Asten-Someren

De herfst

We zitten al weer een aantal weken in het Herfstseizoen.

De dagen zijn kort en de bladeren vallen van de bomen.

Het weer is wisselvallig en vaak voelen mensen zich wat somber.

Eigenlijk is het najaar heel goed voor de mens.

Eindelijk kom je weer aan meer slaap toe en gedurende de dag is het heerlijk om naar buiten te gaan. Kijk en verwonder je over de prachtige herfstkleuren van bomen en heesters. In bermen, tuinen en bossen verrijzen plotseling veel verschillende paddenstoelen. Maak er eens een fotoreportage van zodat je een reden hebt om er regelmatig op uit te trekken. In je tuin is ook nog van alles te doen. Plant bijvoorbeeld voorjaarsbollen en laat je straks verrassen. Ook is het nu tijd om vaste planten, heesters en bomen te planten of te verplanten. Laat de uitgebloeide bloemen en heesters staan. Vogels en andere dieren kunnen er nog een hele tijd terecht voor voeding en schuilplaatsen.

Ruim de tuin niet al te netjes op zodat dieren zoals de egel een fijne overwinteringplek hebben.

Hark het blad van het gazon en doe dit in de borders. Tegen het voorjaar is het meeste blad al verwerkt door de natuur. Voor planten is dit tevens een goede winterbescherming. Verder is het leuk om vogels en eekhoorns bij te voeren op een plekje dicht bij het raam. Zo kun je er binnen van genieten.

Maak een mooie herfsttaart voor op de buitentafel met allerlei vruchten en snoeimateriaal uit de tuin. En mocht je na deze tips nog geen zin hebben in dit seizoen zoek dan lekker de zon op tijdens een korte vakantie. Op die manier breek je de periode en is het zo weer voorjaar !

Geniet van de herfst

door Anita Nijssen