeven.

Lychnis viscaria is een kleine groenblijvende vaste plant die graag in de zon staat. Ze wordt 30-40 cm hoog en bloeit van mei tot juli met donkerroze bloempjes. De plant voelt een beetje kleverig aan vandaar de naam pekanjer.

Dianthus is in dit geval ook een kleine vaste plant met grijzig blad en roze bloemen. Deze is geschikt als bodembedekker in de zon of halfschaduw. Ze bloeit van mei tot juli. Ze geurt en trekt vlinders aan. Ze blijft wintergroen.

Beide planten zijn vermeerderd door Frans van Eijk.

April - Kattenkruid (Nepeta “Dawn to Dusk”)

Dit kattenkruid is een vaste plant van 70 tot 80 cm hoog. Ze bloeit met zeer lichtroze lipbloemen in Juni en Juli. Ze staat graag op een droge zonnige plek in de border.

De bloemen trekken bijen en vlinders aan en ook is ze geschikt als snijbloem. Ze ruikt ook lekker.

Deze plant is vermeerderd door Anita Nijssen.

Oktober - Biesleilie (Sisyrinchium striatum)

Deze kortlevende plant heeft zwaardvormig blad en wordt ongeveer 50 tot 60 cm hoog. Ze bloeit met creme-gele bloempjes in april tot juli. De bloempjes groeien boven elkaar op lange stelen.

Ze staat graag op een zonnige plaats op goed doorlatende grond. In de winter houdt ze niet van natte voeten . Mocht de moederplant het niet overleven dan zorgt ze toch altijd voor voldoende nakomelingen door zaad.

Deze plant is vermeerderd door Toon van Eijk.

November - Zwart gras (Ophiopogon plan."Niger")

Zwart gras een vaste plant die zich uitbreidt door middel van ondergrondse uitlopertjes. Ze wordt niet lastig daardoor. Zo krijg je een mooi aaneengesloten tapijt. Vooral geschikt als een wintergroene bodembedekker die het in alle omstandigheden goed doet. Het liefst staat hij in goede grond in de halfschaduw. Ze wordt ongeveer 20 cm. Hoog en het blad is nagenoeg zwart. Ze bloeit met witte tot lichtroze bloempjes en na de bloei vormen zich zwart-paarse glanzende besjes die er in de winter aan blijven.

Deze plant is vermeerderd door Anita Nijssen; het uitgangsmateriaal is geschonken door Frank van Horne.